0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Thorning: Vi åbner diskussion om velfærdsydelser

For første gang nogensinde vedtager EU's stats- og regeringschefer en strategi for de kommende fem år.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
ADRIAN JOACHIM
Foto: ADRIAN JOACHIM
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den ophedede diskussion om velfærdsydelser til borgere fra andre EU-lande havner nu i den strategi, som stats- og regeringscheferne for første gang nogensinde har valgt at vedtage i forbindelse med udnævnelsen af den nye formand for EU-kommissionen.

»Vi er enige om, at EU ikke skal beskæftige sig med nogle af de ting, som medlemslandene bedre kan håndtere selv«, siger statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) om planen, der lægger vægt på princippet om, at beslutninger skal træffes tættest muligt på borgerne.

Helt konkret fremhæver den danske statsminister det som en dansk sejr, at det syv sider lange papir også rummer en passage om, at medlemsstaterne »er ansvarlige for deres velfærdssystemer«.

Det omdiskuterede udtryk ’velfærdsturisme’ er ikke nævnt. Men i diskussionen om den fri bevægelighed og vælfærdsydelser er der ifølge statsministeren »skabt et politisk rum for at tage en diskussion om balancen«.

»Vi slår fast, at det er medlemslandene selv, der er ansvarlige for indretningen af deres velfærdssystemer. Samt at snyd og misbrug i forbindelse med den fri bevægelighed skal bekæmpes. De to sætninger har været vigtige for os«, siger hun.

Den såkaldte velfærdsturisme har også været et stort emne i Storbritannien samt til dels i andre lande såsom Tyskland. Men særligt østeuropæiske lande som Polen