Foghs problemer med at blive Nato's næste generalsekretær kan skyldes hans ageren under Muhammedkrisen (arkivfoto).
Foto: Jens Dresling/POLFOTO

Foghs problemer med at blive Nato's næste generalsekretær kan skyldes hans ageren under Muhammedkrisen (arkivfoto).

Internationalt

Muhammedkrisen indhenter Fogh i Nato-drama

Alt var lagt til rette for Fogh, da Nato skulle udpege en ny chef, men Tyrkiet spændte ben. Dramaet fortsætter.

Internationalt

For første gang nogensinde har udnævnelsen af en ny generalsekretær kastet forsvarsalliancen Nato ud i en strid på højeste sted, og hovedpersonen hedder Anders Fogh Rasmussen.

Da topmødemiddagen i Baden-Badens Casino Kurhaus begyndte var der håb for den danske statsministers ambitioner, men under middagen gjorde Tyrkiet alvor af truslerne om at blokere diskussionen.

Omkring klokken 23.00 stod Nato’s talsmand, James Appathurai, frem og meddelte, at det ikke var lykkedes de 28 allierede landes ledere at blive enige endnu.

»Det blev diskuteret, men der er ingen beslutning«, sagde han til en forbløffet forsamling af journalister, der nu kan se frem til videre forhandlinger i morgen, hvor Fogh ventes at holde et pressemøde klokken 13.30.

Strid om værdier
Dermed har den normalt så udramatiske procedure nu for alvor udviklet sig til en strid om værdier, der kan vise sig risikabel for Nato og for alliancens forhold til den muslimske verden.

Dagen i gennem var der ellers blevet lagt voldsomt pres på tyrkerne, især fra topmødets vært, Angela Merkel.

»Vi vil i aften udpege den kommende generalsekretær«, sagde Tysklands forbundskansler tidligere.

Efter et møde med den amerikanske præsident tilføjede hun: »Fogh Rasmussen er den ideelle kandidat. Jeg vil gøre alt, hvad jeg kan for at overbevise de andre om det samme. Når Fogh bliver generalsekretær, bliver han en stærk leder«.

Obama var tavs
Dermed satte forbundskansleren sin egen ære på spil for danskeren, men tyrkerne var ikke modtagelige.

Præsident Barack Obama kastede glans over åbningen af Nato’s 60-års topmøde, som skal gøre alliancen klar til de store udfordringer i Afghanistan og andre steder i verden.

Men USA’s nye leder sagde ikke noget om Nato’s næste generalsekretær før den skæbnesvangre middag. Og Tyrkiet strittede hårdt imod en Nato-chef, de opfatter som farlig på grund af Muhammedkrisen og Danmarks sendetilladelse til kurdiske Roj-tv.

Tyrkiet: Fogh er ikke den rette
Fra London fastslog Tyrkiets stærke mand og regeringsleder, Recep Tayyip Erdogan, endnu en gang, at Fogh ikke er den rette mand:

»Hvordan kan de, som ikke har bidraget til fred, gøre det i fremtiden? Det efterlader et spørgsmålstegn hos os, og derfor har jeg en negativ holdning«, sagde Erdogan efter G20-mødet i London.

Der var heller ikke megen opblødning at spore, da Tyrkiets præsident tog af sted til Nato’s topmøde i Strasbourg.

»Navnet er ikke vigtigt for os. Vi er optagede af at få et stærkt og effektivt Nato. Der er tre kandidater, som alle er lige værdifulde. Beslutningen om dem vil blive taget i konsensus og efter konsultationer, hvor landenes bekymringer tages alvorligt«, sagde Abdullah Gül. Så der var spænding til det sidste i Alsace.

Fogh var lettet
På Christiansborg var det derimod, som om murene drog et lettelsens suk, da det endelig blev legalt at tale om det, der i månedsvis har været tabu. Først da V-ministrene mødtes til den sædvanlige fredagsmorgenmad i Statsministeriet, var Foghs Nato-kandidatur endelig officielt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Og ministrene oplevede en lettet Fogh. En af de ministre, der ikke var til stede til morgenkaffen, var den kommende statsminister Lars Løkke Rasmussen. Han holder sig i disse nervepirrende dage væk fra Christiansborg.

Uden tvivl har Lars Løkke Rasmussen også travlt med at planlægge, hvordan han skal gribe det an, når han måske bliver udnævnt til Danmarks nye statsminister. Hidtil har forventningen været, at han i første omgang ville nøjes med en meget lille regeringsrokade.

Fogh på vej mod uvis fremtid
Men da velfærdsminister Karen Jespersen (V) meddelte, at hun ønsker at stoppe som minister, er det muligt, at Løkke vil vælge at foretage en noget større rokade. I hvert fald skal han nu også finde en ny velfærdsminister.

Også Fogh valgte at undgå pressens spørgsmål. Han holdt sig i Statsministeriet, indtil han skulle til lufthavnen for at flyve til Strasbourg. Og valgte så en bagvej ud af ministeriet, så han kunne stige ind i ministerbilen i en port bag lukkede døre.

Derefter fløj statsministeren af sted til en uvis fremtid.

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce