Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og de 27 andre EU-landes stats- og regeringsledere er samlet i Bruxelles for blandt andet at diskutere en styrkelse af Europas terrorbekæmpelse. De er alle enige om, at der skal gøres mere, for eksempel ved at indsamle data om alle flypassagerer, øge grænsekontrollen, styrke Europol og blive bedre til at dele oplysninger med hinanden. Men der er også problemer i planerne, fortæller Politikens EU-korrespondent Thomas Lauritzen fra topmødet. Kilde: politiken.tv / Foto: Thomas Lauritzen, Klip: Mikkel Stoumann Fosgrau

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Thorning: EU-forbehold vil øge terrortrussel mod Danmark

Danmarks værn mod terror bliver svækket, hvis ikke vi ændrer retsforbeholdet, mener statsministeren.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Terrorister får lettere spil, hvis Danmark bevarer sit forbehold mod at deltage i EU’s retssamarbejde.

Snart vil forbeholdet nemlig udelukke Danmark fra at deltage i EU’s fælles politienhed, Europol, og i en række andre tiltag, som skal forebygge og bekæmpe terror.

Det mener statsminister Helle Thorning-Schmidt (S).

»Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at hvis vi ikke kan deltage i de her forskellige måder at samarbejde på, vil vi skade Danmarks sikkerhed. Det kan kun gavne dem, som vil os ondt - de kriminelle og terroristerne - hvis vi ikke formår at samarbejde med de andre i Europol«, siger Helle Thorning-Schmidt.

Hun er for kort tid siden ankommet til et EU-topmøde, hvor fælles terrorbekæmpelse er på dagsordenen.

Thorning bekræfter Europolchefs advarsel

Statsministerens udtalelse kommer, efter at Politiken i dag skriver, at Europols øverste chef, Rob Wainwright, vurderer, at det vil påvirke Danmarks sikkerhed, hvis landet træder ud af Europol-samarbejdet.

Advarslen er aktuel, fordi Europol ventes at overgå fra at være et samarbejde mellem EU-landene til at blive et overstatsligt samarbejde senest til næste år. Sker det, forhindrer retsforbeholdet, at Danmark fortsat deltager.

Danskerne skal senest til marts næste år stemme om, hvorvidt Danmark skal bevare retsforbeholdet, som det er nu, eller om det skal laves om til en ordning, hvor Danmark kan tilvælge, hvilke dele af retssamarbejdet landet vil deltage i – herunder Europol.

»Det her er et godt eksempel på, hvorfor regeringen har arbejdet så målrettet på, at vi får omdannet vores retsforbehold til en tilvalgsordning«, siger Helle Thorning-Schmidt.

Ændring af forbehold skal værne mod terror

Mens Europols chef taler om Danmarks sikkerhed generelt, har den seneste tids begivenheder med terrorangreb i blandt andet Paris bestyrket den danske statsminister i troen på, at Danmark bør ændre sit retsforbehold.

»Det er tydeligt nu, at det ikke kun handler om at komme såkaldt almindelig kriminalitet til livs. Det handler også om at få et effektivt værn mod terror. Det er endnu en god grund til, at vi skal omdanne vores forbehold til en tilvalgsordning«, siger Helle Thorning-Schmidt.

Det er dog ikke alle, som helt deler statsministerens synspunkt. Dansk Folkeparti mener, at det er vigtigt, at Danmark bliver i Europol, men partiet mener ikke, at Danmark af den grund behøver at ændre sit forbehold til en tilvalgsordning, sådan som Thorning argumenterer for.

Helle Thorning Schmidt, Dansk Folkeparti vil hellere have en særordning i stil med Norge og andre ikke-EU-lande, som har en såkaldt parallelaftale om at være tilknyttet Europol. Hvad mener du om den mulighed?

»Hvis vi ikke er med i Europol, kan vi ikke være med til at bestemme, hvad man skal lave lovgivning om«, siger Helle Thorning-Schmidt.

En sådan særordning vil betyde, at Danmark skal bede særskilte parallelaftaler på hvert af de retlige områder, påpeger statsministeren. Dermed vil det være op til de andre EU-lande at bestemme, hvad Danmark må være med til.

Særaftale vil ikke gavne Danmark

»Jeg har svært ved at forstå, hvorfor vi ikke selv skal afgøre det hjemme i Danmark, men overlade de beslutninger til alle andre i Europa«, siger Helle Thorning-Schmidt og fortsætter:

»Man tjener de danske interesser bedst ved at beslutte ved en folkeafstemning, at det er noget, vi beslutter i Danmark, hvilke elementer vi gerne vil være en del af«.

EU-topmødet ventes at vare til sent i aften.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden