Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Brødre. Saïd (th) og Chérif Kouachi stod bag det blodige terrorangreb i Paris i januar.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Rapport: Terroristerne i Paris arbejdede tæt sammen

Morderne fra Charlie Hebdo gav Coulibaly besked kun en halv time før angrebet på Charlie Hebdo.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kun en halv time før brødrene Saïd og Chérif Kouachi begav sig af sted på deres morderiske ekspedition til ugebladet Charlie Hebdos lokaler i det indre Paris, sendte de en sms til deres ven Amedy Coulibaly.

Efter flere ugers efterforskning ved politiet i dag, at han modtog SMS'en kl. 10.19 på en af de 13 mobiltelefoner, han brugte meget sparsomt for ikke at blive afsløret. Til gengæld kender politiet ikke indholdet af budskabet. Telefonen er forsvundet, men selve opkaldet er registreret.

Det fremgår af den foreløbige rapport om efterforskningen, som avisen Le Monde som det eneste medie offentliggør dele af. Den viser også, at terroristerne opererede i bandemiljøer i indvandrerkvartererne, og at de fik hjælp fra venner i disse kredse. Samme mønster, som vi ifølge dansk politi har set herhjemme i forbindelse med terrorattentaterne i denne weekend.

Venner fra fængslet

Politiets afsløringer bekræfter definitivt, at brødrene Kouachi og Amedy Coulibaly koordinerede deres aktioner, som mellem den 7. og 9. januar kostede 16 mennesker livet, mens de tre terrorister blev uskadeliggjort af politiet 9. januar omkring kl. 17.

Amedy Coulibaly havde allerede omtalt forbindelsen til brødrene, da han under gidseltagningen i det jødiske supermarked i Paris ringede til tv-stationen BMF-TV og fortalte, at han og brødrene Kouachi havde »koordineret« deres aktioner.

Politiet var allerede i dagene efter attentaterne i stand til at etablere en forbindelse mellem Chérif Kouachi og Amedy Coulibaly. De havde mødt hinanden, da de var fængslet for henholdsvis støtte til en kendt terrorist og grov kriminalitet.

Efterforskerne vidste også, at Chérif Kouachis og Coulibalys hustruer havde talt over 500 gange i telefon, og det viser sig nu, at mændene også var i tæt kontakt.

Møde aftenen før

Aftenen før angrebet på Charlie Hebdo opsøgte Coulibaly Chérif Kouachi, der boede i forstaden Gennevilliers.

»Jeg går ud et øjeblik, for jeg har det varmt«, sagde den yngste af de to brødre til sin hustru Izzana, som under afhøringerne gav flere detaljer til politiet.

Hun ved ikke, hvad mændene talte om. Men efter samtalen fortsatte de forberedelserne til ugerningerne. Amedy Coulibaly samlede de våben og andet udstyr, venner i bandemiljøet i kvarteret La Grande Borne syd for Paris havde købt til ham, og Chérif Kouachi kontaktede sin bror, som boede i Reims omkring 130 kilometer nordøst for Paris.

Maveforgiftning truede aktionen

Samtalen med broderen gjorde han nervøs. For Saïd Kouachi, hans kone og deres to-årige barn var syge af maveforgiftning, og Saïd Kouachi overvejede at aflyse aktionen mod Charlie Hebdo den næste dag.

Men trods en søvnløs nat valgte han at tage toget til Paris den følgende morgen og derefter metroen ud til broderen i Gennevilliers. Chérif Kouach åndede lettet op, da han fra vinduet så sin bror omkring kl. 9.30.

For ifølge hustruen Izzana havde han været så nervøs dagen og aftenen før, at han ikke kunne spise. Men nu besluttede brødrene sig for at begive sig til Charlie Hebdo i en bil læsset med det udstyr, de mindre end to timer senere brugte til at myrde 12 personer i og omkring redaktionslokalerne.

Hjælp i bandemiljøet

Hvorfor tog de af sted? Havde de hjælpere, politiet endnu ikke har fundet frem til, og som risikerede at afsløre aktionen ved uforsigtig brug af mobiltelefoner? Det er et af flere uafklarede punkter.

Spørgsmålet om hjælperne er centralt. Efterforskningen af Amedy Coulibalys forberedelser af gidseltagningen viser, at det kun var muligt takket være aktiv hjælp fra bekendte i bandemiljøet i indvandrerkvarteret, han kom fra.

Fire venner er tilbageholdt, men de nægter ethvert kendskab til terrorplanerne.

»Vi troede, han skulle lave et bankrøveri eller køre narko til Frankrig. Det var han god til«, siger en af dem.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden