Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Talerør. Carla Anina Baghajati er talskvinde for islamisk trossamfund i Østrig (IGGiÖ), der står for undervisningen i islam af 86.000 børn i skoler og har 120.000 medlemmer.
Foto: Erik Jensen

Talerør. Carla Anina Baghajati er talskvinde for islamisk trossamfund i Østrig (IGGiÖ), der står for undervisningen i islam af 86.000 børn i skoler og har 120.000 medlemmer.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Islamisk trossamfund i Østrig: Muslimer føler sig meget utrygge

Islamisk trossamfund i Østrig protesterer mod revision af gammel lov, der er blevet til i en stemning af »frygt, fordomme og had«.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ændringen af en gammel lov fra 1912 sidestiller stadig islam med andre religioner i Østrig, giver lov til at undervise i troen i statslige skoler og giver lov til både halalslagtning og at holde fri på muslimske helligdage.

Alligevel er islamisk trossamfund i Østrig (IGGiÖ) imod loven, ifølge talskvinde Carla Amina Baghajati.

»Den gamle lov fra 1912 har altid stået som en model at leve op til for muslimer i andre europæiske lande med Østrig som forbillede. Den har givet os helt særlige forhold, og det, håber vi, kan fortsætte, men der er store udfordringer i den nye lov. Ifølge den har vi ikke længere de samme rettigheder som andre religiøse grupper. I forhold til for eksempel jøder er der tale om en negativ forskelsbehandling af os«.

Hvordan giver det sig udtryk?

»Den nye lov om islam er eksempelvis den eneste religiøse lov, der udtrykkeligt siger, at statens love står over de religiøse. Det er helt overflødigt, for alle ved og anerkender, at det er sådan. Når det alligevel skal med i loven, er det et budskab til befolkningen om, at regeringen ikke vil lade muslimer komme og trække deres sharialov ned over østrigerne. Det er både populistisk og rent nonsens, for vi muslimer har bevist i årevis, at vi tager den østrigske lov alvorligt, at vi holder af og respekterer det demokratiske system i det her land«.

Lovændringerne har været længe undervejs?

»Ja, det er næsten ironisk, at det var den daværende præsident for det muslimske samfund, der for ti år siden bad om en fornyelse, fordi vi følte, at vi var sakket bagud. Dengang kunne man ikke vide, at den her opdatering så kommer i en tid, hvor krigen i Irak og Syrien samt terrorangreb i Paris og København overskygger alt andet. Vi muslimer føler, at klicheer, fordomme og frygt er særdeles fremherskende og det er selvsagt ikke den bedste atmosfære til at ændre en lov«.

Flere moskeer og imamer i Østrig har modtaget støtte fra udlandet, det forbydes nu?

»Igen virker det ikke retfærdigt, at det forbud kun gælder islam og ikke andre religiøse grupper. Endnu engang synes jeg, at det virker som populistisk mistænkeliggørelse, fordi den brede befolkning skal forstå, at vi er farlige. Vi modtager penge fra udlandet, hvor der findes tvivlsomme karakterer og terrorister, der ikke vil demokratiet. Men jeg vil gerne slå fast, at det muslimske samfund i Østrig er uafhængigt og ikke vil tolerere indblanding udefra af nogen, som vil intervenere. Det er diskriminering og forskelsbehandling, og det er ikke hensigtsmæssigt«.

Hvordan er reaktionerne i den muslimske befolkning?

»Mange muslimer føler sig meget utrygge ved loven, er dybt bekymrede og vrede. Det er noget, regeringen og den østrigske stat bør tage alvorligt. For Østrig har altid været stolt af at blive betragtet som et moderne land i sin omgang med den muslimske befolkning. Vi har altid gentaget, hvor glade vi er for at bo i et land med den gode historie, gensidig respekt og stærke bånd til den øvrige befolkning. Hvad der sker nu, kommer meget an på, hvordan politikerne præsenterer loven. Hvis nogen tager på turné i andre lande og fortæller, at »i Østrig har vi løst problemer med terror og radikalisering med vores fremragende nye lov«, vil det udløse frustration blandt muslimer. For den her lov handler jo netop ikke om sikkerhed, men om religion«.

Frygter du, at den kan føre til øget radikalisering?

»Forhåbentlig ikke. Men er det ikke også stærkt nok med sine egne øjne at se en smuk tradition blive ødelagt? Jeg vil nødig tænke på de værste scenarier, men håber bare, at vi kan fortsætte den gode dialog, hvor den muslimske gruppe er inkluderet og ikke bare integreret, for sådan har det altid været i Østrig«.

Hvad er det bedste ved loven?

»At mange muslimer har fulgt den demokratiske proces omkring den intenst og lært at bruge de demokratiske redskaber. De ved nu, at man kan tage til orde og få sine synspunkter igennem på civiliseret og demokratisk vis. Det kan blive en stor fordel fremover«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden