Den tropiske orkan Pam har efterladt østaten Vanuatu i Stillehavet ´fuldstændig ødelagt´ og er muligvis en af de værste nogensinde i området. Sådan lyder det fra flere organisationer, herunder FN, efter at orkanen natten til lørdag lokal tid hamrede ind over øerne med op til 330 kilometer i timen. Kilde: Ritzau

Internationalt

Ingen livstegn fra Vanuatu-øen Tannas 29.000 beboere

Monsterorkan har udløst massive ødelæggelser i ø-staten Vanuatu.

Internationalt

Foreløbig er der ikke mange meldinger fra befolkningen i Vanuatu, efter en kraftig tropisk kategori-5 orkan har raseret øgruppen tidligt i morges lokal tid.

Otte personer er bekræftet omkommet, alle fra hovedstaden Port Vila. Hvordan orkanen, der har fået navnet Pam, har gjort skade på landets øvrige provinser er endnu uvist, og stilheden er i sig selv et dårligt tegn.

Det fortæller Sune Gudnitz, chef for FN's katastrofe-organisation Unocha i Stillehavsområdet, der fra sin base på Fiji er ved at mobilisere nødhjælpsarbejdet.

»Det er primært Port Vila, vi har fået meldinger fra. Vi har også fået meldinger fra området nord for, hvor situationen er virkelig katastrofal, trods det at cyklonen her passerede et godt stykke fra kysten. Jeg forestiller mig, at vi kommer til at se meget, meget store ødelæggelser sydpå, hvor cyklonen stort set er passeret direkte over land«, siger han.

Han er blandt andet bekymret for øen Tanna, der har omkring 29.000 beboere, og som der stadig ikke er kommet meldinger fra.

Folk og forsyninger på vej

På sociale medier kan Sune Gudnitz følge med i, hvordan overlevende efterlyser venner og pårørende, og der kommer flere og flere rapporteringer og billeder ind, der bekræfter, at ødelæggelserne i hovedstaden er omfangsrige.

»Jeg ser fuldstændig ødelagte bygninger, smadrede vinduer og træer, der er væltet. Det er i Port Vila, som blev hårdt ramt, men velvidende hvordan husene er konstrueret rundt omkring i landet, er jeg sikker på, at vi kommer til at se meget værre ting, lige så snart der kommer flere informationer ud, og kontakten bliver etableret med de omkringliggende provinser«, siger han.

FN og humanitære organisationer som Røde Kors, Unicef og WHO fokuserer nu på, hvordan de kan få folk og forsyninger ind i landet, men det er i sig selv vanskeligt, da også lufthavnen er ødelagt.

Akut behov for vand

De første nødhjælpsarbejdere vil forhåbentlig ankomme i morgen, hvor de vil hjælpe regeringen med den humanitære operation, fortæller Sune Gudnitz.

»Lige nu vil det mest akutte behov være vand og sansyndligvis også mad. Jeg formoder, at der er en masse afgrøder og lagre med mad, der er blevet destrueret, så det skal gå stærkt. Vi ved, at der inden for de første par dage kan være mennesker, som har overlevet, men som ikke har noget som helst. Deres vindue til at overleve på sigt er meget småt«, siger han.

Vanuatu strækker sig over omkring 1.200 kilometer fra nord til syd, så det bliver vanskeligt at nå frem til alle dem, der har et behov for hjælp, forudser han.

»Den største udfordring kommer til at være logistik, transport og kommunikation, så vi kan komme ud til folk så hurtigt som muligt og få en fornemmelse af, hvad de mangler. Det bliver et problem, for vi ved ikke, om vi kan komme derud med fly, og hvis vi skal sejle rundt, kan det tage ugevis«

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden