Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Jacquelyn Martin (arkiv)/AP
Foto: Jacquelyn Martin (arkiv)/AP

NYSGERRIG. I et nyt interview til Vice svarer USA's præsident Barack Obama på spørgsmål om alt fra jobbet som præsident til bekæmpelse af terror.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Citatmosaik: Sådan mener præsident Obama at verden bør være

I et interview med Vice tager præsidenten bl.a. skylden for IS og kalder sit job »sjovt«.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Du har den amerikanske præsident på tomandshånd. Hvad spørger du om?

Den sitution stod grundlæggeren af kultur- og nyhedsmagasinet Vice, Shane Smith, i for nylig, da han fik et par minutter i selskab med verdens næstmest magtfulde mand, Barack Obama.

Politiken har set interviewet for dig og udvalgt præsidents mest interessante citater om blandet andet Islamisk Stat, klimaforandringer og behovet for at legalisere cannabis.

Om at være præsident

»Der et sjovt job. Jeg vågner op hver morgen og får et overblik over alt, hvad der foregår i verden. Og jeg kan have en ligeså stor indflydelse på de ting, som er vigtige for mennesker, som alle andre her på jorden«.

Om at blive hængt ud

»Hvis man hver eneste dag går på job og fokuserer på ens mål - som for mig er, at når jeg forlader det her embede, så skal tingene være er en lille smule bedre end før - så bliver den daglige kritik og støj noget, du ender med at blokere ude. Jo længere man er i det her job, jo mere tilbøjelig er du til at se tingene i et langsigtet perspektiv«.

Om at ændre på klimaforandringer

»Hvis jeg kan ændre den måde, vi tænker på klimaforandringer - som en seriøs og presserende trussel , og ikke en ubetydelige ting i fremtiden. Hvis jeg kan få kineserne til at forpligte sig til at nedbringe deres CO2-udslip. Hvis jeg kan gøre hårde hvidevare mere effektive og fordoble produktionen af vedvarende energi. Hvis jeg når alle de ting, før jeg er færdig som præsident, så har vi stadig et pokkers problem. Men vi vil have skabt nok fremskridt til at den næste præsident og den næste generation kan bygge videre«.

Om at ofre sig i politik

»Klimaforandringer er et af de sværeste udfordringer at løse. Fordi det sværeste i politik og for en regering er at ofre noget nu til fordel for en langsigtet gevinst«.

Om politiske hårdknuder

»90 procent af demokraterne er enige med mig om eksempelvis klimaspørgsmål. Mens 90 procent af republikanerne er imod alt, jeg forsøger på. Tilmed afviser mange republikanere, at klimaforandringer overhovedet eksisterer. Du har altså en fløj, som benægter fakta og som ofte er motiveret at være imod alt, jeg foreslår«.

Om at besejre Islamisk Stat

»Islamisk Stat er et direkte produkt af al-Qaeda i Irak, som voksede ud af vores invasion. Det er eksempel på en uønsket konsekvens, og hvorfor vi generelt skal sigte, før vi skyder. Vi er i dag i en koalition med 60 andre lande, og vi vil langsomt skubbe IS ud af Irak. Det er jeg sikker på«.

Hvis du spørger en amerikaner, hvor meget vi bruger på udviklingsbistand, vil han sige 25 procent af statsbudgettet. Det rigtige svar? Lidt over 1 procent

Om at bekæmpe terror

»Vi kan ikke blive ved med kun at tænke terrorbekæmpelse som noget adskilt fra diplomati, udvikling og uddannelse. Det bliver opfattet som bløde værktøjer, men faktisk er de afgørende for vores nationale sikkerhed. Og vi bruger ingen penge på det«.

»Hvis du spørger en amerikaner, hvor meget vi bruger på udviklingsbistand, vil han sige 25 procent af statsbudgettet. Det rigtige svar? Lidt over 1 procent. Vi bør investere i diplomati, udvikling og uddannelse, fordi vi i sidste ende slipper for at sende vores unge mænd og kvinder i krig og have mennesker, som vil gøre os stor skade«.

Om at sætte hashen fri

»Unges største prioritet bør ikke være at få hash legaliseret. Lad os sætte det i perspektiv: Jeg kan forstå på jer unge, at det er vigtigt for jer, men I burde hellere tænke på klimaforandringer, økonomien, arbejde, krig og fred. Og måske helt nede i bunden bør man tænke på cannabis«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden