Sikkerhed. Danmarks deltagelse i Natos missilskjold ventes at medføre at tre danske fregatter som her 'Iver Huitfeldt' udstyret med nye radarsystemer.
Foto: MAGNUS HOLM (arkiv)

Sikkerhed. Danmarks deltagelse i Natos missilskjold ventes at medføre at tre danske fregatter som her 'Iver Huitfeldt' udstyret med nye radarsystemer.

Internationalt

Overblik: Hvad går Natos missilskjold ud på?

Natos missilskjold er et forsvarssystem rettet mod slyngelstater og terrororganisationer, påpeger Nato.

Internationalt

Den russiske ambassadør i Danmark, Mikhail Vanin, advarer i dagens udgave af Jyllands-Posten Danmark imod at gå med i Natos missilskjold i Europa. »Hvis danmark tilslutter sig missilskjoldet, der er styret af USA, betyder det, at danske krigsskibe bliver mål for russiske atommissiler«, siger ambassadøren blandt andet til avisen.

Men hvad er missilskjoldet egentlig for en størrelse? Få et hurtigt overblik her.

 • Lige siden Den Kolde Krig har planerne om et missilskjold i Europa rumsteret i Natokredse. Men det var først i det sene forår 2012, at missilforsvaret blev erklæret operativt.
 • Missilskjoldet består af en stribe overvågningssatellitter og radaranlæg, som kan lokalisere og følge et afskudt, fjendtligt missil. Som en del missilskjoldet kan fjendtlige missiler tilintetgøres af såkaldte dræbersatellitter, der styres ind i sprænghovedet på de fjendtlige missiler og ødelægger det.
 • Missilskjoldet er et forsvarssystem i Nato-regi. Rusland har modsat sig missilskjoldet og gentagne gange krævet garantier fra Nato for, at forsvarssystemet ikke er rettet mod Rusland. Svaret fra Nato har gentagne gange været, at missilskjoldet ikke er vendt mod Rusland, men mod såkaldte slyngelstater eller terrororganisationer eller andre med kapacitet til at affyre missiler mod Europa eller USA. Nato har tidligere haft dialog med Rusland om udviklingen af missilskjoldet. I oktober 2013 krævede Rusland en pause i denne dialog, og i april 2014 indstillede Nato al samarbejde med Rusland vedrørende missilskjoldet som en reaktion på den russiske fremfærd i Ukraine.
 • Med opbakning fra alle folketingets partier bortset fra SF og Enhedslisten meddelte den danske regering sidste efterår, at Danmark er parat til at tage aktiv del i missilskjoldet. Danmarks bidrag forventes at bestå i tre fregatter, som skal udstyres med særligt avancerede radarsystemer.
 • Missilskjoldet er en realitet i dag. Fra 2015 er det muligt at affyre raketter mod fjendtlige missiler fra adskillige baser i Rumænien. Fra 2018 ventes lignende baser at være klar i Polen.
 • Den sydspanske by Rota er base for det amerikanske bidrag til det europæiske missilskjoldet. Her ligger fire amerikanske Aegis-destroyere, der kan nedskyde missiler.

Kilder: Nato, Politiken, Jyllands-Posten.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  An image posted by Oscars show host Ellen DeGeneres (bottom row, 4th L) on her Twitter account shows movie stars, including Jared Leto, Jennifer Lawrence, Meryl Streep (bottom row L-3rd L), Channing Tatum, Julia Roberts, Kevin Spacey, Brad Pitt, Lupita Nyong'o, Angelina Jolie (top row L-R) and Bradley Cooper (bottom row, 2nd R), as well as Nyong'o's brother Peter (bottom row, R), posing for a picture taken by Cooper at the 86th Academy Awards in Hollywood, California March 2, 2014. The self-portrait tweeted by host DeGeneres and actors taken during Hollywood's annual Academy Awards ceremony on Sunday quickly became the most shared photo ever on Twitter. Picture taken March 2, 2014. REUTERS/Ellen DeGeneres/Handout via Reuters (UNITED STATES - Tags: ENTERTAINMENT MEDIA TPX IMAGES OF THE DAY PROFILE) ATTENTION EDITORS

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

   

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce