Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Asyl. Ifølge norsk politi har personer med tilknytning til islamistiske terrorgrupper, som eksempelvis Islamisk Stat og Boko Haram, søgt asyl i Norge. I Danmark ved myndighederne ikke, om det samme er sket i herhjemme.
Foto: Jerome Delay/AP, Manipulation Lise Mogensen

Asyl. Ifølge norsk politi har personer med tilknytning til islamistiske terrorgrupper, som eksempelvis Islamisk Stat og Boko Haram, søgt asyl i Norge. I Danmark ved myndighederne ikke, om det samme er sket i herhjemme.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Jihadister forsøger at snige sig ind i Norge via asylsystemet

Danske myndigheder ved ikke, om jihadister også forsøger at snyde sig ind her i landet.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Personer med tilknytning til islamistiske terrorgrupper som Islamisk Stat, Boko Haram og al-Shabaab har søgt asyl i Norge.

Og flere af dem befinder sig tilsyneladende lige nu i Norge.

Det kunne norske Dagsavisen i sidste uge berette, efter at norsk politis udlændingeenhed har afdækket, at personerne via »forskellige kanaler« har forsøgt at komme ind i landet.

Også den norske pendant til Politiets Efterretningstjeneste (PET), Politiets Sikkerhedstjeneste (PST), bekræfter Dagsavisens oplysninger.

»Ja, det er rigtigt, at vi er bekymrede for personer, som er kommet hertil som asylansøgere. Der er stor usikkerhed om flere af de personer, som befinder sig i Norge«, siger seniorrådgiver hos PST Martin Bernsen til avisen.

Personerne er blevet afsløret under det interview, der finder sted, når de søger asyl. Blandt andet fordi de på deres mobiltelefoner har haft billeder og korte film af tortur og henrettelser.

Nogle asylansøger sendes ud for at spionere på landsmænd

I Norge får asylansøgere, der har deltaget i strafbare handlinger, ikke flygtningestatus. Ifølge Dagsavisen er det sket for op mod 100 personer siden 2008.

Der er dog ingen konkrete tal for, hvor mange asylansøgere, der er blevet afsløret i at have forbindelse til terrororganisationer.

De fleste af dem, der nægtes flygtningestatus i Norge, er irakere, statsløse palæstinensere, afghanere, somaliere og folk fra Eritrea. Men også statsborgere fra Iran, Syrien og Yemen er blandt dem, der er blevet sendt retur til hjemlandet - medmindre de risikere at blive udsat for tortur eller dødsstraf.

TERRORENS VERDENSKORT

I så fald får de midlertidigt ophold i Norge og skal hvert halve år have deres sag genoptaget med henblik på hjemsendelse.

Ifølge Rolf-Arne Kurthi fra norsk politis udlændingeenhed krydsede 170.000 flygtninge sidste år grænserne ind i Europa. Han anslår, at kun to procent af dem har urent mel i posen, men han fortæller, at der blandt de to procent er folk, der er sendt ud af deres respektive landes regeringer for at spionere på deres landsmænd.

»De har som opgave at finde ud af, hvad deres landsmænd i Norge laver. Det var tilfældet med en asylansøger fra Eritrea, som vi fandt på et billede stående ved siden af landets udenrigsminister«, siger Kurthi.

Justitsministeriet har ingen viden om asylfusk i Danmark

Sidste år kom det frem, at 21 personer, som ifølge eget udsagn har begået krigsforbrydelser, på det tidspunkt levede på tålt ophold i Danmark.

Ifølge Søndagsavisen var omkring halvdelen af de 21 formodede krigsforbrydere afghanere, som havde været en aktiv del af Taleban.

Men ifølge Justitsministeriet har man i Danmark ingen viden om, hvorvidt personer med tilknytning til islamistiske terrorgrupper har haft held med samme asylfusk, som foregår i Norge.

»Ministeriet har ikke ved søgningen eller i øvrigt kunnet identificere dokumenter med videre, der indeholder oplysninger om antallet af personer, som har søgt asyl i Danmark og har tilknytning til en islamistisk terrorgruppe«, skriver Justitsministeriet i et svar på en aktindsigtsanmodning fra Politiken.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Ekspert: Sandsynligt at terrorister fravælger Danmark

Selvom Norge og Danmark geografisk ligger tæt på hinanden, mener en af Europas førende terrorforskere og lederen af den svenske Forsvarshögskolan, Magnus Ranstorp, ikke, at det er utænkeligt, at jihadister snarere søger til Norge end Danmark.

»Jeg tror, Norge er mere udsat, fordi terroristerne tror, der er mindre risiko for at blive fanget. Samtidig tror mange måske, at der ikke er den samme informationsdeling mellem Norge og EU-landene, fordi Norge ikke er med i unionen«, siger Ranstorp og understreger, at det ikke er korrekt.

FEATURE

Han understreger også, at Danmark har et omdømme for at være grundige i jagten på asylfusk.

»Danmark er ikke det naturlige sted at tage hen, fordi de danske myndigheder regnes for både offensive og hårde i deres jagt på at afsløre snyd. Der er en hård asylproces i Danmark, og derfor er det ikke usandsynligt, at man som terrorgruppe hellere tager andre steder hen«, siger Magnus Ranstorp.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden