Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Foto: AP
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

EU-boss får kritik for at give embedsmænd mundkurv på

Politisk topstyring, embedsmænd med mundkurv på og talsmænd uden nok specialviden risikerer at gøre EU’s kommunikation dårligere, advarer Connie Hedegaard.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det var med løfter om mere åbenhed og bedre kommunikation, at luxembourgeren Jean-Claude Juncker overtog magten i EU-kommissionen sidste efterår, men i realiteten er der sket det modsatte, advarer eksperter.

Topstyring, politisk spin og forbud mod at udtale sig har skabt et mere lukket system, der gør det sværere for medierne at informere de europæiske borgere ordentligt om unionens arbejde.

Den udvikling advarer også Danmarks tidligere kommissær Connie Hedegaard nu imod. Blandt de nye tiltag er, at almindelige embedsmænd i kabinetter og generaldirektorater ikke længere må tale med journalister uden særlig tilladelse.

»Hvis journalister ikke kan ringe til en embedsmand, som kan forklare, hvad der er faktuelt rigtigt og forkert, før journalisten går videre til den politisk ansvarlige, så risikerer man at få dårligere kommunikation i stedet for bedre kommunikation«, siger Connie Hedegaard, der var EU’s kommissær for klimapolitik fra 2009 indtil oktober sidste år.

Connie Hedegaard kritiserer samtidig, at Juncker i sin iver efter at styre al information har ændret på EU’s talsmandstjeneste. De 28 kommissærer har ikke længere hver deres talsperson som i den tidligere kommission under José Manuel Barroso. I stedet skal de deles om 13 talspersoner i den nye kommission.

Talspersonerne har dermed fået mindre adgang til at specialisere sig i den viden, de nu skal formidle på flere forskellige meget komplicerede områder, påpeger Connie Hedegaard.

»Kampagneapparat« for Juncker

»Reelt betyder det, at hver af de skiftende talsmænd ikke kan være godt nok inde i tingene til at sige noget fornuftigt om flygtningestrømme den ene dag og om græsk gæld den næste«, siger den tidligere klimakommissær:

»Er kommissionen helt sikker på, at det her giver medierne mulighed for at lave en mere kvalificeret EU-dækning? Det ville jeg ikke føle mig overbevist om«.

Connie Hedegaards advarsel bakkes op af en række velplacerede kilder i den nuværende kommission, som Politiken har talt med. De beskriver, hvordan næsten alle tidligere talsmænd er blevet smidt ud og erstattet med Jean-Claude Junckers »politiske venner«. Og hvordan al kommunikation udadtil i modsætning til tidligere nu skal godkendes helt i toppen af Junckers kabinetschef og tidligere kampagneleder, tyskeren Martin Selmayr.

»Det er hele er blevet til et permanent kampagneapparat for Jean-Claude Juncker selv«, siger en kilde i kommissionen.

Det er ikke godt nyt, hverken for det ofte udskældte EU eller for de europæiske befolkninger, advarer en af verdens førende eksperter i politisk kommunikation, hollandske Claes de Vreese.

I forsøget på politisk styring af offentlighedens adgang til information om EU vælger Juncker-kommissionen en »model, som ligner noget, virksomheder anvendte i 1980’erne«, siger han.

Reelt betyder det, at hver af de skiftende talsmænd ikke kan være godt nok inde i tingene

»Internt i kommissionen har man sikkert sagt: ’Hvis vi strømliner kommunikationen, kan vi styre informationsstrømmen og skabe den offentlige debat på vores betingelser’. Men i virkeligheden kan det skabe en fattigere offentlig debat, som ikke kan være hensigten med EU«, siger Claes de Vreese, der er professor ved Amsterdams Universitet.

Mark Ørsten, professor i journalistik ved Roskilde Universitet, er helt enig.

»Hvis kommissionen fortsætter i den nuværende retning, bliver offentligheden faktafattig. Så bliver alle EU-spørgsmål til debatter for eller imod, som man sjældent bliver klogere af«, siger han.

Kommissionens nye talsmandstjeneste kan slet ikke genkende kritikken, siger vicecheftalskvinde Mina Andreeva.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hun påpeger blandt andet, at Junckers hold har haft succes med at få kommissærerne selv til at optræde meget oftere ved pressemøder: Dobbelt så mange optrædener som i de første 100 dage af den tidligere kommissions levetid. »Ser man på fakta, statistik og den feedback, vi har fået, er det grundløst at påstå, at Juncker ’prøver at styre kommunikationen fra toppen’«, siger Mina Andreeva.

Hun betegner det som »overdrevet«, at det decimerede korps af talspersoner skulle mangle viden om deres områder.

»Vi har 30 presseofficerer til at støtte det tekniske arbejde, så det er ikke rigtigt«, siger hun.

Mina Andreeva betegner det også som »usandt«, at andre embedsmænd i kommissionen ikke må tale med medierne længere. Hun påpeger, at der er oprettet en ny funktion som kommunikationsrådgiver i kommissærernes kabinetter.

»De folk taler jævnligt med journalister, og det opfordrer vi dem til«, siger hun.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden