Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Angreb. Røde Kors i Kenya har fløjet læger til Garissa for at hjælpe med at behandle de mange sårede efter Al-Shabaabs angreb på et universitet i byen.

Angreb. Røde Kors i Kenya har fløjet læger til Garissa for at hjælpe med at behandle de mange sårede efter Al-Shabaabs angreb på et universitet i byen.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Røde Kors i Kenya: Angriberne stormede et pigekollegium

Al-Shabaab holder et »ukendt antal gidsler« fanget på universitet i Kenya.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De Al-Shabaab-islamister, der tidligt i morges angreb et universitet i den kenyanske by Garissa, stormede et pigekollegium på universitetet.

Det fortæller Arnolda Shiundu, der er pressechef i Kenyas Røde Kors, til Politiken.

Angrebet blev indledt omkring klokken 05.00, hvor bevæbnede mænd stormede universitetet, fortæller hun på en telefon fra Nairobi, hvor hun og andre Røde Kors-medarbejdere organiserer hjælpen til universitetet i Garissa, der ligger et par hundrede kilometer øst for den kenyanske hovedstad.

»Under angrebet skete der en stor eksplosion ved indgangen til universitetet, hvorefter angriberne stormede området og overtog kontrollen med et pigekollegium«, siger Arnolda Shiundu.

50 studerende befriet - flere holdes stadig fanget

Hun fortæller, at kenyansk militær har en base tæt på netop Garissa, og at soldater derfra derfor relativt hurtigt nåede frem til universitetsområdet og overtog kontrollen med situationen.

»De lukkede simpelthen campus ned«, fortæller Arnolda Shiundu.

»Klokken 11.15 lokal tid blev 50 studerende befriet, men vi ved, at der stadig er et ukendt antal studerende, der holdes fanget på området«, siger hun uden at kunne fortælle, hvor på campus, de studerende holdes fanget.

GIDSELDRAMA I GANG PÅ KENYANSK UNIVERSITET

Der har været forskellige meldinger om, hvor mange angribere, der er. Nogle steder rapporteres der om 2-3 mænd, Reuters skriver 5, mens CNN citerer en blogger i Nairobi for, at der var »flere end 10«.

Arnolda Shiundu kan ikke bekræfte, hvor mange, der har deltaget i angrebet.

Kirurger på vej til Garissa

Kenyansk politi sagde tidligere, at to personer er blevet dræbt i angrebet. Ifølge en medarbejder på et lighus, er det tal dog langt større.

På krav om anonymitet siger han til nyhedsbureauet AP, at der er 15 dræbte. Han har ifølge AP set ligene ankomme til lighuset. Ifølge manden er flere end 60 såret.

TERRORENS VERDENSKORT

Røde Kors i Kenya vil ikke bekræfte, hvor mange der er døde, men bekræfter antallet af sårede.

»Røde Kors i Kenya har haft ansvaret for en evakuering af de tilskadekomne. Lige nu er 65 sårede blevet transporteret til hospitalet. Fire af dem er i kritisk tilstand. De har alle skudsår«, siger Arnolda Shiundu og fortsætter:

»Derudover har de kenyanske sikkerhedsstyrker fløjet tre sårede til Nairobi. To af dem er soldater, en af dem er civil«.

Arnolda Shiundu fortæller desuden, at et fly netop er lettet med kurs mod Garissa.

»Der er to kirurger og to narkoselæger ombord. De er på vej til Garissa for at yde lægelig støtte. Og vi samarbejder med sundhedsministeriet om at organisere en bloddonation på hospitalet i Garissa for at hjælpe de sårede«, siger Arnolda Shiundu.

Al-Shabaab: Vi har løsladt muslimerne og dræbt kristne

Al-Shabaab har til formiddag taget skylden for angrebet.

Gruppens talsmand for militære operationer, Abdiasis Abu Musab, siger til Reuters, at angriberne har løsladt muslimerne og dræbt eller tilfangetaget kristne.

»Der er mange lig af kristne inde i bygningen. Og vi holder stadig mange kristne fanget. Kampene er stadig i gang«, siger han til nyhedsbureauet.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

HVEM ER AL-SHABAAB?

Universitetet, der åbnede i 2011 og ligger lidt uden for Garissa, 150 kilometer fra Kenyas somaliske grænse, ligger i et område, hvor netop Al-Shabaab tidligere har udført angreb.

Det var Al-Shabaab, der stod bag massakren på Westgate-indkøbscenteret i Kenyas hovedstad Nairobi i 2013, hvor mindst 60 mennesker blev dræbt.

Det var ifølge kenyansk politi også Al-Shabaab, der stod bag henrettelserne af 28 buspassagerer nær grænsen til Somalia i november 2014

WESTGATE

Al-Shabaab er en islamistisk terrorbevægelse, der startede som et løst, klanbaseret netværk i fortrinsvis Somalia, men i dag også har udviklet regionale terrornetværk i netop Kenya.

»Det er en meget brutal organisation, der udfører mange angreb med selvmordsbombere. De dræber mennesker, kidnapper og tager folk som gidsler og tvinger nogle af deres fanger til at slutte sig til dem og kæmpe for dem«, har den international anerkendte svenske terrorekspert Magnus Ranstorp tidligere sagt om gruppen.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden