Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Angreb. Kenyanske politibetjente uden for universitetet i Garissa.
Foto: Stringer/AP

Angreb. Kenyanske politibetjente uden for universitetet i Garissa.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Gidseldrama i gang på kenyansk universitet: Flere vagter dræbt

Al-Shabaab har taget ansvaret for angreb på universitet i Kenya.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

To vagter blev dræbt, da uidentificerede mænd i de tidlige morgentimer stormede universitetet i den kenyanske by Garissa.

Det bekræfter politiets talskvinde Zipporah Mboroki nu over for Al-Jazeera.

»Angriberne skød vagterne ved indgangen til universitetets område. Politibetjente skød tilbage, men angriberne formåede at komme ind«, siger hun.

Ifølge meldingerne har angriberne tiltvunget sig adgang til de områder af universitetet, hvor de studerende bor. Og talskvinden bekræfter, at angrebet stadig er i gang.

»Kenyanske sikkerhedsstyrker og alle sikkerhedstjenester i Garissa er sendt til området«, siger hun.

Der er ingen meldinger om, hvor mange studerende eller ansatte, der er fanget i den eller de bygninger, som angriberne befinder sig i.

»Angriberne skød omkring sig i flæng«

Ifølge en officiel udtalelse fra den øverste politimyndighed i Kenya skete angrebet på universitetet i den nordøstlige del af landet omkring klokken 05.30 lokal tid natten i nat.

Bevæbnede mænd stormede universitetet og ifølge meldingerne, er der hørt både eksplosioner og heftige skudvekslinger.

»Angriberne skød omkring sig i flæng, da de kom ind på universitetets område. Politibetjente, der bevogtede de studerendes boliger, hørte skuddene og reagerede prompte«, står der i den skriftlige udtalelse, som fortsætter:

»De skød tilbage mod angriberne og endte i en hård skudkamp med dem. Angriberne lykkedes dog med at trække sig tilbage og komme ind i bygningerne«.

Uklart hvor mange angribere, der er

Politiet vil endnu ikke bekræfte andet end de to dødsfald. Men der er meldinger om, at adskillige sårede er blevet bragt til de nærtliggende hospitaler.

Ifølge en læge på hospitalet i Garissa er fire mennesker nu døde.

»Jeg kan fortælle, at vi indtil nu har 49 sårede. Alle med skudsår. Fire personer er døde - de har også skudsår«, siger den unavngivne læge til nyhedsbureauet Reuters.

Røde Kors melder om otte døde, fortæller en lokal journalist til CNBC Africa.

Det er stadig uklart, hvor mange der har deltaget i angrebet, og hvilke våben, de har.

Nogle steder rapporteres der om 2-3 mænd, Reuters skriver 5, mens CNN citerer en blogger i Nairobi for, at der var »flere end 10«.

Al-Shabaab har taget skylden

Det meste af formiddagen har det været uvist, hvem der står bag angrebet på universitetet, der åbnede i 2011 og ligger lidt uden for Garissa, 150 kilometer fra Kenyas somaliske grænse.

Men nu har den islamistiske terrorbevægelse Al-Shabaab ifølge CNN bekendtgjort, at den står bag. Ifølge CNN ligger universitetet i et område, hvor netop Al-Shabaab tidligere har udført angreb.

HVEM ER AL-SHABAAB?

Al-Shabaab er en islamistisk terrorbevægelse, der startede som et løst, klanbaseret netværk i fortrinsvis Somalia, men i dag også har udviklet regionale terrornetværk i netop Kenya.

»Det er en meget brutal organisation, der udfører mange angreb med selvmordsbombere. De dræber mennesker, kidnapper og tager folk som gidsler og tvinger nogle af deres fanger til at slutte sig til dem og kæmpe for dem«, har den international anerkendte svenske terrorekspert Magnus Ranstorp tidligere sagt om gruppen.

Det var Al-Shabaab, der stod bag massakren på Westgate-indkøbscenteret i Kenyas hovedstad Nairobi i 2013, hvor mindst 60 mennesker blev dræbt.

Det var ifølge kenyansk politi også Al-Shabaab, der stod bag henrettelserne af 28 buspassagerer nær grænsen til Somalia i november 2014

WESTGATE

Den amerikanske ambassade i Nairobi har allerede tweetet om angrebet med et hashtag, der oversat til dansk betyder »kujoner vinder aldrig«:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden