Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Terror. Pårørende sørger efter at have identificeret ofre for terrorangrebet.
Foto: Sayyid Azim/AP

Terror. Pårørende sørger efter at have identificeret ofre for terrorangrebet.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Al-Shabaab truer Kenya med nye angreb

Torsdag blev 147 mennesker dræbt i Kenya, der snart får besøg af Barack Obama.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Kenyanske byer vil blive røde af blod«.

Sådan lyder en ny trussel fra den islamistiske gruppe al-Shabaab, der torsdag dræbte mindst 147 mennesker på et universitet i Kenya og sårede yderligere 104.

ANGREB

Den somaliske gruppe advarer Kenya om, at den vil føre en »lang og grusom« krig mod landet og truer samtidig med at gennemføre »et nyt blodbad« i Kenya.

Ifølge gruppen vil den hævne sig på Kenyas »undertrykkende politik« og de vælgere, der »styrker politikerne ved at genvælge dem«.

»Derfor vil I betale prisen i blod«, skriver gruppen i en meddelelse ifølge AFP.

Torsdagens angreb har skabt liv i en gammel debat i Kenyas hovedstad, Nairobi, hvor det diskuteres, om landets sikkerhed er god nok. Men ifølge al-Shabaab nytter det ikke noget at forsøge at forhindre flere angreb.

»Uanset hvor mange forholdsregler og sikkerhedsforanstaltninger I indfører, kan I ikke garantere jeres sikkerhed, forpurre endnu et angreb eller forhindre endnu et blodbad i at finde sted i jeres byer«, siger al-Shabaab i en meddelelse ifølge Reuters.

Obama lover støtte til Kenya

Den amerikanske præsident, Barack Obama, ringede fredag aften til Kenyas præsident, Uhuru Kenyatta, for at kondolere efter torsdagens angreb. Obama har efterfølgende sagt i en udtalelse, at han lover støtte til de kenyanske myndigheder.

»Ord er ikke tilstrækkelige til at fordømme terrorhandlingerne på Garissa University College, hvor uskyldige mænd og kvinder brutalt blev slagtet«, siger han i udtalelsen.

»Vi vil stå side om side med de kenyanske myndigheder og det kenyanske folk i kampen mod terrorisme«, fortsætter han ifølge NBC News.

Tre dage før torsdagens angreb blev det annonceret, at Obama skal på besøg i Kenya til juni til den årlige begivenhed The Global Entrepreneurship Summit, som har til formål at styrke båndene mellem forretningsledere, organisationer og iværksættere fra USA og muslimske samfund verden over.

Det besøg agter han at gennemføre, understreger Obama overfor Kenyas præsident.

Overlevende gemte sig under lig

Tidligt torsdag morgen stormede maskerede mænd Garissa University College i Kenya. De maskerede, militante mænd, der senere viste sig at være fra al-Shabaab-gruppen, bevægede sig rundt på universitetet og skød løs, mens de spurgte studerende, om de var muslimer eller kristne. Dem, der svarede, at de var kristne, blev dræbt.

Mændene holdt efterfølgende gidsler på universitetet. Angrebet stod på i næsten 16 timer, før sikkerhedsstyrker fik kontrol over situationen.

Det kenyanske politi anholdte i går tre personer og har nu anholdt yderligere fem personer, der menes at have forbindelse til torsdagens angreb, siger landets indenrigsminister, Joseph Nkaissery, ifølge CNN. Under en gennemsøgning af universitetet fredag fandt politiet en mand, der ikke var studerende, som gemte sig under en seng. Manden blev anholdt og mistænkt for medvirken til angrebet.

Efter fundet af manden under sengen begyndte politiet endnu en gennemsøgning af bygningen. Det resulterede i, at tre overlevende studerende blev fundet. En kvinde gemte sig under en bunke lig, en anden kvinde gemte sig i et garderobeskab, og en mandlig studerende gemte sig på et badeværelse, skriver CNN.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Overlevende har fortalt om de makabre måder, hvorpå de holdt sig i live. En studerende, Hellen Titus, har fortalt, hvordan hun smurte sig selv ind i blod fra sine døde medstuderende, hvilket fik gerningsmændene til at tro, at hun var død.

»Jeg gned bare mig selv, smurte mig selv ind i det blod. De sprang mig over«, siger hun ifølge CNN.

Blodigste angreb i Kenya siden 1998

Torsdagens blodige angreb skulle ifølge al-Shabaab gruppen være hævn for Kenyas militære tilstedeværelse i Somalia. Al-Shabaab stod også bag angrebet på indkøbscentret Westgate i den kenyanske hovedstad Nairobi i september 2013, hvor 67 mennesker blev dræbt.

Angrebet på universitetet i Garissa er det blodigste angreb, al-Shabaab-bevægelsen nogensinde har gennemført, og målt i menneskeliv er angrebet på universitetet i Garissa det dødeligste i Kenya siden bombeangrebet mod USA's ambassader i Kenya og Tanzania i 1998. Her døde over 300 mennesker, mens omkring 500 blev såret. Al-Qaeda tog efterfølgende ansvaret for angrebet.

Efter torsdagens angreb i Garissa har politiet i Kenya indført udgangsforbud i de kommende dage mellem klokken 6.30 og 18.30. Universitetet er desuden blevet lukket af undervisningsministeriet på ubestemt tid, og de studerende har nu samlet sig i store grupper i byens lufthavn, hvor de venter på at blive fløjet hjem til deres hjembyer, skriver CNN.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden