Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Foto: AP
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Indirekte allierede er uhyrlige militser

Shiamilitser, der kæmper side om side med vores allierede i den irakiske hær, laver grusomme brud på menneskerettighederne.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Du er Isis«, råbte soldaterne fra Khorasani-militsen til deres fange, den 21-årige irakiske knægt H.A.

H.A. benægtede. Slagene fra geværkolber og vandrør haglede ned over hans ansigt, hoved og skuldre. Iført håndjern og bind for øjnene havde H.A. ingen mulighed for at tage fra.

Efter flere timers slag spurgte de, om han var shiamuslim, eller om han var sunnimuslim ligesom Islamisk Stat (IS).

»Shia turkmener«, fortalte H.A. soldaterne, hvorpå de beordrede ham til at bede på shia-vis, for at bevise det. På trods af hans korrekte bønner holdt de ham i yderligere 9 dage:

»Selv om jeg er shia, troede de, at jeg måske var forbundet med Isis, fordi jeg boede så lang tid med sunnier i Yengija«, fortæller H.A. til Human Rights Watch.

PORTRÆT:

Hans skæbne endte dog mere lykkeligt end for tre andre mænd, han sad fanget med. De er endnu ikke fundet og frygtes døde.

Overgrebene beskrives i en rapport fra Human Rights Watch, der også dokumenterer, hvordan shiamilitser omkring byen Amerli bombede og brændte hele landsbyer efter selv at have befriet byerne fra tre måneders besættelse af IS.

Rapporten er den seneste af en række dokumentationer, der viser, hvordan shiamilitserne angriber sunnimuslimer og overtræder menneskerettigheder og krigens love i Irak. FN’s Højkommissariat for Menneskerettigheder (OHCHR) har tidligere konkluderet, at militserne hærger straffrit og »efterlader et spor af død og ødelæggelse«.

Tilbage i oktober dokumenterede Amnesty, hvordan militserne bortførte, henrettede og torturerede personer, alene af den grund at de er sunnier. Et sted oppe over militsernes massakrer hænger danske jagerfly, der bistår den irakiske hær i kampen mod IS.

Lokalbefolkningen står som en lus mellem to negle

Da militserne arbejder tæt sammen med den irakiske hær, er de indirekte allieret med os. Ifølge Amnestys vicegeneralsekretær, Trine Christensen, er samarbejdet så tæt, at enheder fra den irakiske hær »er dybt impliceret i de her overgreb«, hvilket Human Rights Watch har dokumenteret.

»Danmark skal virkelig passe på med, hvordan man samarbejder med et regime, som kan være dybt indblandet i overtrædelser af menneskerettigheder, der er akkurat lige så alvorlige, som dem koalitionen forsøger at bekæmpe«, siger Trine Christensen.

På samme måde er FN’s generalsekretær, Ban Ki-moon, »bekymret over påstandene om henrettelser, bortførelser og ødelæggelse af ejendom begået af styrker og militser, der kæmper side om side med den irakiske hær«, som han sagde i en udtalelse i slutningen af marts. Militserne var hovedstyrken i angrebet på IS i den strategisk vigtige by Tikrit. Her har IS begået nogle af sine mest voldsomme grusomheder, herunder massedrab på 1.000 irakiske soldater. Eksperter og organisationer frygter det hævntogt, der kan følge, nu hvor byen er tilbageerobret.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Et nødvendigt problem

Den irakiske hær har omkring 48.000 tropper, men har haft brug for langt flere for at slå IS tilbage. Derfor er hæren dybt afhængig af et kludetæppe af shiamilitser, der tilsammen estimeres at have mellem 70.000 og 120.000 soldater. Mens militserne kan være en løsning på den korte bane, er de en farlig måde at bekæmpe IS på, da de undertrykker sunnier:

»Tror man, at der vil komme fred og ro i Irak, efter at man har bekæmpet IS i en sekterisk krig, tager man fejl. Så er der bare nogle nye organisationer, der kalder sig noget nyt. Man forholder sig til det som et militært problem. Det er ikke for at sige, at man ikke også skal bruge militær, men problemerne er grundlæggende politiske«, siger lektor ved Aalborg Universitet Søren Schmidt.

Danmark lægger løbende pres på den irakiske regering, for at de skal få styr på militserne. Endnu støtter man dog kampen i Irak med danske jægerfly, da man frygter det kortsigtede alternativ, hvor IS får en større magt. Det er svært at sige, om Danmark har bombet i angreb, hvor de irakiske militser har overtrådt menneskerettigheder, da der er begrænset information om de danske flys bombninger. Derfor opfordrer Amnesty det danske forsvar til at lægge både planlagte og ramte mål frem for at øge gennemsigtigheden.

Kun IS fordømmes

I forbindelse med Tikrit har den internationale koalition dog holdt sig i baggrunden, og USA krævede, at militserne trak sig tilbage, hvis USA skulle yde flystøtte. Selv om OHCHR har rapporteret om massakrerne fra shiamilitserne, valgte FN’s Menneskerettighedsråd (UNHCR), der repræsenterer medlemslandene, 27. marts kun at fordømme grusomheder begået af IS.

Tidligere i marts vedtog UNHCR en resolution, der fokuserer på teknisk assistance til, at Irak kan fremme og beskytte menneskerettigheder, men samtidig endte OHCHR’s undersøgelser af overgreb fra alle væbnede grupper. Human Rights Watch kalder resolutionen en trussel, fordi den implicit giver militserne lov til at fortsætte deres praksis. Selv om Danmark står indirekte allieret med militserne, kommer vi næppe til at stå til ansvar for uhyrlighederne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Man skal have vidst, at ens støtte fører direkte til menneskerettighedsbrud, og det er svært at påvise«, forklarer Peter Vedel Kessing, der er seniorforsker ved Institut for Menneskerettigheder.

Mens det er svært at sige, hvem der kommer til at stå til ansvar, er der ingen tvivl om, hvem der kommer til at mærke konsekvenserne.

»Lokalbefolkningen står som en lus mellem to negle. Først kræver den ene part troskab, ellers bliver man henrettet, tortureret eller indespærret. Når de næste så kommer ind, bliver de, der har hjulpet med et gevær for hovedet, straffet. Som civil bliver ens overlevelsesstrategier og muligheder lagt under et ekstremt pres. Og vi frygter, at det bliver intensiveret i Tikrit«, siger Trine Christensen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden