Mennesketrøm. De seneste dage er flere bådflygtninge blevet reddet og bragt til Italien. Dette billede er fra i går, hvor flere end 500 flygtninge ankom til  havnen i Salerno.
Foto: Francesco Pecoraro/AP

Mennesketrøm. De seneste dage er flere bådflygtninge blevet reddet og bragt til Italien. Dette billede er fra i går, hvor flere end 500 flygtninge ankom til havnen i Salerno.

Internationalt

Mens vi venter på EU: Bådflygtninge strømmer fortsat ind i Italien

220 flygtninge er blevet reddet og bragt til land i dag, fortæller Politikens reporter i Catania.

Internationalt

Hundredvis af drukneulykker stopper ikke strømmen af mennesker, der krydser Middelhavet for at komme til Europa.

Senest er 220 flygtninge her til morgen blevet bragt til land af kystvagterne i Catania, Italien. Det fortæller Politikens reporter Jens Bostrup, der står på kajen i byen på Sicilien.

»De er på vej fra borde nu, og de bliver mødt af sundhedsarbejdere, der tjekker dem, før de får lov til at gå i land. Her bliver de mødt af medarbejdere fra Røde Kors, der sender nogle af dem videre til lægebehandling. Andre kommer udenom og får en kasse med mad og vand, som de sidder på kajen og spiser«, siger han.

ULYKKE

I eftermiddag samles EU's stats- og regeringschefer til krisemøde i Bruxelles, hvor de skal tage stilling til, hvordan der skal tages hånd om flygtningestrømmen, der er eskaleret de seneste uger. Mødet er kommet i stand, efter omkring 800 flygtninge i sidste uge mistede livet, da endnu en båd kæntrede.

To gummibåde på 12 meter

De flygtninge, der her til morgen er bragt til land, kommer fra Ghana, Guinea, Elfenbenskysten og Nigeria. Seks af dem er kvinder, heraf fire gravide, der fortæller, at de er flygtet fra Boko Haram.

I to 12 meter lange gummibåde er de sejlet fra Libyen mod Italien. Omkring 40 sømil, svarende til 75 kilometer, ud for den libyske kyst begyndte bådene at tage vand ind.

»Det fortæller en ung mand fra Ghana. Han siger, at de alle sammen sprang i vandet, da de så en redningsbåd. Og at det var i sidste øjeblik, de blev reddet«, siger Jens Bostrup.

Det er usikkert, hvem der samlede flygtningene op, men det er kystvagten, der har bragt dem til land. Det er også usikkert, om der var flere ombord på de to gummibåde, end de 220 personer der er blevet reddet.

»De er selvfølgelig trætte og udmattede, men de virker også meget lettede. En enkelt er for alvor såret og skal på hospitalet«, siger han.

I øjeblikket bliver tre personer tilbageholdt på båden. De mistænkes for at være nogle af de menneskesmuglere, der har været i fokus efter weekendens forlis, og som tjener tykt på at sende desperate flygtninge i druknedøden.

Thorning: Hovedansvaret ligger i Afrika

Den danske statsminister, Helle Thorning-Schmidt (S), deltager også i eftermiddagens møde i Bruxelles. Her vil hun støtte den 10-punkts plan, som toppolitikerne skal diskutere. Den indebærer blandt andet flere penge til EU's grænseagentur Frontex og et systematisk arbejde, der skal opspore, indfange og ødelægge menneskesmuglernes skibe.

PLAN

Helle Thorning-Schmidt understreger dog samtidig, at hovedansvaret for at stoppe strømmen af mennesker, der risikerer livet på Middelhavet, ikke ligger hos Europa.

»Hovedansvaret for, at så mange mennesker flygter, ligger hos de afrikanske lande, der ikke yder tilstrækkelig beskyttelse til deres egne borgere«, siger hun.

»Derfor skal vi tale med Den Afrikanske Union om, at de skal forbedre forholdene. Og vi skal tale med de enkelte lande om, hvordan de i højere grad kan bevogte deres egne grænser«.

Ifølge den britiske avis The Guardian, som hævder at have set et fortroligt udkast til en udtalelse, vil EU-lederne beslutte at sende størstedelen af flytningerne retur, efter de har krydset Middelhavet.

Af det fortrolige dokument fremgår det angiveligt, at kun 5.000 vil blive tilbudt at bosætte sig i et EU-land. Resten vil blive sendt tilbage med status som 'illegal'. Sidste år overlevede omkring 150.000 bådflygtninge ruten over Middelhavet og til Italien.

Hvert år forlader tusindvis af afrikanere deres familier og sætter livet på spil i håbet om et bedre liv i Europa. Ditte Haarløv Johnsens film 'Under den samme himmel' følger tre skæbner i deres hjemland, på modtagecentrene ved grænsen til Europa og ved endestationen i Danmark. Et unikt indblik i den desperation, der får folk til at tage den farefulde færd. En rejse, som i weekenden kostede flere hundrede personer livet. Kilde: Bullitt Film

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce