Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Gazakrigen. Officielt lovede Israels militær at gøre alt for at undgå civile tab. I praksis blev Israels soldater ifølge rapporten instrueret i at opfatte alle mennesker i deres sigtekorn som lovlige mål.
Foto: Adel Hana (arkiv)/AP

Gazakrigen. Officielt lovede Israels militær at gøre alt for at undgå civile tab. I praksis blev Israels soldater ifølge rapporten instrueret i at opfatte alle mennesker i deres sigtekorn som lovlige mål.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Israelske soldater retter hård kritik af eget militær: Alle palæstinensere var mål

Krigen i Gaza sidste sommer kostede unødvendigt mange palæstinensiske liv og alt for store ødelæggelser - siger soldater i stærkt kritisk rapport

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Israel sondrede ikke tilstrækkeligt mellem civile og væbnede palæstinensere under sidste sommers krig i Gaza.

Det viser en ny israelsk rapport, der med flere end 60 soldaters vidnesbyrd anklager det israelske militær for at gøre vold på sine principper om »rene våben«.

Rapporten giver »et skræmmende billede« af en dramatisk forskel på Israels officielle og virkelige krigsførelse i Gaza, siger Yehuda Shaul, grundlægger af soldaterorganisationen 'Breaking The Silence', som står bag rapporten.

Officielt lovede Israels militær at gøre alt for at undgå civile tab.

I praksis blev Israels soldater ifølge rapporten instrueret i at opfatte alle mennesker i deres sigtekorn som lovlige mål.

Alle var fjender

Rapporten, som offentliggøres i dag i Israel, afslører, at soldater blev opmuntret til at skyde, før det var nødvendigt. De blev sat til at bruge for kraftige våben. Og de blev systematisk opfordret til at betragte alle palæstinensere på deres vej som krigsførende parter.

Det israelske forsvar lagde under krigen vægt på, at palæstinenserne med flyveblade blev advaret om forestående angreb og opfordret til at forlade deres huse eller kvarterer, før Israel angreb. Men ofte blev huse og gader beskudt så kort tid efter advarslen, at det var umuligt for civile at komme væk.

Yehuda Shaul siger i telefonen fra Tel Aviv, at soldaternes vidnesbyrd dokumenterer en alarmerende ændring af Israels principper for krigsførelse.

Han har selv tjent i Israels forsvar.

»Grundlæggende skal militæret og soldater jo vurdere, om mennesker, de har foran sig i en krigssituation, er bevæbnet, om de har til hensigt at bruge vold, og om de er i stand til det. Under Gaza-krigen skete det ikke. Israels militær betragtede alle palæstinensere i Gaza som våbenførende modparter og gennemførte en massiv ødelæggelse på sin vej ind i Gaza«.

Hvorfor?

»Det skete ikke kun for at holde vores egne tab så lave som muligt - det er legitimt og nødvendigt – men også for at sende et signal til palæstinenserne om en øget omkostning ved at udfordre Israel«.

Ødelæggelse var meningen

Resultatet var total ødelæggelse af i flere kvarterer i Gaza-striben – og det var ifølge Shaul også meningen.

En række soldater mener, at der også blev brugt alt for voldsomme våben, som jævnede huse og hele gader med jorden.

Soldater fik ifølge vidnesbyrd i rapporten besked om at rykke ind i kvarterer, som de civile angiveligt skulle have forladt. Når det viste sig, at der ikke desto mindre var civile tilbage i kvarteret, fik de besked på alligevel at fortsætte fremrykningen og ødelæggelserne.

Ifølge soldater-organisationen affyrede det israelske forsvar tusinder af upræcise artillerigranater imod civile boligområder. Organisationen anklager militæret og den daværende Netanyahu-regering for at gennemføre langt flere ødelæggelser end nødvendigt, hvis krigen alene havde til hensigt at standse Hamas’ raketangreb på Israel.

Kunne Hamas være stoppet, militært set, på anden vis?

»Hør engang, vi anfægter ikke Israels ret til at forsvare sig selv. Men vi fastholder, at det er muligt uden at gå efter civile«, siger Yehuda Shaul.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Men Hamas sendte også raketter ind over civile områder i Israel?

»Det må Hamas selv stå til ansvar for. Jeg er ikke medlem af Hamas. Jeg er israeler, og jeg skammer mig over, at vi førte krig på det niveau«, siger Shaul.

Moralsk svigt

Han mener, at det israelske forsvar under Gaza-krigen over en bred kam svigtede moralsk og etisk, og at ansvaret kun kan placeres i toppen af kommando-kæden, ikke hos de enkelte soldater, der fik ordrer, som viste sig ubegrundet, militært set.

Den israelske soldater-organisation kræver nu en undersøgelse af IDF’s krigsførelse i Gaza og militærets øverste beslutninger om valg af våben og dets ordrer til soldaterne.

Rapporten er netop udgivet i Tel Aviv, hvor den israelske forsvarsstab her til morgen siger, at 'Breaking The Silence' ikke har bevis for sine påstande.

Militæret kritiserer soldater-organisationen for ikke at ville fremlægge sine vidnesbyrd og samarbejde om en undersøgelse. Det afvises af organisationen, der pointerer, at den allerede for halvanden måned siden bad militæret om svar på de nu fremlagte vidnesbyrd. Dengang reagerede militæret ikke.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden