Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Hurtig handling fra to betjente var søndag aften med til at redde en sikkerhedsvagts liv i Texas. Kilde: ritzau

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Arrangør af Muhammed-udstilling: Skudattentat er krig mod ytringsfrihed

To mænd blev dræbt af politiet, da de skød på sikkerhedsvagt ved Muhammed-udstilling.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Pamela Geller er ikke et sekund i tvivl. Det angreb, der i nat dansk tid fandt sted i forbindelse med en udstilling af Muhammed-karikaturer i Garland, Texas, er et anslag mod ytringsfriheden.

Pamela Geller står i spidsen for American Freedom Defense Initiative (AFDI), som stod bag arrangementet, der udviklede sig blodigt, da to mænd blev skudt og dræbt af politiet efter at de forinden havde åbnet ild mod en sikkerhedsvagt.

»Dette er krig. Dette er en krig mod ytringsfriheden. Hvad skal vi gøre? Skal vi overgive os til disse uhyrer?«, skriver Pamela Gelleri et blogindlæg umiddelbart efter angrebet.

Arrangementet, der blev afholdt i Curtis Culwell Center i Garland, ville ifølge Pamela Geller »hylde ytringsfriheden og vise, at amerikanerne ikke vil lade sig kue af den islamistiske intimidering«.

Selv om politiet i Garland endnu ikke kender identiteten på de to mænd eller motivet for skyderiet, siger hun, at skyderiet viser: »hvor nødvendigt, arrangementet var«.

OVERBLIK

Inden søndagens arrangement havde American Freedom Defense Initiative opfordret folk til at indsende karikaturer af den muslimske profet Muhammed, som ville blive udstillet i forbindelse med søndagens arrangement. 350 havde sendt tegninger ind. Derudover var den kontroversielle hollandske politiker Geert Wilders hovedtaler ved arrangementet.

Mere end tyve skud affyret

Skyderiet fandt sted kort før kl. 19.00 lokal tid på en parkeringsplads uden for Curtis Culwell Center, der ligger i det nordøstlige Dallas.

Arrangemenet var ved at slutte, da to bevæbnede mænd kørte op foran bygningen i en bil og begyndte at skyde mod en sikkerhedsvagt. Politiet var til stede for at bistå med sikkerheden i forbindelse med udstillingen, og umiddelbart efter, at de to mænd åbnede ild mod sikkerhedsvagten, affyrede politiet to skud mod de to mænd, der begge blev dræbt.

»Grundet arrangementet, der blev afholdt i dag, og hvad vi ved, der er sket ved lignende begivenheder, vurderede vi, at bilen muligvis indeholdt en bombe«, siger Joe Harn, der er talsmand for politiet i Garland, på et pressemøde.

Sikkerhedsvagten blev ramt af skud i anklen og blev kørt på hospitalet, men er senere blevet udskrevet igen. Ingen andre kom til skade under skyderiet.

Johnny Roby fra Oklahoma var en af de fremmødte til arrangementet. Han opholdt sig uden for bygningen, da skyderiet fandt sted. Han fortæller til nybedsbureauet AP, at han hørte omkring 20 skud, der syntes at komme fra bilen, der kørte op foran bygningen. Umiddelbart efter hørte han to seperate skud.

Johnny Robe fortæller, at han hørte en betjent råbe »vi har bilen«, inden han blev dirigeret ind i bygningen igen.

De fleste af de fremmødte, der deltog i arrangementet, opholdt sig inde i bygningen, da skyderiet fandt sted og var uvidende om, hvad der var sket, indtil politiet kom ind i bygningen og rådede alle til at forblive indendørs.

75 af deltagerne blev eskorteret til et andet rum, hvorefter de i en bus blev bragt i sikkerhed. Ifølge fra nyhedsbureaet Associated Press må deltagerne ikke forlade stedet, før FBI har afhørt dem.

Som en sikkerhedsforanstaltning har politiet kontrolleret de dræbtes bil for sprængstoffer og har afspærret et stort område.

Det var meningen at American Freedom Defense Initiative ville gøre begivenheden til et årligt arrangement. Det er uklart, om dette fortsat er planen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden