Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

BND's store øre. I Bad Aibling har den tyske efterretningsvæsen opstillet store aflytningsantenner som denne med en diameter på 18 meter. Arkivfoto: Stephan Jansen/AP

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Spionskandale splitter den tyske regering og presser Merkel

Tysk efterretningstjenest har måske brudt loven med eller uden Merkels viden.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I et land, hvor navnene Stasi og Gestapo engang kunne få den kolde sved på ryggen til at fryse til is hos borgere i henholdsvis det kommunistiske DDR og Adolf Hitlers Tredje Rige, vinder efterretningstjenester ikke mange konkurrencer om popularitet.

Og hvis efterretningstjenesten så, sådan som det tyske BND beskyldes for, spionerer mod sine egne landsmænd og giver de indhøstede oplysninger videre til amerikanerne, kan det rejse politiske storme med krav om ministres, måske ligefrem regeringers afgang.

Der er en medfødt modsætning mellem frihed og sikkerhed. Det er mit job at holde den rigtige balance mellem dem

»Vi ved, at vi mangler fakta, og at vi ikke engang endnu kan vurdere, om det er en skandale. Men alligevel forekommer det mig, at vi hører indledningen på Angela Merkels svanesang«, skrev Alex Porch i går i debatfeltet hos den seriøse avis Frankfurter Allgemeine.

Under en politisk kommentar, der som mange andre i disse dage sætter spørgsmålstegn ved Angela Merkel, hendes eventuelle viden om og håndtering af det, der kan blive den største skandale i hendes 10 år som regeringschef.

»Det drejer sig om mere end en af de sædvanlige skandaler om efterretningstjenester, der dukker op hvert andet år. Den her kan udløse et seriøst chok«, sagde formanden for SPD, den socialdemokratiske partner i Angela Merkels regeringskoalition, vicekansler Sigmar Gabriel i forgårs.

I dag stiller indenrigsminister Thomas de Maizière op i Forbundsdagens særlige parlamentariske kontroludvalg for sikkerhedstjenesten for at forklare sin rolle fra 2005 til 09, hvor han havde ansvaret for BND, Bundesnachrichtendienst.

Han glæder sig efter eget udsagn til at rense sit navn, mens oppositionen – partierne Die Linke og De Grønne – kræver hans afgang.

Thomas de Maizière er en af Angela Merkels tro støtter i det borgerlige regeringsparti CDU og betragtes som en af hendes mulige afløsere som leder af partiet.

Angreb fra SPD

Også Angela Merkel kan komme til at forklare sig under ed i udvalget, sådan som de to partier kræver. De vil vide, om BND med eller uden kanslerens viden har handlet mod tysk lov.

Ifølge den amerikanske efterretningstjeneste har tyskerne leveret oplysninger om blandt andre politikere i EU-kommissionen, den franske regering, landets udenrigsministerium og europæiske firmaer inden for eksempelvis våbenbranchen.

Partneren i den brede regeringskoalition, SPD, har ligeledes angrebet Merkel venstre om. Ud over Sigmar Gabriels udtalelser har blandt andre partiets næstformand, Ralf Stegner, været på krigsstien. Til avisen Süddeutsche Zeitung siger han:

»Kansleren kan ikke længere holde til at lege og distancere sig fra de seneste oplysninger og sige, at hun ikke havde noget med det at gøre. Hun må forklare sig og sammen med den nuværende chef for sit kontor og hans forgængere stå frem for undersøgelsesudvalget om NSA i Forbundsdagen«.

De socialdemokratiske udfald har medført aggressive svar fra den borgerlige del af regeringssamarbejdet. Den stedfortrædende formand for CDU-gruppen i parlamentet, Thomas Strobl, siger til ugemagasinet Der Spiegels netversion:

»Der er ingen grund til at dramatisere diskussionen. Indenrigsministeren vil informere kontroludvalget i Forbundsdagen, og det bør man afvente uden nu at søge politiske fordele«.

Merkel alene i regnen

Ifølge den politiske redaktør på avisen Frankfurter Allgemeine, Jasper von Altenbockum, har de tyske socialdemokrater i sjælden grad brug for at manifestere sig og lægge en form for afstand til den ensidige succeshistorie om Angela Merkel. Det ønske har fået Sigmar Gabriel og partisoldaterne til at fare i harnisk.

»Gabriel har sendt et signal til Merkel: Skulle det vise sig, at der er tale om industrispionage, vil kansleren stå der, hvor SPD-formanden gerne vil have hende: ude i regnen«, skriver Jasper von Altenbockum i en kommentar.

Overvågningen er sket fra den enorme radarstation, som BND driver i Bad Aibling i Bayern. Alene forrige år blev 690.000 telefonsamtaler og 7,8 mio. såkaldte ip-adresser til internettet angiveligt overvåget. 40.000 anmodninger fra USA blev afvist, angiveligt fordi de handlede om tyske statsborgere eller virksomheder.

Det er forbudt BND at spionere mod sine egne borgere. Gennem de seneste to uger er oplysningerne om spionagen i stigende omfang sivet ud til medierne.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

BND ude af kontrol

Chefen for BND, Gerhard Schindler, der er svært truet af en fyring, har holdt lav profil i affæren, mens Angela Merkels normalt skråsikre talsmand, Steffen Seibert, har kvajet sig ved at give forkerte og selvmodsigende oplysninger.

Eksempelvis brokkede han sig i sidste uge over, at regeringen ikke er blevet grundigt nok informeret af BND om forskellige spørgsmål, hvorpå han nogle dage senere måtte beklage, at man faktisk havde modtaget de ønskede oplysninger.

Det har fået kritikken fra især Die Linke, der mener, at regeringen ikke har kontrol over BND eller lyver i sagen, til at vokse.

Forbundskansleren sagde selv i forgårs på et pressemøde, at hun er tilfreds med den kontrol, der er udøvet med BND. Det øverste ansvar for kontrollen ligger i Angela Merkels kontor, Bundeskanzleramt.

»Vi fører kontrol med BND i Forbundsdagen, og det betragter jeg som helt essentielt. Men på den anden side arbejder efterretningstjenester for at sikre borgernes sikkerhed, og den tyske regering vil gøre enhver anstrengelse for at sikre, at efterretningsvæsenet kan fungere ordentligt. Det kan kun ske gennem internationalt samarbejde med for eksempel NSA i USA som følge af terrortruslen«, sagde hun.

»Uheldig håndtering«

Problemet for Angela Merkel er, at hun reagerede særdeles skarpt mod den amerikanske præsident, Barack Obama, da det for halvandet år siden kom frem, at NSA aflyttede hendes mobiltelefon.

Dengang erklærede kansleren, at »udspionering mellem venner – det går slet ikke«. Men det var højst sandsynligt hendes egen efterretningstjeneste, der forsynede amerikanerne med aflytningsresultaterne.

Det drejer sig om mere end en af de sædvanlige skandaler om efterretningstjenester, der dukker op hvert andet år. Den her kan udløse et seriøst chok

»Et af problemerne for hende og efterretningstjenesterne er, at det i politik er svært at definere, hvem der er ens venner. Umiddelbart kan det virke mistænkeligt, hvis man spionerer mod firma A, B eller C i Europa. Men det behøver ikke kun at handle om våbenhandel eller leverancer af andre varer. Det kan også handle om en suspekt adfærd i problematiske områder«, pointerer chefredaktør for tidsskriftet Internationale Politik Sylke Tempel.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hun afviser, at skandalen kan vokse sig så stor, at Angela Merkel og hendes regering kan komme i fare som følge af den til trods for »den meget uheldige håndtering«, som hun kalder det.

Kansleren selv forsøgte filosofisk at plante ro ved pressemødet i mandags.

»Der er en medfødt modsætning mellem frihed og sikkerhed«, sagde Angela Merkel og tilføjede: »Det er mit job at holde den rigtige balance mellem dem«.

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden