Redning. Bådflygtninge venter på at komme i land på Sicilien efter en weekend med roligt vejr, hvor over 7000 flygtninge blev reddet på tre dage.
Foto: Antonio Calanni/AP

Redning. Bådflygtninge venter på at komme i land på Sicilien efter en weekend med roligt vejr, hvor over 7000 flygtninge blev reddet på tre dage.

Internationalt

EU: På vej i krig mod menneskesmuglere

EU vil etablere fælles militær aktion, som skal gå efter menneskesmuglerne.

Internationalt

EU er på vej i krig eller i al fald noget, der ligner.

Ifølge den britiske avis The Guardian er EU ved at færdiggøre planer om en fælles militæraktion mod menneskesmuglerne i Libyen.

Avisen skriver, at Storbritannien i denne uge vil stille forslag i FN’s Sikkerhedsråd om en resolution, der vil tillade militære angreb mod menneskesmugleres både i Libyens territoriale havområder.

Ifølge Guardian forventer EU’s udenrigspolitiske chef, Federica Mogherini, at hverken Kina eller Rusland – der begge traditionelt er meget tøvende med hensyn til militær indgriben i andre landes interne forhold – vil nedlægge veto mod resolutionen.

Libyen modsætter sig

Vedtages resolutionen i Sikkerhedsrådet, vil EU med denne som hjemmel indlede en militæraktion mod menneskesmuglerne. Den vil ifølge The Guardian være under italiensk kommando og havde deltagelse fra ti andre EU-lande.

Missionen kan potentielt udvikle sig til deciderede kampe, eftersom menneskesmuglerne samarbejder med de mange bevæbnede militser og terrorgrupper, der opererer i Libyen.

Libyens FN-ambassadør sagde i weekenden til Associated Press, at landet ikke er blevet konsulteret om planerne og modsætter sig en sådan resolution.

Landet er mere eller mindre gået i opløsning i løbet af det seneste år, og det har i dag to konkurrerende regeringer og parlamenter, der kæmper om magten.

Den militære EU-mission skal drøftes på et udenrigsministermøde senere på ugen og derefter på EU-topmødet til juni.

EU-kommissionen forventes desuden på onsdag at fremlægge forslag til en nyt system til at fordele flygtninge og asylsøgere mellem medlemslandene.

Ifølge kommissionens forslag skal fordelingen ske på baggrund af en række kriterier, herunder de enkelte landes befolkningstal, bruttonationalprodukt og arbejdsløshedsrate.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce