Samarbejde. Fremtidige militærøvelser i Østersøen skal fremover koordineres mellem Nato og de neutrale lande Sverige og Finland. Arkivfoto.
Foto: Daniel Tejedor/AP

Samarbejde. Fremtidige militærøvelser i Østersøen skal fremover koordineres mellem Nato og de neutrale lande Sverige og Finland. Arkivfoto.

Internationalt

Nato-møde: Finland og Sverige skal hjælpe mod Rusland

Selv om begge lande er neutrale, indgår Sverige og Finland nu i Nato’s planer i Østersøen. Russisk militær ses oftere i området.

Internationalt

Ingen af de to lande holder formelt med nogen i den igangværende konflikt mellem Rusland og Nato, og hverken Finland eller Sverige er medlemmer af den vestlige forsvarsalliance.

Alligevel indgår både Sverige og Finland nu i Nato’s planer om sikkerhed ved Østersø-området.

Det blev i dag besluttet på et møde mellem Nato-landenes udenrigsministre, som finder sted i Tyrkiet i dag og i morgen. Beslutningen sker med stærk opbakning fra Danmark, fortæller udenrigsminister Martin Lidegaard (R).

»Det har været en mærkesag for Danmark i et stykke tid at forsøge at få Sverige og Finland tættere på Nato, især når det handler om vores egen region – ikke mindst i lyset af den nye situation i Ukraine«, siger Martin Lidegaard. Han henviser dermed til, at Rusland har besat dele af det østlige Ukraine.

Nordiske lande skal hjælpe i propagandakrig

Konkret vil Nato iværksætte en analyse af sikkerheden i området med input fra Sverige og Finland. De to nordiske lande skal inddrages i Nato’s overvågning af området, og øvelser og træning skal fremover koordineres mellem Nato og de to lande. Og endelig skal Nato udveksle information om hybrid krigsførelse med de to lande. Det fremgår af et Nato-dokument, Politiken er i besiddelse af.

Rusland er ikke direkte nævnt, men hybrid krigsførelse er et begreb, der ofte bruges om russisk propaganda og støtte til oprørere i denne tid. Desuden er talrige eksempler på nærgående russiske jagerfly og muligvis også ubåde højt på dagsordenen ved det igangværende Nato-møde.

Finland og Sverige er interesserede, men Lidegaard understreger, at de ikke har udtrykt ønske om at blive medlemmer af Nato.

Irsk fisker udsat for ’Dødens Gab’

Russiske jagerfly har i det seneste år i talrige tilfælde fløjet i Østersø-området, uden at Rusland har orienteret landene i området eller advaret den civile flytrafik. Mistanke om en russisk ubåde tæt på den svenske kyst har Rusland selv afvist.

Ved kysten til Nordirland fik en lokal rejefisker i sidste uge et chok, da hans trawler pludselig blev trukket med høj fart gennem vandet, før den lige så pludselig lå stille igen. Det var »som i en scene fra ’Dødens Gab’«, siger fiskeren Paul Murphy til New York Times med henvisning til den amerikanske gyserfilm om en haj så stor, at den kan trække hele skibe.

Da ingen virkelige hajarter menes at kunne trække en 80 tons tung trawler, mistænkes en ubåd for at være sejlet i fiskerens net. Og da ingen vestlige militærmagter anerkender at have ubåde i området, er mistanken faldet på Rusland, som igen benægter ethvert kendskab.

Martin Lidegaard, ved vi, om der ligger russiske ubåde omkring Danmark?

»Det forventer vi bestemt ikke, der gør. Men det er rigtigt, at russerne har været mere nærgående i deres øvelser«.

Kan vi forsvare de danske farvande?

»Nato kan forsvare de danske farvande, og det er også mit svar til alle, som mener, at situationen skulle få os til at opruste dramatisk. Det er mange år siden, vi forlod den verdensorden, hvor man som selvstændigt land skal kunne forsvare sig selv på alle tænkelige måder. Det er derfor, vi er medlem af Nato. Nogle gange rykker vi ud og beskytter andre, og vi har så omvendt krav på hjælp, hvis vi bliver truet«, siger Martin Lidegaard.

Russisk angreb på et Natoland tror Lidegaard ikke på.

Hvad er det så, vi skal samarbejde med Finland og Sverige om i Østersøen?

»Vi skal sende et robust signal om, at vi er solidariske med hinanden, når vi oplever russisk aggression. Men vi skal gøre det, så det ikke opfattes som aggressivt«.

Hvad vurderer du, at Ruslands hensigt er med aktionerne i Østersø-området?

»For mig at se er det et spørgsmål om at styrke Putin frem mod præsidentvalget i Rusland i 2017«.

»Der nogle strenge at spille på i det russiske samfund – især, når man fylder russerne med forkerte påstande. Det er stærkt bekymrende«, siger Lidegaard.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce