Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

MODSTAND. Republikaneren Rand Paul er stærkt modstander af myndighedernes overvågning af amerikanernes kommunikation. Det er lykkedes ham at trenere vedtagelsen af en ny lov, der tillader overvågningen.
Foto: Carolyn Kaster (Arkiv)/AP

MODSTAND. Republikaneren Rand Paul er stærkt modstander af myndighedernes overvågning af amerikanernes kommunikation. Det er lykkedes ham at trenere vedtagelsen af en ny lov, der tillader overvågningen.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nu smugovervåger NSA ikke amerikanerne mere - indtil videre

Præsidentkandidat stikker en kæp i hjulet på USA's masseovervågning.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den amerikanske efterretningstjeneste NSA har længe samlet oplysninger om borgernes computer- og telekommunikation.

Den har omhyggeligt registreret kontakter, samtalers varighed og hyppighed og registreret internettrafikken.

Men nu er den ved at slukke og lukke for de servere, der har indsamlet de enorme mængder data. Den lov, der åbnede for overvågningen, udløb ved midnat. Og politikerne nåede ikke at vedtage dens afløser forinden.

Republikaner standsede overvågningslov

Det var især den republikanske senator og præsidentvalgskandidat Rand Paul, der har stået i vejen for en forlængelse af myndighedernes snagen i amerikanernes kommunikation. Han er modstander af den intensive overvågning, der - mener han - krænker borgernes ret til privatliv.

Derfor stillede han sig i vejen for en vedtagelse af den lov, der skal afløse The Patriot Act, en lov, der på baggrund af terrorangrebene mod USA den 11. september 2001 åbnede for indsamling af oplysninger om kommunikationen i landet. Det var den overvågning, den tidligere NSA-medarbejder Edward Snowden var med til at afsløre.

MAGASINET

Den tillod NSA at indsamle de store mængder data. Dens afløser hedder Freedom Act - Frihedsloven - og tillader fortsat indsamling af oplysningerne. Men de skal lagres hos teleselskaberne, ikke hos NSA, som dermed ikke har umiddelbar adgang til de data, fremgår det.

NSA må først få adgang til dem, hvis tjenesten får en retskendelse, der tillader det.

Egentlig har der været flertal for den nye lov i Kongressen, men Rand Paul udnyttede en mulighed for at udskyde vedtagelsen i et par dage og talte dunder i Senatet i ni timer. Han ser loven som værende i konflikt med de frihedsrettigheder, den amerikanske revolution og løsrivelse fra Storbritannien gav borgerne.

»Det her er hvad vi kæmpede for under revolutionen. Skal vi uden bekymring opgive for frihed?«, spørger han ifølge nyhedsbureauet AP.

Overvågningsmodstand giver skarp kritik af Rand Paul

Pauls synspunkt har gjort ham ugleset i dele af det republikanske parti, hvor blandt andre John McCain har været utilfreds.

Rand Paul »tænker mere på sin indsamling af kampagnestøttemidler og sine ambitioner end på nationens sikkerhed«, mener partifællen.

Det her bør ikke være og kan ikke være et politisk spørgsmål. Det handler om den nationale sikkerhed.

En anden, Susan Collins, tilslutter sig over for Politico kritikken: »Vi er alle ekstremt bekymrede over, at loven udløber på et tidspunkt, hvor terrortruslen er meget høj«.

Præsident Barack Obama advarede før Patriot Acts udløb mod at standse den overvågning, sikkerhedstjenesterne anser for at være så kritisk for landets indsats for at hindre terrorangreb.

»Hvad er problemet? En lille gruppe senatorer står i vejen. Og uheldigvis forsøger nogle at bruge denne debat til at høste politiske points. Men det her bør ikke være og kan ikke være et politisk spørgsmål. Det handler om den nationale sikkerhed. Terrorister som al Qaeda og Islamisk Stat holder ikke op med at planlægge angreb på os ved midnat. Vi bør ikke opgive de redskaber, der er med til at give os sikkerhed. Det vil være uansvarligt. Det vil være uforsvarligt«, mener han.

Ifølge AP advarer CIA's direktør John Brennan om, at terroristerne konstant leder efter huller i sikkerheden.

»Det her er noget, vi ikke har råd til lige nu. Der er for meget politisk vælgerleflen og ideologisk korstog, der har skævvredet debatten om det her«, mener han.

Det afviser den republikanske overvågningskritiker: »Folk her i byen mener, at jeg begår en stor fejltagelse. Nogle håber i hemmelighed på et angreb på USA, så de kan skyde skylden på mig«, mener senatoren.

Rand Pauls modstand mod Frihedsloven har dog allerede ført til, at NSA's teknikere er gået i gang med at standse overvågningen af amerikanernes kommunikation.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden