Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Livet. Den unge irakiske Yazidi-kvinde Delal, 23 år, tager sig af sin fire måneder gamle baby i en flygtningelejr i Tyrkiet, hvor hun bor sammen med andre yazidi-irakiske flygtninge. Op mod 40.000 børn er blevet født blandt Tyrkiets snart to millioner flygtninge alene de seneste to år, siger den tyrkiske EU-ambassadør.
Foto: MIRIAM DALSGAARD

Livet. Den unge irakiske Yazidi-kvinde Delal, 23 år, tager sig af sin fire måneder gamle baby i en flygtningelejr i Tyrkiet, hvor hun bor sammen med andre yazidi-irakiske flygtninge. Op mod 40.000 børn er blevet født blandt Tyrkiets snart to millioner flygtninge alene de seneste to år, siger den tyrkiske EU-ambassadør.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tyrkiet advarer: Vi har to millioner flygtninge - nu må Europa tage sig sammen

For ringe at europæiske lande ikke en gang kan enes om at fordele 40.000 bådflygtninge, siger Tyrkiets EU-ambassadør.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Europæiske landes omstridte forsøg på at deles om ansvaret for 40.000 bådflygtninge fra Syrien og Eritrea er blot en dråbe i Middelhavets hastigt voksende flygtningekrise. Og det er for ringe, mener det store naboland Tyrkiet, som har modtaget snart 50 gange så mange mennesker.

»De europæiske lande tager ikke deres ansvar«, siger den tyrkiske EU-ambassadør, Selim Yenel.

Ja, der er vanskeligheder i Tyrkiet, men vi har ikke klynket en eneste gang

Han har ikke meget til overs for den splid og bekymring, det har udløst blandt de europæiske landes regeringer, at EU-kommissionen nu for første gang nogensinde har foreslået en tvungen omfordeling af asylsøgere, der er kommet til Italien og Grækenland.

Flygtninge koster Tyrkiet 40 milliarder kroner

For selv om Italien sidste år modtog 170.000 bådflygtninge, så er det kun en tiendedel af alene antallet af syriske flygtninge i Tyrkiet.

Tæller man også folk fra Irak, Afghanistan og andre lande med, så huser Tyrkiet inden udgangen af dette år ifølge FN omkring 1,9 millioner flygtninge og asylsøgere.

»Se lige på tallene: I Tyrkiet har vi snart 2 millioner af disse mennesker. Over 200.000 af dem er i lejre, resten er spredt ud over landet. Vi har brugt omkring seks milliarder dollar (knap 40 mia.kr., red.) på at hjælpe dem, og vi beklager os ikke. Ja, der er vanskeligheder i Tyrkiet, men vi har ikke klynket en eneste gang«, siger Selim Yenel.

»Bare de seneste to år har der været 40.000 fødsler blandt flygtningene. Det er bare dem, der er blevet født i Tyrkiet! De tager jo nok ikke lige hjem foreløbig«, siger han.

Europæiske lande skeptiske over for flytningeplan

I den sammenhæng finder tyrkerne det næsten absurd, at EU taler om at fordele så lille et antal mellem 25 medlemslande (Danmark, Storbritannien og Irland står uden for planen på grund af undtagelser fra den fælles udlændingepolitik).

ANALYSE

Ud over de 40.000 asylsøgere i Europa har kommissionen foreslået, at de europæiske lande modtager yderligere 20.000 flygtninge fra FN-lejre i for eksempel Tyrkiet og andre lande uden for EU.

Bare de seneste to år har der været 40.000 fødsler blandt flygtningene. Det er bare dem, der er blevet født i Tyrkiet! De tager jo nok ikke lige hjem foreløbig

En række lande, ikke mindst i Østeuropa, har reageret meget skeptisk på forslaget, der ventes at få en hård medfart under et EU-topmøde senere på måneden.

Kommissionens formand erkendte i sidste uge, at der »ikke er den store entusiasme for byrdefordeling« blandt medlemslandene.

MENNESKERETSCHEF

»Men kommissionen ændrer ikke holdning trods modstanden fra nogle medlemslande«, sagde Jean-Claude Juncker.

Nato og Danmark har medansvar for Libyens kaos

Den tyrkiske ambassadør betragter modstanden som en helt forbløffende ansvarsforflygtigelse.

»Nu ser vi, at 25 europæiske lande har svært ved at fordele 40.000 eller 60.000 mennesker. Det er en meget mærkelig situation, som vi ikke ligefrem finder morsom«, siger Selim Yenel.

FORSLAG

Ambassadøren ønsker ikke direkte at kommentere det faktum, at Danmark står helt uden for Europas nye flygtningeplaner.

Vi har alle et ansvar, også på grund af hvad der skete i Libyen. Gaddafi blev væltet med Nato's hjælp. Nu er landet meget ustabilt, ingen ved hvem der har magten. Vi kan ikke vaske vores hænder nu og sige, at det ikke er vores ansvar. Ingen af os

Men han påpeger, at langt de fleste af Middelhavets bådflygtninge sendes ud fra kysterne i Libyen, hvis ledelse er i kaos her fire år efter opgøret med oberst Gaddafis regime.

Både EU og Nato, og dermed også Tyrkiet og Danmark, var med til at vælte den libyske diktator i 2011.

LIDEGAARD

»Vi har alle et ansvar, også på grund af hvad der skete i Libyen. Gaddafi blev væltet med Nato’s hjælp. Nu er landet meget ustabilt, ingen ved hvem der har magten. Vi kan ikke vaske vores hænder nu og sige, at det ikke er vores ansvar. Ingen af os«, siger ambassadør Yenel.

Og Danmark var jo faktisk en meget aktiv deltager i de bombetogter, som førte til Gaddafis fald…?

»Ja. Netop«, siger Selim Yenel.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden