Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

se. Be My Eyes er en dansk app, der gør det muligt via at koble frivillige sammen med synshandikappede, der har brug for hjælp.
Foto: Emil Jupin og Thelle Kristensen

se. Be My Eyes er en dansk app, der gør det muligt via at koble frivillige sammen med synshandikappede, der har brug for hjælp.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Blinde låner seende frivilliges øjne

Appen Be My Eyes gør det muligt for seende frivillige at hjælpe blinde overalt i verden - udelukkende ved hjælp af deres smartphones.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kamilla Ryding har haft stærkt nedsat syn siden fødslen, men det ser ikke ud til at have standset hende.

Den 29-årige Kamilla Ryding er ved at skabe sig en karriere som forsker i sin fødeby, København, hun har boet i USA og Australien, hun er løber på konkurrenceniveau og overvejer lige nu at deltage i sit første maratonløb. Alligevel ville hun sommetider ønske, at hun kunne se, om ikke andet så for en kort bemærkning.

Jeg betragter ikke Be My Eyes som noget, der fuldkommen vil ændre folks liv, men appen kan hjælpe dem med at gøre ting, som de ellers ikke ville gøre

Det ønske har Hans Jørgen Wiberg heldigvis opfyldt for hende.

Wiberg har været med til at udvikle en app til iPhones, Be My Eyes, som sætter blinde brugere i forbindelse med en hær af frivillige seende. Der er også ved at blive udviklet en udgave til Android.

Når en blind bruger vil have hjælp, aktiverer hun appen med telefonens stemmekontrol, og Be My Eyes ringer til den første tilgængelige frivillige. De to personer sættes i forbindelse med hinanden med den blinde brugers videokamera, og den seende bruger låner sine øjne ud til at løse dagligdags opgaver, for eksempel at tjekke udløbsdatoen på fødevarer, hvilket normalt er klaret på et minut eller to.

Wiberg selv kalder processen en form for frivilligt arbejde på mikroplan. »Mange mennesker vil gerne gøre noget godt, men de har travlt«, siger han. »Takket være denne app har de chancen for at hjælpe, når de har tid«.

Kamilla Ryding, der kun har 1 procent af sit syn tilbage, siger, at hun typisk bruger Be My Eyes en gang om ugen, primært når hun skal have hjælp til at identificere et eller andet derhjemme.

Wiberg er også synshandikappet, og mange af hans blinde venner brugte i forvejen deres iPhones til at bede familie og venner om hjælp til at løse mindre problemer. Wiberg er håndværker og havde ikke nogen erfaring med at udvikle teknologi, men han vidste, at der måtte være en måde at sætte blinde og seende brugere i forbindelse med hinanden på i større målestok.

200.000 vil låne deres øjne ud

I 2012 fremlagde han sin idé ved en dansk iværksætterkonference, og på den måde opstod Be My Eyes. Appen fik hurtigt tusinder af brugere, enkelte berømtheder tilbød at gøre reklame for den, og før Wiberg vidste af det, stod han i spidsen for en af dette års hurtigst voksende apps, der nu har 200.000 frivillige seende, 18.000 blinde brugere og forbindelser på 80 sprog.

Appen er især nyttig til at overkomme fysiske udfordringer, men den måske største fordel er på det psykiske plan. Blinde brugere behøver ikke længere forlade sig på familie og venner, og dermed slipper de for at føle, at de ligger andre mennesker til last. »Jeg foretrækker, at en ven er en ven og ikke en hjælper«, som Kamilla Ryding siger.

Wiberg siger, at de blinde brugere sætter pris på »at kunne bede andre om hjælp uden egentlig at bede om det«, og at appen sætter dem i stand til at løse mindre opgaver øjeblikkelig i stedet for at skulle vente på en ven eller nabo.

For Kamilla Ryding har Be My Eyes ikke været fuldkommen revolutionerende.

»Jeg har levet 29 år uden appen, så jeg har fundet nogle systemer og rutiner til at klare ting. Jeg skal vænne mig til at bruge den i stedet for at spørge andre eller bare selv forsøge at finde ud af tingene«, siger hun, men medgiver dog, at hun nyder at bruge appen og synes, at den er en hjælp.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det er præcis sådan, Wiberg gerne vil have det.

»Jeg betragter ikke Be My Eyes som noget, der fuldkommen vil ændre folks liv, men appen kan hjælpe dem med at gøre ting, som de ellers ikke ville gøre«, siger han.

»Det er min drøm at sætte blinde i stand til at leve på en måde, hvor de ikke er helt så afhængige af andre«.

Selv om Be My Eyes har gjort det muligt at sætte tusinder af blinde og seende i forbindelse med hinanden, er projektet også løbet ind i problemer. Et af dem er finansieringen. De penge, der oprindelig blev skudt i projektet, slipper op i september, og Wiberg og hans team er »åbne over for alle forslag«. Wiberg har lovet, at appen skal blive ved med at være gratis.

Lange ventetider

Wiberg fortæller også, at folkene bag appen må forholde sig til det »positive« problem, at der er 10 gange så mange seende som blinde brugere af appen. Alligevel sker det stadig, at de blinde brugere oplever lange ventetider, som får dem til at finde andre løsninger. Den dag, jeg møder Kamilla Ryding, forsøger hun at bruge appen, men mister hele tiden forbindelsen. Hun insisterer dog på, at det er første gang.

Når Be My Eyes har løst den slags problemer, håber Wiberg, at appen kan udbredes til udviklingslandene. Verdenssundhedsorganisationen, WHO, skønner, at 90 procent af verdens 285 millioner synshandikappede lever i lavindkomstområder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Men blinde er ikke de eneste, der nyder godt af Be My Eyes. Appens frivillige brugere kan også få meget ud af den. En frivillig, som havde hjulpet en blind mand med at læse et postkort, han havde modtaget, skrev på Facebook:

»Tanken om, at mit lille bidrag gjorde en forskel for et vildfremmed menneske, er enormt tilfredsstillende ... Jeg føler, at jeg får mere ud af denne app end den person, som kontaktede mig«.

Oversættelse: Lorens Juul Madsen

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden