0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Tusindvis smittet: Malaria blev overset under ebola-epidemi

Ny rapport peger på 74.000 smittede i Guinea. Mange turde ikke gå på sundhedsklinikker.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Tanya Bindra/AP
Foto: Tanya Bindra/AP

Ebola-frygt. En mand, der mistænkes for at være smittet med ebola, bæres ind i en ambulance. Ebola-katastrofen fik mange til at undlade at gå til læge med andre sygdomme, for eksempel malaria.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det kan give kronisk sygdom og i yderste konsekvens være dødeligt at have malaria i kroppen og undlade at blive behandlet for det. Mest udsatte er gravide og børn.

Alligevel lod mange vestafrikanere være med at søge lægehjælp for malaria sidste år, da ebola-epidemien rasede. De var bange for at blive smittet med den frygtede ebola.

I Guinea alene kan i omegnen af 74.000 personer have gået rundt med ubehandlet malaria. Det slår sundhedseksperter fra det amerikanske Center for Sygdomskontrol og Forebyggelse (CDC) fast i en ny undersøgelse, der er offentliggjort i det medicinske tidsskrift The Lancet.

Til sammenligning har sundhedsorganisationen WHO registreret cirka 27.000 tilfælde af ebola i Sierra Leone, Guinea og Liberia, der var værst ramt af infektionssygdommen.

De potentielt mange flere smittede med malaria, der ikke har fået behandling, er dog endnu ikke slået igennem i dødsstatistikkerne. Det siger Kåre Mølbak, der er overlæge og afdelingschef i Statens Serum Institut.

»Man skulle forvente, at befolkningens totale dødelighed steg under sådan en krise, men det viser sig ikke at være tilfældet, og det er forbavsende. For man skulle tro, at ebola kom oven i alle de andre sygdomme«, siger Kåre Mølbak, der dog understreger, at det stadig er for tidligt med sikkerhed at konkludere noget om.

Også Sierra Leone og Liberia hårdt ramt

Feber, hovedpine og ledsmerter er de tidlige symptomer på malaria, men det er samtidig præcis de samme tidlige symptomer på ebola. Og det fik altså ifølge hovedforfatter til forskningsartiklen, Mateusz Plucinski, mange til at lade være med at gå til lægen med deres symptomer.

»Malaria er en hovedårsag til, at folk med feber opsøger klinikker, men vores tal indikerer, at siden begyndelsen på ebolaepidemien har mennesker med feber undgået klinikker af frygt for at pådrage sig ebola eller blive sendt til et behandlingscenter for ebola«, siger han ifølge Ritzau.

Han og de andre forskere, der står bag undersøgelsen, er kommet frem til resultaterne ved at undersøge antallet af patienter på 120 klinikker i Guinea i december sidste år, da udbruddet af ebola var værst i landet, og sammenligne dem med årene før.

På nogle klinikker faldt antallet af patienter ifølge Ritzau med 42 procent, mens antallet af patienter, der blev behandlet for malaria, lå 70 procent under tidligere år.

Mateusz Plucinski vurderer, at det er sandsynligt, at samme scenarie med malaria-smittede har gjort sig gældende i Sierra Leone og Liberia, der som nævnt også var hårdt ramte af ebola.

Spørgsmålet er dog, om malaria-tilfældene er forblevet ubehandlede, blot fordi de mulige smittede ikke har henvendt sig på sundhedsklinikkerne, lyder det fra Mads Geisler. Han er læge hos organisationen Læger Uden Grænser og var udsendt i Guinea og Liberia under ebola-udbruddet.

Mads Geisler forklarer, at al aktivitet i de vestafrikanske landes sundhedscentre blev skruet helt ned. Dels blev meget af sundhedspersonalet smittet, og dels lukkede mange centre helt.

»Derfor er det klart, at der officielt er blevet uddelt meget mindre malaria-medicin, end der plejer. Men en ekstrem stor andel af befolkningen i Guinea går også selv på apoteket. På ethvert gadehjørne er der et sortbørs-apotek, og hver gang man har feber, køber man antibiotika og anti-malaria medicin«, siger Mads Geisler til Politiken.

Malaria kan konstateres på et kvarter

Mens man må vente i 72 timer på at kunne fastslå med sikkerhed, om en patient er smittet med ebola, kan en prøve hurtigt fastslå, om man har fået malaria.

Det kræver blot en bloddråbe fra fingeren. Prøven testes