Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Jacob Ehrbahn
Arkivfoto: Jacob Ehrbahn

Flugt. På kort sigt er der i realiteten ikke noget, Europas ledere kan gøre for at bremse nævneværdigt op i strømmen af flygtninge, fastslår forsker.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

FN: Krisen er kun lige begyndt

Migration er et af verdens absolut største problemer, siger FN-rådgiver.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Antallet af flygtninge og fordrevne er nået op 59,5 millioner – det højeste niveau, der nogensinde er registreret. Og det er kun begyndelsen. Herfra bliver det kun værre, fastslår FN og uafhængige eksperter.

Tallet dækker kun de klassiske flygtninge, der er tvunget til at forlade deres hjem på grund af krig og forfølgelse. Dertil kommer alle de andre, der flygter fra fattigdom og arbejdsløshed – et problem, der efter alt at dømme vil vokse i takt med den afrikanske befolkning, der nærmest eksploderer med godt 1.200 millioner flere afrikanere frem til 2050.

Og i horisonten truer klimaforandringer, der kan gøre store områder ubeboelige eller ødelægge landbrugsjorden, advarer Jeffrey Sachs, en af verdens førende udviklingsøkonomer og rådgiver for FN’s generalsekretær.

Det er for svært. Ingen ved, hvad man skal stille op

»Migration er et af verdens absolut største problemer, men det står ikke på den internationale dagsorden«, siger Jeffrey Sachs.

»Det kan ikke håndteres i noget enkelt land eller i Bruxelles for den sags skyld. Det skal løses på globalt niveau, men det sker ikke. Det er for svært. Ingen ved, hvad man skal stille op«, forklarer Jeffrey Sachs.

I mange afrikanske lande føder hver kvinde mellem 6 og 8 børn, og det kan den økonomiske udvikling slet ikke følge med til.

En ny æra

Bubacarr S. fra Gambia, der nu sidder i et italiensk flygtningecenter, er en af dem, der kom i klemme. Han er nummer 4 i en søskendeflok på 7. Hans ældste bror stod til at overtage familiens lille landbrug. Og i Gambia var der ingen mulighed for, at han kunne finde noget at leve af, forklarer han.

Han bebrejder hjemlandets præsident, Yahya Jammeh.

»Hvis han investerede landets ressourcer i at udvikle industrien, ville vi være en nation i fremgang, og der ville være arbejde til alle. Men han og eliten beholder pengene for sig selv. De er ligeglade med Gambia, de er ligeglade med, at vi unge flytter væk. Der er så rigeligt med unge gambiere at tage af«, siger 18-årige Bubacarr S. med bitterhed i stemmen.

De mange millioner, der flygter fra krig og undertrykkelse, holder sig stort set i hjemlandet eller nabolandene, godt hjulpet af FN-organisationerne og humanitære organisationer, der sikrer, at de kan skabe sig en tilværelse i nærområdet.

Men den tid er forbi, siger FN’s højkommissær for flygtninge, Antonio Guterres, der taler om en helt ny æra, hvor alt, hvad vi har set tidligere, kommer til at ligne noget fra småtingsafdelingen.

»Til dem, der tror, at de humanitære kriser ikke rigtig betyder noget, fordi de humanitære organisationer er der til at klare ærterne, til dem er det vigtigt at sige, at vi ikke længere er i stand til at klare ærterne«, sagde Antonio Guterres på en pressekonference i sidste uge.

Kan ikke standses

Ninna Nyberg Sørensen, forskningskoordinator og seniorforsker på Dansk Institut for Internationale Studier, taler om en ny fase i migration og folkevandring, som er præget af globaliseringen.

»Aldrig før har man haft så indgående kendskab til livsbetingelserne i andre dele af verden. Verden er blevet multikulturel. De fleste folkeslag har enklaver i de fleste andre lande. Der er netværk, relationer, måske endda familie, i det mest af verden«, siger hun.

På kort sigt er der i realiteten ikke noget, Europas ledere kan gøre for at bremse nævneværdigt op i strømmen af flygtninge, fastslår Ninna Nyberg Sørensen. Hun har gennemgået EU’s 10-punkts plan – med blandt andet sænkning af både og optrevling af menneskesmuglernes netværk – og holdt den op mod erfaringer med lignende tiltag i tilsvarende situationer. Konklusionen er klar:

OVERBLIK

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det kommer ikke til at virke. Bundlinjen er, at så længe folk er villige til at betale enorme summer og sætte livet på spil for at komme hertil, kan man ikke standse dem«, siger Ninna Nyberg Sørensen.

Velfærden er truet

Men det har store omkostninger for de europæiske velfærdssamfund at lade migranterne komme, fastslår Jeffrey Sachs.

»Det er ganske enkelt umuligt at have åbne grænser og samtidig opretholde en generøs velfærdsstat. Det er ikke et synspunkt, der tilhører højrefløjen, det er logik«, siger han og advarer i næste åndedrag mod de etniske og religiøse spændinger, der også følger med en massiv indvandring.

INTERVIEW

»Jeg tror og håber, at åbne samfund og socialdemokratiske normer om adgang og deltagelse er den bedste vej til at mindske etniske og religiøse spændinger. Men selv i Skandinavien er der spændinger mellem det muslimske miljø og majoriteten. Det er et regulært problem, som ingen har fundet en løsning på«, siger Jeffrey Sachs.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden