Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Tro på fremtiden. Den historiske atomaftale vil betyde markant bedre levevilkår for den iranske befolkning.
Foto: Vahid Salemi/AP

Tro på fremtiden. Den historiske atomaftale vil betyde markant bedre levevilkår for den iranske befolkning.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ekspert: Atomaftale er altafgørende for Iran

Lempelser af sanktioner vil betyde markant bedre levevilkår for den almindelige iraner.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Jublen over den nye atomaftale vil være stor i de iranske gader. Og den almindelige iraner har da også al mulig grund til at glæde sig over, at den nyindgåede atomaftale mellem Iran og de seks stormagter nu endelig er på plads efter mange års tovtrækkeri.

For den almindelige iranske borger vil lempelserne af sanktionerne, der følger med atomaftalen, nemlig få stor betydning.

Det vurderer, Janne Bjerre Christensen, der forsker i iranske forhold på Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS).

»Sanktionerne har haft enorme konsekvenser for Irans økonomi og for den ganske almindelige befolkning. Derfor vil det også betyde meget, at de (sanktionerne, red.) nu vil blive lempet. Iran ville nok godt kunne have overlevet rent økonomisk et stykke tid endnu, men det er altafgørende for Iran, at de nu har fået en diplomatisk aftale«, siger Janne Bjerre Christensen.

ANALYSE:

Striden om Irans atomprogram har stået på i årevis, og særligt EU’s olieembargo og de amerikanske sanktioner mod de iranske banker har haft en lang række afledte konsekvenser - blandt andet i form af en voldsomt reduceret levestandard, fordi der har været en voldsom inflation, og valutakursen er styrtdykket.

Forureningen i storbyerne har været øget, da import af benzin har været umulig under sanktioner. Istedet har Iran benyttet lokalproduceret benzin, som ikke er lige så rent. Også adgangen til medicin har været hårdt ramt.

»Der har været livsvigtig medicin, man ikke har været i stand til at få adgang til, og det har iranerne har været dybt frustrerede over«, fortæller Janne Bjerre Christensen.

»Iran har overlevet ved at sælge lidt olie til Indien og Kina, men fordi de ikke har kunnet få pengene ind i landet, har de været nødsaget til at importere indiske og kinesiske produkter i stedet for at kunne bruge pengene, som de selv ønskede«, siger hun.

FAKTA:

Vil tage tid

Men selvom aftalen mellem Iran og de seks stormagter betyder, at iranerne kan glæde sig over, at de får hævet de sanktionerne, forklarer Janne Bjerre Christensen, at det er vigtigt, at iranerne væbner sig med tålmodighed.

Der vil nemlig ifølge Iran-eksperten gå mellem to og tre år, før lempelsen for alvor vil kunne mærkes.

»Der er skabt en utrolig stor usikkerhed i det internationale samfund i forhold til at investere i Iran, fordi bankerne har været ramt. Det kommer til at tage noget tid at få brudt den mistillid og turde tro på, at sanktionerne ikke bliver genindført, fordi der igen er uro«, siger hun.

IRANS UDENRIGSMINISTER:

I stedet mener Janne Bjerre Christensen, at det er den psykologiske effekt, der til at starte med vil få betydning.

»Selvom pengene ikke vil flyde ind ad døren i overmorgen, og de økonomiske konsekvenser ikke vil kunne mærkes med det samme, vil det, at sanktionerne er løftet, give de iranske virksomheder en tro på, at det nu går fremad.«

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden