Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
undersøgelse. »Jeg mener egentlig, at det her et område, som er undersøgt til bunds, og man har lært af de erfaringer, man har gjort sig undervejs«, udtaler Venstres politiske ordfører Jacob Ellemann-Jensen
Foto: MIE BRINKMANN (arkiv)

undersøgelse. »Jeg mener egentlig, at det her et område, som er undersøgt til bunds, og man har lært af de erfaringer, man har gjort sig undervejs«, udtaler Venstres politiske ordfører Jacob Ellemann-Jensen

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Pres: Partier vil genstarte kommission - V afviser

Ifølge Venstre er fangeudleveringer i Irak undersøgt til bunds. Og ellers må pressen klare det.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Blandt partierne i opposition vækker de nye oplysningerne om Danmarks udlevering af fanger til Irak hovedrysten og fornyet krav om at genåbne Irak- og Afghanistankommissionen.

En aktindsigt, Politiken har fået, viser, at over 260 fanger blev udleveret til irakisk politi, der på tidspunktet var domineret af shiamilitser og notorisk kendt for mishandling, tortur og drab på især sunnifanger.

12 af fangerne blev desuden udleveret på et tidspunkt, hvor de danske soldater slet ikke måtte aflevere tilbageholdte til de lokale myndigheder, fordi Irak i august 2004 havde overtaget styret og indført dødsstraf.

»Det er rystende stort tal. Der er da virkelig grund til at få afklaret, hvordan de her beslutninger er truffet hos dem, der har ansvaret. Om det var dernede eller i Danmark – og hvor i Danmark?«, siger SF’s tidligere udenrigsminister Holger K. Nielsen, der efter sommerpausen vil forfølge sagen med spørgsmål og samråd med ministre.

Af notatet fra Forsvarskommandoen fremgår det desuden, at det er overvejende sandsynligt, at danske styrker ikke har overholdt deres forpligtelse til at føre tilsyn med de fanger, de overlod til irakerne.

»Det rådige materiale kan ikke dokumentere, at der er foretaget den fornødne formalisering af overdragelsen i form af registrering og udfærdigelse af kvittering for overdragelse mellem udleverende eller modtagende enhed. Der forefindes endvidere generelt ingen dokumentation for de pågældende personers skæbne«, som der står.

Ø: Det er kriminelt

Fra Enhedslisten kalder Søren Søndergaard det kriminelt, hvis Danmark har udleveret fanger til irakerne og til en risiko for dødsstraf.

»Det er jo brud på alt, hvad Danmark står for«, siger han.

Det er jo brud på alt, hvad Danmark står for

Medlem af den nu nedlagte Irak- og Afghanistankommission professor, dr. jur. Jørgen Albæk Jensen ville også gerne have gravet ned i fangesagen:

»Ja, det er klart. Det var en af opgaverne at se, om man havde handlet i overensstemmelse med de regler, man skulle følge, og dem, man måske selv havde fastlagt for, hvordan man ville agere, når man nu var dernede. Det var jo et af hovedspørgsmålene«, siger Albæk Jensen.

Hos de radikale siger tidligere udenrigsminister Martin Lidegaard:

»Skeletterne rasler jo ud af skabene, efterhånden som de her aktindsigter og dele af kommissionens arbejde bliver lækket. Det er efter min overbevisning den helt forkerte måde at gribe en offentlig debat om vores Irak-engagement an på. Jo mere det vælter ud med den her slags ubehagelige historier, jo mere bekræftet bliver man jo i, at det er en meget forkert måde at lukke den kommission. Og jeg opfordrer indtrængende regeringen til at genoverveje den beslutning«, siger Lidegaard, der desuden opfordrer eksempelvis forsvarsministeren til at stille op til interview.

»Historien forsvinder jo ikke, fordi de bukker nakken og lader den stakkels Jakob Ellemann tage balladen«, siger Lidegaard.

Godt med ny militærmanual

Politiken har forgæves bedt om et interview med forsvarsminister Carl Holst (V), men det er Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, der stiller op.

Jakob Ellemann-Jensen, hvad tænker du om, at flere end 260 blev udleveret til irakerne, at 12 blev udleveret, efter at dødsstraffen var blevet indført, så vi ikke måtte udlevere dem? Og at der for kun et mindretal af de udleverede er lavet de krævede registreringer, så man nu ikke kender deres skæbner?

»Jeg tænker, at det er godt, at man fået igangsat et arbejde omkring en dansk militærmanual, som jo skal bruges til at styrke forsvarets uddannelse i krigens love og almindelig folkeret«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Venstre skriver i regeringsgrundlaget som begrundelse for at nedlægge Irak- og Afghanistankommissionen, at »forhold omkring danske soldaters tilbageholdelse af personer under den danske krigsdeltagelse i henholdsvis Irak og Afghanistan allerede er tilstrækkeligt belyst«. Betyder det, at det længe har været kendt viden for regeringen, at vi for eksempel udleverede 12 til irakerne, efter at de havde indført dødsstraf? Og at de krævede registreringer sjældent fandt sted?

»Jeg kender jo ikke det papir, som du stikker mig i hånden her. Det, som er vigtigt for mig, er, at vi lærer af de erfaringer, vi har gjort os, og også af de nogle gange meget dyrtkøbte erfaringer, som vi har gjort os, så vi ikke risikerer at stille vores soldater i en dårlig situation, der kan undgås«.

V: sagen er undersøgt til bunds

Men når I skriver, at alle forhold er tilstrækkelig belyst, må man jo formode, at I godt ved de her ting i forvejen?

»Altså henset til, at du har fået aktindsigt i de her ting, så er det jo ting, der er kendt«.

Så du vidste det godt?

»Jeg vidste ikke de her konkrete ting, nej«.

Har offentligheden så ikke et krav på at få den fulde viden om den slags ting?

»Det er du og alle dine dygtige kolleger vel også i gang med at uddybe«.

Er det ikke meget stor tillid, du nærer til medierne – hvis du lægger det i hænderne på os at fiske efter oplysninger via aktindsigt – i stedet for at lade fagfolk i Irak- og Afghanistankommissionen få adgang til det hele og så vurdere det?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Nej, nu har man jo undersøgt disse ting i mange, mange år, og man er blevet meget klogere på den baggrund. Det er også derfor, man laver den militærmanual. Jeg mener egentlig, at det her et område, som er undersøgt til bunds, og man har lært af de erfaringer, man har gjort sig undervejs«, svarer Ellemann-Jensen.

Den socialdemokratiske forsvarsordfører, Henrik Dam Kristensen, havde også foretrukket, at kommissionen havde fået lov at færdiggøre arbejdet.

»Det ville være bedre for den offentlige debat, at det var gennemgået af folk, der har forstand på det«, siger han.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

 • Du lytter til Politiken

  Julian Assange og turen nedad
  Julian Assange og turen nedad

  Henter…

  WikiLeaks-stifteren Julian Assange blev i årevis hyldet for at starte en demokratisk revolution med sin whistleblower-platform. Siden da er han stukket af fra anklager om voldtægt i Sverige og blevet beskyldt for at samarbejde med russerne. Han har haft politisk asyl på Ecuadors ambassade i London i syv år, men i sidste uge blev han smidt på porten og anholdt af det britiske politi. Er Assange en helt eller en skurk? Og hvordan ser fremtiden ud?

Forsiden