Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Mere liv. Den kinesiske regering barsler med planer at gøre det lovligt for par at få to børn i stedet for et.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Opblødning af upopulær etbarnspolitik på vej i Kina

Demografisk tidsbombe får landet til at overveje at lempe etbarnspolitikken.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I 35 år har familier i Kina kun måttet få ét barn – med flere hundrede millioner tvangsaborter og en skæv kønsfordeling til følge.

Men nu er der udsigt til, at alle par fremover må få to børn.

En lempelse af etbarnspolitikken kan allerede træde i kraft »i slutningen af året, hvis alt går godt«. Det beretter The Guardian, der citerer en kinesisk regeringskilde.

Internettet har medført offentligt pres

I 2013 blev det lovligt for familier at få to børn, hvis den ene forælder er enebarn. Nu får landets demografiske udvikling dog politikerne til at overveje en tobarnspolitik, idet arbejdsstyrken bliver ældre og ældre – en udvikling, som ses i mange vestlige lande, deriblandt Danmark.

Liang Zhongtang er demograf ved akademiet for socialvidenskab i Shanghai, og han mener, at etbarnspolitikken burde have været afskaffet for længe siden.

»Det centrale spørgsmål handler ikke om antallet af børn. Det handler om reproduktiv frihed og grundlæggende menneskerettigheder. Hidtil har regeringen ikke forstået essensen af problemet«, siger han ifølge The Guardian.

Han forklarer, at det kommunistiske styres overvejelser om at opbløde etbarnspolitikken skyldes den stigende offentlige modstand, som særligt internettets udbredelse blandt befolkningen har tilskyndet.

»Regeringen, som er under et stigende pres fra offentligheden, er nødt til at reagere på folkets krav«, siger han.

Beijing: Ingen tidsplan for tobarnspolitik

Rapporter har tidligere konkluderet, at der ville være 300-400 millioner flere kinesere i dag, hvis ikke etbarnspolitikken gjaldt, hvilket formentlig ville have givet landet massive ressourceproblemer.

Familier, der kun har fået et barn, er siden 1979 således blevet økonomisk tilgodeset. Et brud på loven har derimod kastet bøder af sig.

I 2050 vil Kina ifølge FN have over 440 millioner ældre på over 60 år, og befolkningen i den erhvervsaktive alder mellem 15 og 59 år er faldet med godt 3,7 millioner alene sidste år. Samtidig er der i disse år der tegn på, at landets vækstrate er sløvende, mens landet for nylig oplevede et månedlangt aktiekursfald.

Den officielle melding fra styret i Beijing angående den kommende tobarnspolitik er tøvende.

»Der er endnu ikke lagt en tidsplan for, hvornår det skal være tilladt for alle par i landet at få barn barn nummer to«, oplyser kommissionen for national sundhed og familieplanlægning ifølge den statslige avis China Daily.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden