Skrid. Især i det tidligere Østtyskland er der demonstrationer, hvor asylansøgere og andre indvandrere højlydt bliver bedt om at rejse hjem igen.
Foto: Jens Meyer (arkiv)

Skrid. Især i det tidligere Østtyskland er der demonstrationer, hvor asylansøgere og andre indvandrere højlydt bliver bedt om at rejse hjem igen.

Internationalt

Flygtninge overfaldes og hånes dagligt i flygtningecentre i Tyskland

Den første asylansøger fra Syrien har droppet sin ansøgning om at blive i Tyskland - han vil hellere hjem.

Internationalt

Hver dag bliver de råbt efter, hånet og spyttet på af fremmede mennesker på gaden. De bliver forfulgt og slået af grupper af unge mænd, der springer ud af biler og løber efter dem. De er blevet mål for stenkastere og de huse, de opholder sig i, er stukket i brand. Igen og igen.

Racistisk vold og overgreb på flygtninge, der har forladt deres hjemstavn for at slippe væk fra krig og ufred, stiger eksplosivt i Tyskland. Næsten hver dag kan medierne berette om ny vold eller nye overfald rundt om i landet. I går kom så historien om en 27-årig mand fra Syrien, der på tysk og arabisk har indleveret et brev til myndighederne i byen Freital, hvor han opholder sig. I brevet opgiver han efter blot en måned i Tyskland sin ansøgning om asyl i landet.

»Jeg vil tilbage til Syrien. Jeg kom hertil, fordi jeg var bange hjemme. Men her er jeg endnu mere bange«, sagde den 27-årige Taher til nyhedsbureaet AFP.

Netop Freital, en by med 40.000 indbyggere og høj arbejdsløshed uden for Dresden i det tidligere DDR, har været hårdt ramt af gentagne nynazistiske overfald på flygtninge. Forleden blev Taher angrebet og tæsket af en gruppe mænd, der blokerede vejen for ham med deres bil, sprang ud og slog løs på den chokerede flygtning.

»Angsten for at blive overfaldet er desværre helt reel for mennesker, som i forvejen er i en meget vanskelig situation med stress og depression«, siger Anaz Sharaf-Aldin, en syrisk flygtning, som for et år siden kom til Berlin.

Jeg kom hertil, fordi jeg var bange hjemme. Men her er jeg endnu mere bange

»Her i Berlin føler jeg mig tryg. Det er generelt en venlig by. Problemet er større i nogle af de meget isolerede steder, landsbyer og landlige omgivelser, hvor man har valgt at anbringe mange flygtninge«, siger han på formfuldendt tysk.

Vold vokser hastigt

Indtil udgangen af juni havde det tyske indenrigsministerium talt 202 voldelige angreb på asylansøgere og hærværk eller brandattentater på flygtningecentre i år. Hele sidste år var antallet af overfald på 198, mens der i 2012 blot blev registreret 24 anslag. Langt hovedparten af overfaldene fandt sted i det tidligere DDR, hvor opbakningen til nynazistiske organisationer og den antiislamistiske bevægelse Pegida har været stærkest.

Ledende politikere som Tysklands forbundspræsident, Joachim Gauck, der har kaldt angrebene »modbydelige«, og justitsminister Heiko Maas, som kalder dem »angreb på vores samfund«, har taget afstand.

Men selv om politiet har foretaget arrestationer og optrævlet den nazistiske gruppe Old School Society, der havde planer om flere, koordinerede angreb på asylcentre, er det langtfra lykkedes at stoppe spiralen. En udvikling, som man ifølge en kommentar i ugemagasinet Spiegel må kalde det, den er, nemlig »terrorisme«.

Også i halvfemserne oplevede Tyskland en bølge af fremmedhad og racistiske angreb på flygtninge. Men det virker mere alvorligt denne gang, mener Joschka Fröschner, medarbejder i organisationen Opferperspektive, som i delstaten Brandenburg arbejder for ofrene for racistisk vold.

»Dengang var det mere isolerede grupperinger, som ingen var opmærksom på, og som derfor kunne fortsætte deres forbrydelser i årevis som seriemorderne i terrorcellen NSU. Nu virker det desværre, som om der nogle steder i samfundet er en racistisk grundstemning, der giver en stiltiende opbakning til overfaldene på flygtningene. Jeg savner mere civil modstand mod den uhyggelige tendens«, siger Joschka Fröschner.

Nu virker det desværre, som om der nogle steder i samfundet er en racistisk grundstemning, der giver en stiltiende opbakning til overfaldene på flygtningene

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Mange steder er flygtninge anbragt på isolerede centre eller i store ’containerbyer’. Det udgør en stor fare, påpeger Joschka Fröschner.

»Den isolerede position betyder, at flygtninge skal gå mange kilometer fra for eksempel en banegård eller et busstop, inden de er hjemme. Der føler mange sig meget alene og ubeskyttede. Og flygtningeboliger i små landsbyer er udsatte, fordi der ikke er meget politi«, siger han.

Medvirkende til at fremme angrebene er efter hans mening også en mere rå tone i den politiske debat og en ubehagelige skelnen mellem asylansøgere.

»Mange politikere er begyndt at tale om »gode og dårlige flygtninge«. De såkaldt gode er dem, der flygter fra krig, og som vi skal tage imod, mens de dårlige – langt de fleste – er økonomiske flygtninge fra eksempelvis Balkan. Ved at stemple nogle mennesker, som ofte er flygtet fra diskriminering og undertrykkelse i deres hjemlande, er man med til at give motiver til at overfalde alle flygtninge«, siger han.

Politikers bil eksploderet

Det er ikke kun flygtninge, men også mennesker, der arbejder med eller for dem samt politikere, som rammes af voldsbølgen. Lederen af det venstreorienterede parti Die Linke i Freital, Michael Richter, vågnede en nat i denne uge ved en enorm eksplosion på gaden. Det var hans Volkswagen Polo, der blev sprængt i luften. Michael Richter har været medarrangør af arrangementer til fordel for asylansøgerne i Freital og siger til flere medier: »Jeg var på toppen af deres lister«.

En af grundene til, at den racistiske vold mod flygtninge er øget drastisk, er det hastigt voksende antal asylansøgere. I år ventes et sted mellem 450.000 og en halv million mennesker at søge asyl i Tyskland, som sidste år tog imod 200.000.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det store antal asylansøgere har gjort det svært at finde boliger til alle. Ifølge opgørelsen fra indenrigsministeriet er overfaldene i høj grad et østtysk fænomen.

Øverst på listen over voldelige overgreb ligger netop delstaten Brandenburg, fulgt af Berlin, Thüringen, Mecklenburg-Vorpommern og Nordrhein-Westfalen, der som den eneste delstat fra det gamle Vesttyskland er med i racismens top-5.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce