Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Afvist. Margrethe Vestagers anklager om magtmisbrug bliver nu blankt afvist af Google. Den danske konkurrencekommissær har beskyldt Google for at misbruge sin popularitet.
Foto: Virginia Mayo/AP

Afvist. Margrethe Vestagers anklager om magtmisbrug bliver nu blankt afvist af Google. Den danske konkurrencekommissær har beskyldt Google for at misbruge sin popularitet.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Google afviser EU's anklager om magtmisbrug

Alle EU-kommissionens anklager er forkerte, mener Google. Mulig retssag forude.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Alle anklager mod Google bygger udelukkende på fejl og misforståelser. Der er intet i vejen med den måde, Google driver virksomhed på.

Sådan lyder essensen af Googles svar på en række anklager, som Margrethe Vestager og resten af EU-kommissionen har rejst mod den amerikanske it-kæmpe.

Kommissionens anklager blev fremsat i foråret og går på, at Google misbruger sin dominans på internettet til at fremme sin egen forretning. Anklagerne blev fremlagt i en såkaldt formel indsigelse, som Vestager var afsender på i sin egenskab af kommissær for konkurrencepolitik.

Efter måneders betænkningstid afviser Google nu alle anklager.

»Vi mener, at den formelle indsigelses konklusioner er forkerte, når det gælder fakta, lovgivning og økonomi«, skriver Googles underdirektør Kent Walker i et blogindlæg torsdag.

Google anklages for skade på konkurrenter

Kommissionens hovedkritik er, at Googles søgemaskine konsekvent viser Googles egen indkøbstjeneste først, når man søger efter en vare. Dermed misbruger Google sin position som brugerne foretrukne søgemaskine til at fremme sin egen forretning på andre områder, mener kommissionen. 90 procent af alle søgninger i EU-landene foretages via Google.

Kommissionens anklage fokuserer på Googles indkøbstjeneste, men Vestager har flere gange understreget, at sagen kan danne grundlag for lignende sager mod Googles andre tjenester som eksempelvis styresystemet Android.

Ken Walker påpeger imidlertid, at det ikke handler om konkurrenceforvridende adfærd, men om at give de bedste søgeresultater til brugerne.

»Google har altid arbejdet for at forbedre sine tjenester ved at skabe nye måder at give bedre svar og ved at vise mere brugbare reklamer. Vi har taget EU-kommisionens formelle indsigelse alvorligt om, at vores opfindelser er konkurrenceforvridende. Det svar, vi giver i dag, viser, hvorfor vi mener, at de beskyldninger er forkerte, og hvorfor vi mener, at Google giver flere valgmuligheder for de europæiske forbrugere og tilbyder værdifulde muligheder for virksomheder af alle størrelser«, skriver Ken Walker.

Google: Vi gavner konkurrenterne

Vedlagt svaret er en række statistikker for den trafik, der foregår via Google hjemmesider og portaler. De viser, at Google de seneste 10 år har leveret over 20 milliarder gratis klik til konkurrerende tjenester, og at det tal er stigende.

Med henvisning til disse tal afviser Walker, at Googles popularitet har skadet konkurrenterne. Den har tværtimod gavnet dem, mener han.

Med Googles afvisning er der lagt op til en længerevarende sag, hvor der ikke umiddelbart bliver indgået et forlig, sådan som nogle iagttagere ellers havde ventet. Konflikten kan dermed ende som en decideret retssag.

Kommissionen vil overveje Googles svar

Margrethe Vestager havde i går ingen kommentar til Googles svar, men i et skriftligt svar til Politiken bekræfter kommissionen at have modtaget Googles svar på den formelle indsigelse:

»Vi vil nøje overveje Googles svar, før du tager en beslutning om, hvordan vi gør herfra, og vi ønsker ikke at foregribe det endelige resultat af undersøgelsen«.

Sagen var blandt de første, som Margrethe Vestager startede, efter at hun blev kommissær for konkurrence sidste år.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Konkurrenter støtter kommissionen

Kommissionens anklage mod Google kommer, efter at en række europæiske og amerikanske konkurrenter til Google har klaget til kommissionen over Googles adfærd. Blandt dem er kendte kæmpekoncerner som Microsoft, Nokia, Expedia, Tripadvisor og Oracle. Disse selskaber har forenet sig i en organisation kaldet FairSearch, som i går udsendte en kritik af Googles svar til EU-kommissionen.

»Vi har set den her film før«, lyder det i en pressemeddelelse fra FairSearch.

Google siger, at »konkurrencemyndigheder simpelthen ikke fatter det«, fortsætter meddelelsen og uddyber:

»Sandheden er, at kommissionen forstår markederne og teknologien ret godt, og at Google er helt og aldeles i stand til at gennemføre den ændring, som kræves for at give lige behandling af Googles egne og andres tjenester«.

Ender sagen med dom til Google, kan bøden i yderste konsekvens ende med at være i omegnen af 45 milliarder kroner. Det svarer til omtrent en tiendedel af Googles årlige indtjening.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden