Navneskifte. Siden guldgravernes tid også har USA's højeste bjerg været kendt som Mount McKinley.Det skal fremover officielt hedde Denali.
Foto: Andy Newman/AP

Navneskifte. Siden guldgravernes tid også har USA's højeste bjerg været kendt som Mount McKinley.Det skal fremover officielt hedde Denali.

Internationalt

USA's højeste bjerg skifter navn

40 års strid om det officielle navn på 6.100 meter højt bjerg i Alaska bliver nu afsluttet.

Internationalt

Det højeste bjerg i Nordamerika får nu langt om længe sit oprindelige navn tilbage.

USA's præsident, Barack Obama, indleder mandag et tre dage langt besøg i delstaten Alaska med at omdøbe det bjerg, der siden guldgravernes tid også har været kendt som Mount McKinley.

Det skal fremover officielt hedde Denali.

Dermed bliver der sat punktum for en 40 år lang navnestrid.

En guldgraver gav i 1896 det over seks kilometer høje bjerg navnet Mount McKinley som en hyldest til republikaneren William McKinley, der sad som USA's præsident fra 1897 indtil han blev dræbt i et attentat i 1901.

Men den oprindelige befolkning i Alaska havde længe før europæerne koloniserede Nordamerika navngivet bjerget Denali - eller »den høje«.

Lokalregeringen i Alaska besluttede i 1975 officielt at genindføre navnet, og den forsøgte at overtale den amerikanske regering til at gøre det samme.

Men forslaget fra Alaskas medlemmer af Kongressen i Washington blev altid blokeret af politikere fra McKinleys hjemstat, Ohio. De ønskede at holde fast i Mount McKinley som en varig hyldest til USA's 25. præsident.

Nu har præsident Obama sat foden ned og gjort det muligt for indenrigsministeriet i Washington at afslutte den langvarige debat og omdøbe bjerget.

Det barske naturområde blev i 1917 etableret som nationalpark under navnet Mount McKinley National Park. Det er siden ændret til Denali National Park.

ritzau

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce