Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Verdensmestre. Danmark er i verdenseliten, når det gælder sæddonation. En britisk sædbank håber på at kopiere den danske succes med superhelte-kampagne for sæddonation.
Foto: JOACHIM ADRIAN

Verdensmestre. Danmark er i verdenseliten, når det gælder sæddonation. En britisk sædbank håber på at kopiere den danske succes med superhelte-kampagne for sæddonation.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Britisk sædbank vil kopiere dansk 'vikingeinvasion'

Inspiration fra Danmark skal give flere sæddonorer i Storbritannien.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danske sædbanker kan noget helt særligt, når det gælder om at få mænd til at donere sæd.

Faktisk så meget, at de nu bliver forbilleder for Storbritanniens nationale sædbank. Banken har store problemer med at skaffe donorer, og derfor vil den nu lade sig inspirere af danske sædbankers rekrutteringsmetoder, fortæller sædbankens administrerende direktør, Laura Witjens.

De taler stolt om vikingeinvasion og om, at Danmarks eksportvarer er øl, lego og sæd

»Hvis jeg reklamerede ved at sige 'mænd, bevis jeres værd og vis mig, hvor gode I er', ville jeg få hundredvis af donorer. Det er den danske måde at gøre det på. De taler stolt om vikingeinvasion og om, at Danmarks eksportvarer er øl, lego og sæd - det er en kilde til stolthed«, siger hun i et interview med avisen The Guardian.

Danmark er det land, der eksporterer næstmest donorsæd til Storbritannien, og ifølge Laura Witjens skyldes de danske sædbankers held med at rekruttere donorer, at de taler til mændenes selvopfattelse. Hun forsøger nu at gøre det samme med en rekrutteringskampagne, som iscenesætter sæddonorer som superhelte.

Dansk model skal vende udviklingen

Meldingen udspringer af, at den britiske sædbank, der blev oprettet sidste år, indtil videre kun har fået ni registrerede donorer. Samtidig viser en rapport fra Human Fertilisation and Embryology Authority, at der i 2013 for første gang siden 2006 blev registreret et markant fald i antallet af nye donorer i hele Storbritannien.

I forvejen er der flere udfordringer forbundet med sæddonation i Storbritannien. Blandt andet indførte man i 2005 en lov om, at alle donorbørn har ret til at kunne kontakte deres biologiske fædre, så modsat herhjemme er det ikke muligt at donere sæd anonymt.

Samtidig er efterspørgslen efter donorsæd i landet støt stigende, blandt andet fordi et stigende antal lesbiske par modtager insemination. Det er den ubalance, der har fået den britiske sædbank til at vende blikket mod Danmarks velfungerende sædbanker.

»Jeg håber, at vi når til et punkt, hvor der er overflod af donorer. Det kan vi godt opnå, og vi kan have nok donorer inden for tre til fem år. Men det kræver det lille ekstra skub«, siger Laura Witjens.

Cryos: Det kan de godt glemme

En af de succesfulde danske sædbanker er Cryos, som er verdens største virksomhed inden for sæddonation. Firmaet har i øjeblikket 480 aktive donorer og eksporterer over 90 procent af sæden til andre lande. Firmaets direktør, Ole Schou, har sympati med det britiske forsøg på at skabe flere donorer, men han giver det ikke mange chancer.

Blandt vores donorer kan vi se, at der er et kraftigt altruistisk element i at være donor

»Det kan de godt glemme. Fra politisk side har man i Storbritannien lavet så mange unødige begrænsninger, at det er meget, meget svært at vende udviklingen. Hvis ikke de ændrer på reglerne, kan de gøre, hvad de vil, uden at det vil lykkes«, siger han.

Han har også svært ved at genkende billedet af, at den danske succes skyldes, at sædbanker 'brander' sæddonation på en bestemt måde.

»Vi har sådan set ikke gjort noget for at fremstille sæddonation på en bestemt måde, så flere vil donere. Jeg tror nærmere, vores succes skyldes, at vi fokuserer på at være topspecialiserede og have en meget høj kvalitet i vores produkt«, siger han.

Desuden peger han på, at danskerne generelt er gode til at dele og for eksempel har verdens højeste antal bloddonorer per indbygger.

»Blandt vores donorer kan vi se, at der er et kraftigt altruistisk element i at være donor. Vi har lavet undersøgelser, som helt tydeligt viser, at det ikke handler om, hvor mange penge de får for det, men om, at de gør en forskel for andre. Så jeg tror ikke, briterne løser problemet alene med markedsføring«, siger han.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden