Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Viralt. 14-årige Ahmed Mohamed er blevet et internetfænomen, efter han blev lagt i håndjern og mistænkt for terrorplaner på grund af et ur, han selv havde bygget.
Foto: Vernon Bryant/AP

Viralt. 14-årige Ahmed Mohamed er blevet et internetfænomen, efter han blev lagt i håndjern og mistænkt for terrorplaner på grund af et ur, han selv havde bygget.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

14-årig muslimsk dreng gik fra terrormistænkt til internethelt

Amerikansk dreng blev anholdt på grund af et hjemmebygget ur. Nu har Obama inviteret ham på besøg i Det Hvide Hus.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En 14-årig dreng fra Texas har inden for de seneste dage fået sin del af både negativ og positiv opmærksomhed.

Tildigere på ugen blev han lagt i håndjern, arresteret og afhørt på grund af mistanke om, at han skulle være terrorist.

Mistanken skyldtes, at Ahmed Mohamed, som er meget interesseret i teknologi og videnskab, havde taget et hjemmebygget ur med i skole for at vise det til sin ingeniørvidenskabslærer. Midt i en time bippede uret pludselig, og det fik en anden lærer til at spørge ham, om det var en bombe, hvorefter han blev anholdt.

Historien om hans anholdelse har efterfølgende spredt sig som en steppebrand på sociale medier sammen med et billede, hvor man ser drengen stå med håndjern på og et forurettet udtryk i ansigtet - iført en grå Nasa-trøje. På twitter er hashtagget #IStandWithAhmed blevet brugt mere end 634.000 gange, og en række amerikanske kendisser og politikere har vist deres støtte til drengen. Selv præsidenten har sendt en hilsen til den teknologi-glade skoleelev.

»Sejt ur, Ahmed. Har du lyst til at tage det med til Det Hvide Hus«, lød invitationen i et tweet fra Barack Obama.

Også facebook-stifteren Mark Zuckerberg har meldt sig blandt kritikerne af anholdelsen. »At have evner og ambitioner til at bygge noget sejt burde give anseelse, ikke få én arresteret. Fremtiden tilhører folk som Ahmed«, skriver Zuckerberg blandt andet, inden han inviterer skoleeleven til at komme forbi Facebook og møde ham.

Hændelsen med det hjemmebyggede ur kan måske også ende med at kaste helt nye fremtidsmuligheder af sig. En lang række virksomheder, universiteter og videnskabsmænd var i hvert fald hurtige til at tilbyde drengen pladser til videnskabsarrangementer og på praktikophold, og endnu flere har ligesom Obama og Mark Zuckerberg tilbudt ham at komme på besøg.

Også en række ngo'er, blandt andre Unicef, har erklæret deres støtte til drengen. Det samme har den demokratiske præsidentkandidat Hillary Clinton. »Ahmed, bliv ved med at være kreativ og bliv ved med at bygge«, skrev hun på twitter.

Anholdelsen har også skabt en bølge af folk, som joker med episoden, blandt andet ved at uploade billeder af sig selv med et ur og skrive, hvor farlige urene får dem til at se ud.

Andre har valgt at tage ure med i skole og på arbejde i solidaritet med Ahmed.

Selv er Ahmed Mohamed både glad for og overrasket over den store opmærksomhed, hans sag har fået. »Jeg troede virkelig ikke, at folk ville gå op i en muslimsk dreng«, skriver han i et tweet.

[io-10]

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden