I 25 år har assuranceforeningen Skulds tidligere havarichef Erik Stein været tavs. Men nu fortæller han historien om, hvordan han besigtigede og afviste skibet Scandinavian Star i 1990 kort før, at en mordbrand brød ud og kostede 159 mennesker livet. Se Politikens eksklusive interview med Erik Stein her. Kilde: politiken.tv / Johannes Skov Andersen, Jakob Kyed Jakobsen

Internationalt

Forsikringsselskab indleder intern undersøgelse af viden om dødsskib

Overlevende og efterladte er stærkt kritiske over for Skuld. Selskabets øverste chef lover nu, at han vil samarbejde med myndighederne.

Internationalt

Den norske assuranceforening Skuld lover nu fuld åbenhed. Alt skal frem i lyset om selskabets involvering i færgen ’Scandinavian Star’, hvor en mordbrand for 25 år siden kostede 159 mennesker livet.

»Skuld vil være fuldstændig åbne i denne sag, og vi vil samarbejde efter bedste evne med myndighederne, som er i gang med en ny efterforskning af sagen«, siger Ståle Hansen, administrerende direktør i Skuld.

Han har igangsat en intern undersøgelse af, hvordan det kunne ske, at Skuld forsikrede skibet 'Scandinavian Star', som selskabets egen havarichef i Danmark, Erik Stein, advarede kraftigt imod kun knap to uger før branden, fordi skibet havde store sikkerhedsmæssige mangler – og besætningen ikke havde gennemført en båd- og brandøvelse. Oplysningerne er Erik Stein kommet med i en ny bog 'Branden - Gåden om Scandinavian Star'.

LÆS ARTIKEL

»Vi må nu sætte os ind i denne sag og udtalelserne fra Erik Stein. Hvis en inspektion med tilsvarende mangler var blevet rapporteret i dag, ville Skuld ikke have forsikret skibet. Det ville have været helt uacceptabelt, hvis det stemmer, hvad der er kommet frem i denne sag«, siger Ståle Hansen og tilføjer:

»Det er meget overraskende for os at få disse informationer. Ingen, som var involveret i sagen med Scandinavian Star for 25 år siden, arbejder i Skuld længere. De er alle pensionerede. Men vi vil nu gennemgå arkivet i denne sag for at finde den rapport, som der refereres til og opklare, hvad der er sket«.

Kritisk over for Skuld

Hos de efterladte er der dog en stærk skepsis over for Skuld.

Jeg vil gerne vide, hvorfor Skuld gik mod Erik Stein. Har der været en form for pres?

Den norske støttegruppes talsmand, Jan Harsem, skrev i går til det norske Stortings præsidentskab og fremlagde Eriks Steins oplysninger, så de kan indgå i den kommission, som skal undersøge sagen.

Desuden vil han bede sin advokat om officielt at videregive de samme oplysninger til norsk politi, som i øjeblikket er i gang med en efterforskning, som også omfatter de økonomiske forhold.

»Jeg vil gerne vide, hvorfor Skuld gik mod Erik Stein. Har der været en form for pres? Har der været kontakter mellem Skuld og aktører i færgebranchen, som ønskede at sætte skibet i rute med en ansvarsforsikring, selv om skibet ikke var sikkerhedsmæssigt klar til at sejle med passsagerer? Det må myndighederne undersøge«, siger Jan Harsem, der overlevede sammen med sin lille søn, men mistede sin gravide kone Christine på skibet.

Rie Ørskovs søster omkom sammen med mand og to børn på ’Scandinavian Star’. Hun mener også, at de nye oplysninger rejser mange spørgsmål.

»Det er meget svært at forstå, hvorfor myndighederne aldrig undersøgte, om der fandtes besigtigelsesrapporter i Skuld om ’Scandinavian Star.’ Det undrer mig virkelig meget, at Skuld skulle tilsidesætte sin egen havarichefs vurdering af skibet. Hvad skulle motivationen være for det?«, spørger Rie Ørskov.

Handler om retfærdighed

Mike Axdal overlevede branden på skibet, mens hans far og bror døde. Siden har han i årevis arbejdet på at finde frem til de ansvarlige for branden og har opbygget ’Scandinavian Star’s danske støtteforening.

De nye oplysninger betyder, at han nu vil politianmelde de daværende direktører og advokater i Skuld. Han vil også have genoptaget sin tidligere sag ved Oslo Tingsret mod Skuld, som oprindelig faldt på grund af forældelse.

»Skuld har løjet, og det betyder, at sagen kan tages op igen. Det handler om retfærdighed«, siger Mike Axdal og tilføjer:

»Jeg håber, at det her bliver en øjenåbner for alle andre. Her er en krog i sagen, som norsk politi og Stortinget kan tage fat i for at finde ud af, hvad det her handler om. Hvem er aktørerne her? Det vil jeg have belyst. Det her er alvorligt for Skuld«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce