Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

»Tilpasning«. Særligt ulande i Afrika står for skud i spareplanen for 2015, hvor planlagte tilsagn til Ghana på 220 millioner kroner og støtte til Kenya reduceres med 300 mio. kroner.
Foto: Thomas Borberg(Arkiv)

»Tilpasning«. Særligt ulande i Afrika står for skud i spareplanen for 2015, hvor planlagte tilsagn til Ghana på 220 millioner kroner og støtte til Kenya reduceres med 300 mio. kroner.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Regeringen bryder løfter og annullerer milliarder til ulande

Regeringen vil ikke holde de løfter, som bistandsmodtagere fik sidste år.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Selv om der kun er få måneder tilbage af året, har regeringen sat sig for at spare 2,85 mia. kr. på udviklingsbistanden i 2015.

Af tirsdagens finanslovsforslag fremgik det, at regeringen fra 2016 ville sænke bistanden til 0,7 procent af bni, men regeringen begynder allerede i år en »gradvis tilpasning«, fremgår det af et notat fra Udenrigsministeriet.

FINANSLOV

Den gradvise tilpasning betyder, at bistandsrammen i 2015 skal reduceres med 2,85 mia. kr. Nogle penge findes ved, at der i 2015, trods flygtningekrisen, er færre udgifter til flygtningemodtagelse end ventet, men det meste hentes ved at annullere eller reducere bistandsmidler, som blev lovet væk på finansloven 2015.

S: Svækker Danmarks troværdighed

I notatet er der sat navn og adresse på besparelser for to milliarder kroner på konkrete aktiviteter, som fremgår af finansloven for 2015, som SR-regeringen vedtog sammen med Enhedslisten og SF.

»Det svækker jo Danmarks troværdighed, at man midt i et finansår går ind og skærer så voldsomt på nogle af de internationale forpligtelser, vi har taget på os. Folk skal jo gerne kunne regne med, at Danmark ikke er en eller anden bananrepublik, hvor man lover med den ene hånd og tager med den anden«, siger Mette Gjerskov, socialdemokraternes udviklingsordfører.

LÆS OGSÅ

Særligt ulande i Afrika står for skud i spareplanen for 2015. Eksempelvis annulleres det planlagte tilsagn til Ghana på 220 millioner kroner, ligesom støtten til Kenya reduceres med 300 mio. kroner.

»Det er totalt i modstrid med, hvad Kristian Jensen har sagt om, at indgåede aftaler vil blive respekteret. Jeg synes, det er en ekstremt tynd forklaring, at man ikke juridisk er bundet. Vi er i oktober, så alle har disponeret i forhold til, at man kan stole på løfter fra Danmark. Det er helt uhørt og uacceptabelt«, siger Vagn Berthelsen, generalsekretær for Ibis.

Løfter om støtte annulleres

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) afviser kritikken. Han anfører, at der juridisk ikke er tale om brudte aftaler, selv om pengene er lovet væk på finansloven for 2015. Der er nemlig ikke sat underskrift på aftalerne mellem parterne, hvorfor Danmark ikke formelt har givet tilsagn om at udbetale pengene.

»Min øverste arbejdsgiver er den danske befolkning, og den har valgt et nyt Folketing. Vi har sagt fra starten, at vi ville tilpasse udviklingsbistanden til 0,7 pct., og at vi allerede i 2015 ville begynde en tilpasning. De steder, hvor vi har givet juridisk bindende tilsagn, dem holder vi helt væk, men de andre steder har vi været nødt til at kigge på, hvad der kan ændres i og gennemføres en opstramning af«, siger Kristian Jensen.

Omtrent en halv milliard skal spares ved at annullere løfter om støtte til internationale organisationer som FN’s Fredsopbygningsfond (50 mio. kr.) og FN’s fond for kriseforebyggelse og genopretning (42 mio. kr.).

156.000 færre børn i skole

Nogle af organisationerne har Danmark selv været med til stable på benene. Eksempelvis det globale partnerskab for uddannelse, GPE, hvor daværende udviklingsminister Mogens Jensen i juni 2014 holdt tale om at forøge det danske bidrag.

»På grund af GPE’s positive udvikling og fordi vi alle må arbejde hårdere for at sikre kvalitetsuddannelse for de millioner af børn, der stadig ikke har adgang, har jeg besluttet at forøge den danske støtte til GPE-fonden yderligere til i alt 400 mio. kr. i 2015«, sagde Mogens Jensen.

Han tilføjede, at vi skyldte at gøre en indsats for de millioner af efterladte børn. Det ville forandre deres liv.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Folk skal jo gerne kunne regne med, at Danmark ikke er en eller anden bananrepublik

Nu har regeringen besluttet at skære støtten med 125 mio. kr. i år. Omregnet til skolepladser betyder det ifølge tal fra GPE, at mindst 156.000 færre børn vil komme i skole, fortæller Helle Gudmandsen, som er i bestyrelsen for Global Campaign for Education, der har to af pladserne i GPE’s bestyrelse.

»Jeg synes, at man må have meget svært ved at se sig selv i øjnene her. Selv om man ikke har skrevet under på en aftale, har man jo lovet pengene. Man har høstet alle roserne for det, det er amoralsk«, siger Helle Gudmandsen, der arbejder for udviklingsorganisationen Ibis.

Af sparenotatet fremgår det også, at Det Arabiske Initiativ skæres betragteligt allerede i år med 106 mio. kr.

Det Arabiske Initiativ skal støtte reform- og demokratiseringsprocesser i Nordafrika og Mellemøsten. Tilsvarende skal en række andre initiativer i de såkaldte nærområder skæres i år. Det vækker undren hos Globalt Fokus, en paraplyorganisation for udviklingsorganisationer.

»Regeringen har ellers givet indtryk af, at nærområderne skulle have øget opmærksomhed – men det gælder åbenbart ikke Mellemøsten og de nordafrikanske lande. Man må spørge sig selv – eller rettere regeringen – hvor nærområderne så ligger«, siger Lars Udsholt, forperson for Globalt Fokus.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden