0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Danmark i Krig: Vejen til helvede

Hakims bror mødte bevæbnede medlemmer af en fjendtlig klan, da han fulgte sin søn til lægen. Irak var på randen af borgerkrig, men Bush, Blair og Fogh talte stadig om fremskridt. Hakims mor blev jaget ud af sit hus i Bagdad. I Musa Qala i den afghanske Helmandprovins var danske soldater i hårde kampe mod Taleban – de hårdeste siden slaget ved Dybbøl i 1864. Overkonstabel Jesper S. Pedersen drog til Afghanistan på sin hidtil værste mission. Og i Irak hængte man den tidligere præsident, Saddam Hussein.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Rønne, august-september 2006
Jesper S. Pedersen hørte historierne fra Musa Qala. Han hørte om militærlejren, som soldaterne på det nærmeste var spærret inde i, mens talebanerne skød sig tættere og tættere på med deres mortergranater.

De kaldte lejren for ’Alamo’ på grund af skudhullerne i de lerklinede mure, og fordi soldaterne havde det, som texanerne måtte have haft det i deres ørkenfort under den mexicanske belejring i 1836.

Jesper læste også de lakoniske rapporter fra Afghanistan på hærens hjemmeside:

Dansker ramt i hovedet af projektil. Tre soldater såret ved minepåkørsel. En dansk soldat såret i hovedet af en fjendtlig kugle. To danske soldater lettere såret af murbrokker fra en bygning, der blev ramt af en raket.

Om lidt skulle han selv af sted til Helmandprovinsen. Talebans sidste bastion. Fyldt med krigeriske opiumsdyrkere.

»Der er løbende angreb og sammenstød. Antallet af angreb er markant højere end i resten af landet ... «. Sådan lød vurderingen fra Forsvarets Efterretningstjeneste.

»Det kan godt blive farligt«, tænkte Jesper.

Og så gjorde han noget, han aldrig før havde gjort, inden han rejste ud på en mission med spejdereskadronen. Han ringede til sin far, mor og søster i Jylland og spurgte, om ikke de ville komme over til Bornholm.

Det ville de gerne.

Jespers far og mor var blevet skilt for nogle år siden, men han huskede alt for godt deres nerveflossende skænderier. Nu ville han have en snak med dem.

Familien ankom til Rønne, og Jesper kørte en tur med dem. Han sagde, at han ikke ville have ballade, hvis han døde i Afghanistan, for han kunne ikke udholde tanken om, at de skulle stå og skændes ved hans grav.

Han talte også med sin kæreste Christine. Han sagde til hende, at hun skulle sørge for at komme videre med sit liv, hvis han faldt i krigen.

Skulle han melde fra? Han tænkte over det, men slog det hurtigt ud af hovedet. Det var vel pligtfølelse, ønsket om at overholde kontrakten og udføre det arbejde, han havde sagt ja til at udføre. Men han kunne ikke lade være med at tænke:

Hvad nu hvis ...?

Samarra, Irak, 22. februar 2006
Sunnimuslimske sabotører iført politiuniformer overmandede ved daggry vagterne ved al-Askari-moskeen i Samarra nord for Bagdad.

Sabotørerne plantede så meget sprængstof i moskeen, at der ikke var andet end murbrokker tilbage, da bomberne eksploderede. Den store kuppel med de 72.000 guldstykker blev sprængt til ukendelighed.

Det var shiitternes fjerdehelligste moské, der røg i luften. Den Gyldne Moské, kaldte de den. Og den var knapt sunket i grus, før tusindvis af rasende shiamuslimer drog gennem Samarras gader.

»Gud er størst! Død over USA, som har bragt os terror«, råbte demonstranterne.

De krævede hævn. Og gik straks til angreb på en stribe sunnimuslimske moskeer i Bagdad. Adskillige sunnier blev myrdet, og sunnierne svarede igen mod shiitterne.

Flere hundrede irakere blev dræbt i dagene efter angrebet på moskeen i Samarra. Det lignede begyndelsen på en borgerkrig.