Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Beskyttet? Facebook-stifter Mark Zuckerberg lover brugerne, at brugen af deres personlige data er sikker og ordentlig, men det sår en ny EU-dom nu tvivl om.
Foto: Jeff Chiu/AP

Beskyttet? Facebook-stifter Mark Zuckerberg lover brugerne, at brugen af deres personlige data er sikker og ordentlig, men det sår en ny EU-dom nu tvivl om.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det betyder EU-dom: Facebook kan bremses i hele Europa

Europæere kan nu klage og få virksomheders dataforsendelser til USA stoppet.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det kan snart være slut med, at virksomheder som Facebook, Twitter og Instagram sender deres europæiske brugeres data til hovedkvarterne i USA.

Det er konsekvensen af, at EU-domstolen tirsdag formiddag afgjort, at Europa kan ikke længere regne med, at persondata, som overføres til USA, er ordentlig beskyttet. Dermed er en vigtig aftale mellem EU og USA om at dele data nu blevet annulleret.

Afgørelsen kan føre til, at myndigheder i Danmark og de andre EU-lande nu bliver oversvømmet med klager fra brugere, som vil have tjekket, om en virksomhed såsom Facebook beskytter deres data ordentligt, når de sendes til USA. Det fremgår nemlig af EU-domstolens afgørelse, at de nationale myndigheder har magt til at lukke for al forsendelse af data til USA, hvis de vurderer, at beskyttelsen ikke er god nok.

Myndigheder skal teste et firma ad gangen

Hvis en dansk bruger af Twitter, Facebook eller andre indbringer sagen for de danske myndigheder, kan det altså føre til, at en sådan virksomhed ikke længere må sende data over Atlanten.

Afgørelsen kan lægge pres på myndighederne, fordi de ikke en gang for alle kan undersøge al datatrafik til USA og derudfra afgøre, om beskyttelsen er god nok. Det skal undersøges for hver enkel virksomhed, der bliver klaget over.

Det skyldes, at EU-domstolen i sin afgørelse blandt andet lægger vægt på, at der rent faktisk er en ordning om databeskyttelse i USA. Det er imidlertid en frivillig ordning. Det er med andre ord ikke givet, at virksomheder som Facebook har valgt at forpligte sig til at følge ordningen.

Og selv hvis virksomheden er tilmeldt den amerikanske databeskyttelsesordning, er det ikke engang sikkert, at forpligtelserne i den er skrappe nok til, at de efterlever, hvad man i Europa anser som meningsfuld databeskyttelse.

Østrigsk Facebookbruger startede sagen

Siden 2000 har EU haft en aftale med USA om, at data frit kan overføres fra Europa til USA, fordi man har gået ud fra, at databeskyttelsen i USA er god nok. kaldet 'Safe Harbour' - Sikker Havn - med USA

Men den aftale har en klage fra en østrigsk Facebook-bruger nu lagt i graven. Østrigeren, som er juristen Maximillian Schrems, startede sagen for år tilbage, efter at den amerikanske whistleblower Edward Snowden afslørede, at den amerikanske efterretningstjeneste National Security Agency (NSA) udfører omfattende overvågning. Schrems ville på den baggrund have domstolenes ord for, om hans personlige oplysninger.

Sagen har været omkring domstolene i Irland, hvor Facebook har sit europæiske hovedsæde, og er altså nu endt for EU-domstolen. Og her bekræfter man altså den østrigske Facebook-brugers bange anelser: De data, som Facebook og andre sender til USA, er ikke nødvendigvis ordentligt beskyttet.

Facebook afviser problemer

Facebook afviser, at sagen betyder, at Facebook har gjort noget forkert. I en email til Politiken opfordrer en talsmand fra Facebook til, at EU's og USA's regeringer hurtigst muligt klarlægger lovlige måder at sende data over Atlanten.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden