Beskyttet? Facebook-stifter Mark Zuckerberg lover brugerne, at brugen af deres personlige data er sikker og ordentlig, men det sår en ny EU-dom nu tvivl om.
Foto: Jeff Chiu/AP

Beskyttet? Facebook-stifter Mark Zuckerberg lover brugerne, at brugen af deres personlige data er sikker og ordentlig, men det sår en ny EU-dom nu tvivl om.

Internationalt

Det betyder EU-dom: Facebook kan bremses i hele Europa

Europæere kan nu klage og få virksomheders dataforsendelser til USA stoppet.

Internationalt

Det kan snart være slut med, at virksomheder som Facebook, Twitter og Instagram sender deres europæiske brugeres data til hovedkvarterne i USA.

Det er konsekvensen af, at EU-domstolen tirsdag formiddag afgjort, at Europa kan ikke længere regne med, at persondata, som overføres til USA, er ordentlig beskyttet. Dermed er en vigtig aftale mellem EU og USA om at dele data nu blevet annulleret.

Afgørelsen kan føre til, at myndigheder i Danmark og de andre EU-lande nu bliver oversvømmet med klager fra brugere, som vil have tjekket, om en virksomhed såsom Facebook beskytter deres data ordentligt, når de sendes til USA. Det fremgår nemlig af EU-domstolens afgørelse, at de nationale myndigheder har magt til at lukke for al forsendelse af data til USA, hvis de vurderer, at beskyttelsen ikke er god nok.

Myndigheder skal teste et firma ad gangen

Hvis en dansk bruger af Twitter, Facebook eller andre indbringer sagen for de danske myndigheder, kan det altså føre til, at en sådan virksomhed ikke længere må sende data over Atlanten.

Afgørelsen kan lægge pres på myndighederne, fordi de ikke en gang for alle kan undersøge al datatrafik til USA og derudfra afgøre, om beskyttelsen er god nok. Det skal undersøges for hver enkel virksomhed, der bliver klaget over.

Det skyldes, at EU-domstolen i sin afgørelse blandt andet lægger vægt på, at der rent faktisk er en ordning om databeskyttelse i USA. Det er imidlertid en frivillig ordning. Det er med andre ord ikke givet, at virksomheder som Facebook har valgt at forpligte sig til at følge ordningen.

Og selv hvis virksomheden er tilmeldt den amerikanske databeskyttelsesordning, er det ikke engang sikkert, at forpligtelserne i den er skrappe nok til, at de efterlever, hvad man i Europa anser som meningsfuld databeskyttelse.

Østrigsk Facebookbruger startede sagen

Siden 2000 har EU haft en aftale med USA om, at data frit kan overføres fra Europa til USA, fordi man har gået ud fra, at databeskyttelsen i USA er god nok. kaldet 'Safe Harbour' - Sikker Havn - med USA

Men den aftale har en klage fra en østrigsk Facebook-bruger nu lagt i graven. Østrigeren, som er juristen Maximillian Schrems, startede sagen for år tilbage, efter at den amerikanske whistleblower Edward Snowden afslørede, at den amerikanske efterretningstjeneste National Security Agency (NSA) udfører omfattende overvågning. Schrems ville på den baggrund have domstolenes ord for, om hans personlige oplysninger.

Sagen har været omkring domstolene i Irland, hvor Facebook har sit europæiske hovedsæde, og er altså nu endt for EU-domstolen. Og her bekræfter man altså den østrigske Facebook-brugers bange anelser: De data, som Facebook og andre sender til USA, er ikke nødvendigvis ordentligt beskyttet.

Facebook afviser problemer

Facebook afviser, at sagen betyder, at Facebook har gjort noget forkert. I en email til Politiken opfordrer en talsmand fra Facebook til, at EU's og USA's regeringer hurtigst muligt klarlægger lovlige måder at sende data over Atlanten.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

 • 
  Arkitekt Jørn Utzon viser prototype på etfamiliehus i 1969.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?
  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?

  Henter…

  I dag er der premiere på dokumentarfilmen ’Jørn Utzon – manden & arkitekten’ om den dansker, der bl.a. tegnede Sidney-operaen: En bygning, der regnes med blandt det 20. århundredes mest ikoniske bygningsværker. Men hvordan endte Jørn Utzons hjertebarn, operaen i Sidney, som hans livs tragedie? Og hvorfor frøs danske arkitekter ham siden ud?

Forsiden

Annonce