'Den Nationale Kvartet for Dialog' blev vinder af Nobels Fredspris 2015. Den traditionelle pris uddeles af Den Norske Nobelkomite, hvert år i oktober. Kilde: Ritzau

Internationalt

Nobels Fredspris går til en tunesisk menneskerettighedsgruppe

Priskomitéen i Oslo har netop offentliggjort årets prisvinder, som hædres for sin rolle i det arabiske forår.

Internationalt

Nobels Fredspris går i år til den 'Tunesiske Nationale Kvartet for Dialog'.

Det har priskomitéen i Oslo for få minutter siden offentliggjort.

Den 'Nationale Kvartet for Dialog' blev dannet som en demokratibevægelse i sommeren 2013 og modtager Nobels Fredspris 2015 for sin centrale rolle i det arabiske forår.

»For sit afgørende bidrag til opbygningen af et pluralistisk demokrati i Tunesien i kølvandet på Jasminrevolutionen i 2011, hvor demokratiseringsprocessen var i fare for at kollapse«, som det lyder i begrundelsen fra Den Norske Nobelkomité, der tilføjer:

»Den (Nationale Kvartet for Dialog, red) etablerede et alternativ, en fredelig politisk proces, på et tidspunkt, hvor landet var på randen af en borgerkrig«.

Den etablerede et alternativ, en fredelig politisk proces, på et tidspunkt, hvor landet var på randen af en borgerkrig

En ganske særlig klub

Det er ikke første gang, at priskomitéen overrasker med sit valg af prismodtager.

Det må bestemt også siges at være tilfældet i år, hvor 'Den Nationale Kvartet for Dialog', som først for kort tid siden fik sin egen Wikipedia-side på internettet og som overhalede bookmakernes storfavoritter Pave Frans og den tyske forbundskansler Angela Merkel.

Den 'Nationale Kvartet for Dialog' udgør fire centrale organisationer: Fagbevægelsen UGTT, arbejdsgiverorganisationen UTICA, menneskerettighedsorganisationen LTDH samt den nationale advokatforening Ordre National des Avocats de Tunisie.

Kvartetten tildeles »som helhed« og som en »nøgleorganisation i det tunesiske civilsamfund« fredsprisen, lyder det fra Olso.

»Den Norske Nobelkomité håber, at dette års pris vil bidrage til at sikre demokrati i Tunesien og være en inspiration for alle dem, der søger at fremme fred og demokrati i Mellemøsten, Nordafrika og resten af verden«, skriver Den Norske Nobelkomité som begrundelse for årets - for manges vedkommende overraskende - valg.

»Mere end noget andet er prisen tænkt som en støtte til det tunesiske folk, som trods kæmpe udfordringer har lagt grundstenen til et nationalt broderskab, som udvalget håber vil tjene som et eksempel, der bliver fulgt af andre lande«, lyder det videre.

I klub med Obama og Carter

Fredsprisen skal ifølge ophavsmanden Alfred Nobel gå til en person, »der har bidraget mest eller bedst for broderskabet mellem nationer, for militær nedrustningen og for afholdelse af og fremme af fredssamtaler«.

Sidste år blev den nu kun 18-årige og pakistanske skole Malala Yousafzai tildelt æren, som hun måtte dele med den indiske menneskeretsforkæmper Kailash Satyarthi. Begge fik de prisen for at have kæmpet imod ekstremisme og for børns rettigheder - blandt andet når det gælder retten til at gå i skole.

Kvartetten bliver det 129. medlem af en eksklusiv klub, der tæller mennesker som Barack Obama og Jimmy Carter.

Men ikke kun personer har fået tildelt Nobels Fredspris, der for første gang blev uddelt i 1901. Blandt vinderne finder man også EU, Organisationen for Forbud mod Kemiske Våben og Læger Uden Grænser. Foruden de 103 personer, der kan kalde sig modtager af Nobels Fredspris, er 26 organisationer blevet tildelt æren i løbet af de nu 96 gange, prisen er blevet uddelt.

LÆS MERE

Også mere abstrakte begreber som 'Internettet' er blevet nomineret til prisen - dog uden at vinde.

Listen gemmes i 50 år

Som det er set ved de tidligere prisuddelinger, har Nobelkomitéen igen i år holdt kortene tæt ind til kroppen, når det gælder nominerede kandidater.

De navne, som alligevel er kommet ud, er kun kendt, fordi de indstillede selv har valgt at offentliggøre deres nomineringer. Resten af de nominerede bliver hemmeligholdt de næste 50 år.

Det er kun regeringsmedlemmer, universitetsprofessorer og tidligere prisvindere, som kan indstille kandidater til fredsprisen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce