Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Foto: PRIVATFOTO
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Udvist fra Danmark: Taleban slog min bror ihjel

Den overlevende storebror fra udvist brødrepar er nu flygtet til Iran. Han venter stadig på svar på anmodning om humanitært ophold i Danmark.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fra sit skjul et sted i Iran fortæller Vahid Vaziri over telefonen for første gang selv om fundet af sin lillebrors lig og mødet med hans formodede drabsmænd.

»Det var nogle fra Taleban, som slog ham ihjel«, siger han.

Sidst i juni blev 23-årige Vahid Vaziri sammen med sin 16-årige lillebror Abolfazl frihedsberøvet af dansk politi, sat på et fly i Kastrup og sendt til Kabul i Afghanistan.

Brødrene havde, efter fem års ophold i Danmark, fået afslag på asyl. Forinden havde humanitære organisationer advaret om, at drengene var psykisk skrøbelige, plaget af angst, medicineret og næppe i stand til at klare sig selv.

Udlændingestyrelsen derimod mente, at Vahid måtte antages at være i stand til at »tage vare på sig selv og Abolfazl«, og at brødrene »kunne indgå i det afghanske samfund«.

I september blev lillebror dræbt

Kort efter ankomsten til Kabul blev brødrene frarøvet deres udrejsepenge, de kom bort fra hinanden og 16-årige Abolfazl forsvandt.

Sidst i september forlød det fra Vahid Vaziri, at hans bror var blevet slået ihjel.

Nu er det lykkedes Politiken at komme igennem på telefon til dansktalende Vahid, som nu befinder sig i Iran, og han bekræfter brorens død.

»Jeg så ham. Han var død. Det var i Majdan, den by hvor vi kommer fra«.

Han fortæller, at han blev ført til et hus, hvor broren lå sammen med 20-25 andre lig.

»Han lå der med nogle andre unge drenge, som de også havde slået ihjel. Alle sammen lugtede råddent og dårligt«.

Er du helt sikker på, at det var ham?

»Ja, det var ham. Jeg så ham, og jeg rørte ved ham. Jeg var ved huset i to dage, for jeg kunne ikke komme væk derfra igen«.

Hvor længe havde han ligget der?

»Jeg ved ikke, hvor længe han havde været dernede«.

Hvad gjorde du så?

»Jeg kunne ikke gøre noget«.

Telefonen bliver afbrudt

Brødrene er forældre- og familieløse shiamuslimer fra det persisktalende hazarafolk i Afghanistan.

Vahid forklarer, at det var pashtunere fra Taleban, som opbevarede brorens lig i byen Majdan.

Hvorfor havde de slået ham ihjel?

»De ved godt, at vi er hazara, og de har det ikke godt med os. De ved også, at vi kommer fra Danmark. De spurgte om alt muligt. Hvorfor vi var flygtet? De spurgte mig også om mine forældre«, forklarer han.

Talebanerne ville efterfølgende ikke lade Vahid gå, men det lykkedes ham at flygte, siger han.

»Jeg kom med lastbiler til Herat og til sidst til...«

Her bliver telefonkontakten afbrudt og efterfølgende opkald går ikke igennem.

Det har ikke været muligt for Politiken at få verificeret alle dele af Vahid Vaziris forklaring, men Lise Lomholt, der er brødrenes danske familierepræsentant, er overbevist om, at han taler sandt.

Hun mener, at de unge mænds skæbne i Afghanistan viser, at Udlændingestyrelsens begrundelse for hjemsendelse var forkert.

»Vahid kunne jo netop ikke klare sig selv og tage sig af sin bror. De havde ikke det netværk, som er en betingelse for at kunne have et liv i Afghanistan. Det er de danske myndigheders ansvar, at det er gået så galt, derfor må det også være deres ansvar at tage ham tilbage«.

Hun har tidligere skrevet et åbent brev til blandt andre udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V). Hun er imidlertid ikke tilgængelig for en kommentar på grund af efterårsferie, meddeler ministeriet.

Rigspolitiet i ulovlig frihedsberøvelse

Samtidig har Rigspolitiet erkendt, at det var »ulovligt«, da politiet en tidlig mandag morgen i et asylcenter sidst i juni frihedsberøvede brødrene hele dagen fra klokken 06.15 indtil 18.50, hvor de skulle sættes på et fly til Kabul.

Brødrene havde fået afslag på ophold i Danmark.

I et brev til Lise Lomholt skriver Udlændinge- og Integrationsministeriet, at frihedsberøvelsen var »uberettiget«, idet afghanerne forinden havde skrevet under på, at de ville medvirke frivilligt ved udsendelsen, som i øvrigt blev gennemført under rolige forhold.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Brødrene skal have erstatning

De to er nu tilkendt en erstatning på 9.800 kroner. Pengene vil Lise Lomholt forsøge at få overført til den overlevende bror, Vahid.

»Erstatningen ændrer ikke på noget som helst, for selvom de rejste frivilligt, blev de behandlet som om, det var en tvangsudsendelse, og det er blot endnu et eksempel på, at de danske myndigheder ikke forholder sig til den konkrete situation«, siger hun.

Eksempelvis blev de 16- og 23-årige unge mænd hjemsendt, selv om den mellemstatslige migrantorganisation IOM ikke ville bistå ved brødrenes hjemsendelse, fordi der ikke var nogen værge i Afghanistan, som kunne tage vare på den mindreårige Abolfazl.

Inden afrejsen fra Danmark havde brødrene i starten af maj også anmodet om en genoptagelse af deres sag om humanitær opholdstilladelse.

»Vi fik at vide, at der ville komme svar i løbet af tre måneder, men vi har ikke hørt noget endnu, og det er jo snart et stykke tid siden«, siger Lise Lomholt.

Bange hvert minut

Efter at Vahid er flygtet til Iran, har Lise Lomholt kunnet overføre penge til den 23-årige, som er doneret til hende via Facebook.

Hun har jævnligt haft sms-kontakt.

»Han spørger, hvad de danske myndigheder siger til hans sag«.

Vahid Vaziri forklarer til Politiken, at han holder sig skjult blandt afghanere i Iran. Han mangler den beroligende medicin, som han gennem tre år har modtaget i Danmark.

»Jeg er bange hvert minut for, at der kommer politi. Jeg er her ulovligt, og hvis de fanger mig, sender de mig til Afghanistan, og her vil de slå mig ihjel med det samme. I lufthavnen. Det er jeg helt sikker på«, siger han.

Vil du se din lillebror?

Vahid Vaziri fortæller, at han fik kontakt til de talebanere, som tilsyneladende har slået hans bror ihjel, gennem det afghanske politi i Kabul.

»De sagde, vil du se din lillebror? De gav mig bind for øjnene og puttede mig ind i en bil. Så kørte vi til Majdan. Der kom nogle pashtunere og nogle fra Taleban, som sagde, ja, din lillebror er hos os«.

Han blev ført til huset, hvor ligene af en flok drenge lå i et rum. Blandt dem altså, ifølge Vahid Vaziri, hans egen bror.

Hvordan kom du væk derfra?

»Der kom en mand med vand og brød, han var også pashtuner. Jeg sagde til ham, at jeg ikke havde gjort noget, og at jeg ville gerne væk. Han sagde, hvad har du? Så gav jeg ham de 200 dollar, som Lise havde sendt, min mobiltelefon og de afghanske penge, jeg havde i lommen«.

Klokken tre om natten, lod manden ham løbe og Vahid flygtede mod Iran.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Endnu et åbent brev

Lise Lomholt vil mandag sende endnu et åbent brev til integrationsministeren, justitsministeren og partiernes integrationsordførere.

Her vil hun blandt andet skrive: »Der sidder lige nu en knækket ung mand i Iran. Han har boet i Danmark de seneste fem år. Han blev smidt ud af landet og på tre måneder er hans situation gået fra virkelig slem til ubærlig«.

Hvad vil, spørger hun, politikerne nu gøre?

»Jeg er meget vred over, at man har lavet den udsendelse, for alle havde forinden sagt, at det ville gå galt. Og det er netop gået så galt, som det overhovedet kunne«, siger hun.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden