DEMONSTRATION. Pegida-fejringen startede på pladsen foran den berømte Semper Opera i Dresden, som bevægelsen - stærkt imod kulturinstitutionens vilje - har gjort til endestationen for sine såkaldte 'mandagsspadsereture' i det forløbne år.
Foto: Michael Kappeler/AP

DEMONSTRATION. Pegida-fejringen startede på pladsen foran den berømte Semper Opera i Dresden, som bevægelsen - stærkt imod kulturinstitutionens vilje - har gjort til endestationen for sine såkaldte 'mandagsspadsereture' i det forløbne år.

Internationalt

Pegida blev fejret med vold, ballade og hårde angreb på Merkel

Den anti-islamistiske bevægelse samlede 15-20.000 mennesker til demonstration på sin 1-års dag i Dresden

Internationalt

Med stenkast og vold mod politiet, trusler mod journalister og voldsom kritik af bundeskansler Angela Merkel, der på en plakat blev præsenteret i naziuniform og i taler kaldt en »diktator«, fejrede den anti-islamistiske bevægelse Pegida sin 1-års fødselsdag i hjembyen Dresden her til aften.

Det blev en heftig aften med deltagelse af - ifølge lokale medier - 15-20.000 Pegida-tilhængere og omkring 10.000 moddemonstranter under mottoet 'Hjerte fremfor hetz'. Mellem de to store grupper forsøgte en talstærk politistyrke at holde fred.

Politiet: Hold fred

Først på aftenen opfordrede politiet til at »forholde sig roligt og undgå vold« på trods af en ifølge politiet »følelsesladet atmosfære«.

Men efter at være blevet angrebet med blandt andet sten fra moddemonstrationen mod Pegida, nøjedes politiet i Dresden med let-opgivende på Twitter at konstatere: »Vold er intolerabelt«.

Da havde de voldelige demonstrationer spredt sig til hele byen med flere tilskadekomne til følge, især blandt politifolkene. Pegida-fejringen startede på pladsen foran den berømte Semper Opera i Dresden, som bevægelsen - stærkt imod kulturinstitutionens vilje - har gjort til endestationen for sine såkaldte 'mandagsspadsereture' i det forløbne år.

På pladsen indledte Pegida-demonstranterne tidligt på aftenen med taler, der især var vendt mod Angela Merkels og hendes asylpolitik. Bevægelsens leder Lutz Bachmann glædede sig over det store fremmøde og erklærede, at han havde gåsehud over fødselsdagen.

»Vi kom for at blive, og vi vil triumfere«, råbte han ud over sine tilhængere.

Lutz Bachmann, der midlertidigt trak sig tilbage som leder af Pegida sidste vinter, da fotos af ham i nazipositur og med Hitler-præget frisure dukkede op på Facebook, kunne blandt andet se ned på plakater af forbundskansler Merkel i samme positur og med naziuniform og Euro-tegn på det røde armbånd i stedet for en svastika. »Merkel må gå«, lød det taktfaste råb fra Pegida-tilhængerne.

Løgnepressen ikke glemt

Der fulgte op med at vise, at de ikke har glemt deres såkaldte 'hovedfjende' i medierne.

»Løgnepresse«, lød det velkendte slagord atter og atter.

Vreden var da også rettet mod det rekordstore antal asylansøgere, Tyskland tager imod i år.

»Penge til vores børn i stedet for penge til jeres asylansøgere«, stod der på en af plakaterne ved demonstrationen.

Volden bredte sig

Kort efter at demonstrationen havde sat sig igen, lykkedes det for moddemonstranter at bryde politiets linjer og komme i voldelig nærkontakt med Pegida- tilhængerne. Fra da udartede begivenhederne sig med mange mindre sammenstød, trusler mod pressen og vold mod politiet. En Pegida-tilhænger blev ifølge politiet overfaldet og svært kvæstet med slag fra en jernstang.

Ifølge Marko Kaske, talsmand for politiet i Dresden, var manden den eneste alvorligt tilskadekomne efter de voldsomme begivenheder, hvor begge lejre bombarderede hinanden med fyrværkeri og andet kasteskyts.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Nynazister og hooligans blandt Pegida-tilhængerne fik dog også slået moddemonstranter og tilsyneladende også forbipassernde uden tilknytning til aftenens begivenheder ned flere steder, inden politiet fik genoprettet en form for kontrol.

Sidst på aftenen forsamlede Pegida-tilhængere sig igen ved Semper Operaen, mens et »voldsberedte klientel« ifølge politiet nærmede sig andetsteds fra. Kort efter lød meldingen dog, at der var ved at falde lidt ro over gemytterne i den by, mange lokale politikere betragter som splittet og delt på grund af Pegidas aktiviteter.

Ny styrke til Pegida

Pegida, hvis navn betyder Patriotiske Europæere imod islamiseringen af Aftenlandet (Vesten) holdt sin første demonstration i Dresden 20. oktober sidste år. Demonstrationerne fortsatte hver mandag vinteren igennem, og i januar nåede man op på 25.000 deltagere. Demonstrationerne bredte sig til andre tyske byer og til udlandet, blandt andet Danmark. Kun i Dresden har Pegida dog kunnet mønstre flere tilhængere end moddemonstranter.

PORTRÆT

I de seneste uger, hvor modstanden mod Tysklands asylpolitik, vokser på det yderste højre, har Pegida dog fået fornyet styrke. Bevægelsen har bebudet, at den vil gå ind i politik ved valg i tyske delstater næste år.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce