Evakuering. Halvanden time før kick off på HDI Arena i den tyske storby, kørte politiet højtalervogne frem mod stadion og bad alle de tilskuere, som allerede var gået ind og de, som ventede udenfor, om at forlade området af sikkerhedsgrunde.
Foto: Julian Stratenschulte

Evakuering. Halvanden time før kick off på HDI Arena i den tyske storby, kørte politiet højtalervogne frem mod stadion og bad alle de tilskuere, som allerede var gået ind og de, som ventede udenfor, om at forlade området af sikkerhedsgrunde.

Internationalt

Tyske myndigheder vil ikke forklare baggrunden for aflyst landskamp

Den tyske indenrigsminister afviser, at der blev fundet sprængstof i Hannover.

Internationalt

Det kan ikke oplyses, hvorfor aftenens landskamp mellem de tyske verdensmestre i fodbold og Holland i Hannover blev aflyst på dramatisk vis.

Halvanden time før kick off på HDI Arena i den tyske storby, kørte politiet højtalervogne frem mod stadion og bad alle de tilskuere, som allerede var gået ind og de, som ventede udenfor, om at forlade området af sikkerhedsgrunde.

Ifølge politiledelsen i Hannover var der kommet meddelse om, at »bombesprængning ville finde sted i Hannover og den besked skulle tages alvorligt«.

Ingen begrundels for aflysning

På et pressemøde senere i aften, da stadion for længst var under kontrol, tilskuerne taget hjem og de to landshold havde forladt byen, afviste den tyske indenrigsminister, Thomas de Mazière, at forklare den konkrete baggrundelse for aflysningen.

»Det, der kunne være sket, var grunden til, at vi måtte aflyse. Det var en meget klar besked. Men jeg kan ikke sige, hvad vores bevæggrunde var. En del af svaret vil skræmme befolkningen yderligere og gøre det sværere at få den slags advarsler, som vi fik i aften« , sagde Thomas de Mazière.

Fløj sammen med Merkel

Han ville ikke konkret fortælle, hvad der førte til aflysningen eller hvor oplysningerne kom fra. Beslutningen om at aflyse kampen og evakuere stadion blev truffet, mens indenrigsministeren stod sammen med bundeskansler Angela Merkel i lufthavnen i Berlin for at flyve til Hannover. Her ville de sammen med politikere fra delstaten Niedersachsen og andre tyske offentlighedspersoner overvære kampen for netop at understrege, at terrorister ikke kan true tyskerne. Nu fløj Angela Merkel i stedet straks tilbage til Berlin.

LÆS OGSÅ

»Vi vil ikke ændre vores liv. Vi vil kunne gå til Bundesliga, gå på julemarkeder, gå i teatret og bare gå ud. Sådan skal det blive ved med at være og derfor må vi ind i mellem træffe beslutninger som den i aften for at beskytte folk. Det var en meget klar beslutning«, sagde Thomas de Mazière og opfordrede folk til at have tillid til myndighederne i fremtiden.

Ingen sprængstoffer ved stadion

Ifølge Thomas de Mazière blev der ikke fundet sprængstof på eller omkring stadion. Indenrigsministeren afviste rygter om, at der var fundet sprængstoffer i en parkeret ambulance eller i en henstillet kuffert. Angiveligt kom aflysningen efter en enkelt advarsel, som politi og politikere altså tog særdeles alvorligt.

Beslutningen blev truffet i samråd mellem politikere, sikkerhedsmyndigheder og politiet. Det hollandske landshold var ankommet til stadion, mens de tyske verdensmestre befandt sig i en bus, 5 kilometer fra HDI Arena. Begge hold valgte at forlade byen. Det hollandske hold fløj i selskab med to af landets ministre tilbage til Amsterdam.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Roen blev bevaret

Hans kollega, indenrigministeren i delstaten Niedersachsen, Boris Pistorious, roste politiet for en hurtig og konsekvent håndtering af evakueringen og de mange fodboldfans for i god ro og orden at forlade stadion. I nat og i de kommende dage vil der være talstærkt politiopbud i Hannover, hvor roen blev bevaret hele aftenen. Ifølge Boris Pistorious vil man aldrig kunne vide, om der rent faktisk ville være fundet en terroraktion afsted mod stadion.

En leder fra det tyske landshold, Reinhard Rauball, beklagede aflysningen og nogle meget hårde dage for holdet. Det tyske landshold var også i centrum for terroranslaget i Paris i fredags, hvor de spillede landskamp mod Frankrig på Stade de France. Under kampen sprængte to selvmordsbombere sig selv ihjel udenfor stadion. Det tyske hold tilbragte hele natten i omklædningsrum på stadion, inden de lørdag morgen fløj hjem til Tysland.

»Det er en trist dag for tysk og hollandsk fodbold. Det er trist for de fans, som havde set frem til kampen.... Men at vores mandskab i løbet af bare fire dage skulle være midtpunkt får så tragiske begivenheder, havde jeg aldrig kunnet forestille mig«, sagde Reinhard Rauball.

Tysklands næste landskampe finder sted i marts næste år, men allerede i weekenden, ruller bolden efter planerne i Bundesligaen og de øvrige tyske ligaer.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce