Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Hård afghansk narko for 200 milliarder når Europa hvert år

Der bliver smuglet så meget heroin og opium ud af Afghanistan, at værdien af stofferne overgår landets BNP.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Heroin og opium med en samlet værdi på omkring 28 milliarder dollar - knap 200 milliarder kroner - bliver årligt transporteret fra Afghanistan via Balkan til Vesteuropa.

Det konstaterer FN's Kontor for Narkotika og Kriminalitet (UNODC) i en rapport torsdag i Østrigs hovedstad, Wien.

Den svimlende sum svarer til en tredjedel mere end Afghanistans samlede bruttonationalprodukt, der sidste år lå på 21 milliarder dollar.

Ruten via Balkan er kendt som en af verdens motorveje for narkosmugling. Den begynder i Iran, fortsætter gennem Tyrkiet og går via Balkan-landene og Italien til Vesteuropa.

Ud af de 28 milliarder dollar bliver 18 milliarder dollar genereret i Vest- og Centraleuropa. De fire største markeder for heroin i Europa - Frankrig, Storbritannien, Tyskland og Italien - står for næsten halvdelen af det samlede beløb.

Ifølge FN-rapporten tjenes de fleste penge på heroinsalget i den ende af distributionskæden, der er tættest på forbrugeren.

Også Iran, der er nabo til Afghanistan, har et stort heroinforbrug og står egenhændigt for over 25 procent af den samlede omsætning langs Balkan-ruten.

»Mens der er rettet meget opmærksomhed mod produktionen af ulovlige opiater i Afghanistan, viser dette, at i økonomiske termer er Afghanistan blot en del af et meget større problem«, skriver UNOCD i rapporten.

FN-agenturet opfordrer lande langs ruten til at rette fokus mod øget patruljering ved grænseområder og til at udveksle flere informationer om narkorelaterede beslaglæggelser og anholdelser, så politiet eksempelvis hurtigt kan opdage eventuelle nye smuglerruter.

Afghanistan er verdens førende producent af heroin.

ritzau

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden