Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

To til tre personer angreb i nat dansk tid et center for udviklingshæmmede i den amerikanske delstat Californien. Kilde: Ritzau

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

FBI: Masseskyderi i Californien efterforskes som »terror«

Ægtepar, som dræbte 14 mennesker på handikapcenter, var muligvis terrorister.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvad var motivet bag?

Hvad var det, der drog de to gerningsmænd i Californien til at angribe et center for udviklingshæmmede og slå 14 mennesker ihjel, inden de selv blev dræbt i ildkamp med politiet?

De spørgsmål har de amerikanske myndigheder kæmpet med at få besvaret, siden et ægtepar - den 28-årige mand Syed Rizwan Farook og hans 27-årige hustru Tashfeen Malik - onsdag skød vildt omkring sig med deres automatvåben i San Bernardino omkring en times kørsel fra Los Angeles.

Nu tyder nye oplysninger på, at angrebet var et forsøg på terror.

I hvert fald skrev Tashfeen Malik angiveligt, i timerne før hun selv blev dræbt, på Facebook, at hun sværger troskab til terroristen Abu Bakr al-Baghdadi, lederen af terrorbevægelsen Islamisk Stat. Og for kort tid siden gik FBI ud og endeligt bekræftede: Myndighederne efterforsker massenedskydningen som en »terrorhandling«.

Det oplyste FBI's næstkommanderende i Los Angeles, David Bowdich, for kort tid siden på et pressemøde.

»Baseret på de informationer og de fakta, vi kender til, efterforsker vi nu disse forfærdelige handlinger som en terrorhandling«, sagde David Bowdich.

»Vi har fundet beviser, som påviser, at der har været tale om en omfattende planlægning«.

Værste masseskyderi i flere år

De amerikanske myndigheder står altså ikke kun med en efterforskning af et masseskyderi, der er det værste, USA har oplevet, siden et angreb på Sandy Hook-skolen endte med at koste 26 personer livet i 2012.

Der er angiveligt tale om et terrorangreb, som udover at slå 14 mennesker ihjel også sårede 21 personer.

Til pressemødet i dag oplyste de amerikanske myndigheder også, at de to angribere havde forsøgt at destruere bevismateriale, inden de selv blev dræbt, fire timer efter at deres angreb var blevet indledt. Politiet har blandt andet fundet to ødelagte mobiltelefoner, som kan sættes i forbindelse med de to gerningsmænd, i en skraldespand.

I parrets hjem 13 kilometer fra gerningsstedet har betjente også fundet et lager med materialer og værktøj, som kan bruges til at bygge bomber. Det er endnu uvist, om de havde tænkt sig at udføre mere end et angreb, oplyser myndighederne i dag.

Hverken Syed Rizwan Farook eller Tashfeen Malik var kendt af politiet, da de slog til. Der er på nuværende tidspunkt heller intet i efterforskningen, der tyder på, at de var en del af et organiseret terrornetværk. Faktisk kan FBI endnu ikke bekræfte, hvorvidt der overhovedet er belæg for at betegne ægteparret som IS-sympatisører, siger David Bowdich.

»Det ved vi ikke, men vi er ved at undersøge det«, tilføjer FBI-chefen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden