Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
PHILIP DAVALI
Foto: PHILIP DAVALI

Politik. Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl blev modtaget med klapsalver ved partiets valgfest på Christiansborg i arftes.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fransk avis: Danskerne stemmer nej til EU's sikkerhed

De danske vælgeres mistro mod EU-samarbejdet vækker undren i Frankrig.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Dansk Folkeparti er et rigtigt dansk folkeparti«.

Sådan lød de første ord, da formanden for DF, Kristian Thulesen Dahl, i aftes modtog sine partifællers hyldest oven på, at et flertal af danskerne har sagt klart nej til den tilvalgsordning på retsområdet, som EU-partierne havde strikket sammen.

Danskernes mistro mod EU-samarbejdet vækker opsigt i udlandet. Her tolkes danskernes stemmeafgivelse som et klart mistillidsvotum til regeringen.

I adskillige franske medier vækker de danske vælgeres beslutning decideret undren.

Avisen Le Monde noterer sig netop, at danskerne har fulgt Dansk Folkepartis opfordring om at stemme nej. Avisen skriver også, at gårsdagens valgresultat er udtryk for, at danskerne har en udbredt skepsis over for det fælles europæiske projekt.

»Danskerne stemmer nej til EU’s planer for sikkerhed, som er afgørende for Frankrig, her bare tre uger efter attentaterne i Paris, som efterlod 130 døde og over 300 sårede«, skriver Le Monde.

Danske EU-skeptikere

Også flere andre medier i Europa konstaterer, at de danske vælgere har givet regeringen en syngende lussing.

»De danske EU-skeptikere har klart og tydeligt ved en folkeafstemning afvist et tættere samarbejde med EU på justits- og politiområdet«, skriver den belgiske avis Le Soir.

Et andet medie, Le Point, har på deres artikel et bærende billede af DF-formand Kristian Thulesen Dahl, der også citeres i avisen.

»Konkret betyder nej'et ved folkeafstemningen, at Danmark må forlade Europol, det europæiske agentur for politisamarbejde og juridisk samarbejde med virkning fra 2016«, skriver Le Point.

Og konkluderer herefter via en politisk ekspert fra AFP, at mange danskere fortsat er meget forsigtige, når det kommer til, at EU skal kunne bestemme mere.

Et af de mest modstræbende lande

I flere britiske medier udlægges de danske vælgeres nej ved folkeafstemningen som et udtryk for, at størstedelen af de politikerne på Christiansborg ikke er i sync med befolkningen.

»Resultatet er et nederlag for det danske etablissement, der har ført valgkamp for et ja. »Danmark har afholdt syv folkeafstemninger om EU-emner og har fået et ry for at være et af de mest modstræbende lande over for europæisk integration«, skriver Financial Times.

»Folkeafstemningen kommer tre uger efter terrorangrebene i Paris. Regeringen har med opbakning fra oppositionen sagt, at et nej vil betyde, at Danmark mister medlemskabet af Europol«, skriver BBC.

Et andet medie, RTL, beretter også om, at de danske EU-skeptikere blev sejrherrerne ved afstemningen i går.

Mens førnævnte Le Monde konstaterer, at den danske folkeafstemning faktisk først skulle have været afholdt i 2016.

»Men den blev fremrykket for at undgå sammenblanding med den afstemning, som Storbritannien vil afholde før 2017 om landets tilhørsfold til EU«, skriver Le Monde.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden