Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
MADS NISSEN
Foto: MADS NISSEN

beslaglæggelse. Har flygtninge værdier over 3.000 kroner på sig, når de kommer til Danmark for at søge asyl, kan disse værdier med nyt forslag blive konfiskeret for at finansiere kost og logi under opholdet. Her ses en gruppe flygtninge ved nyoprettet teltlejr i Thy.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Udlandet troede, det var en joke: Man tager da ikke værdier fra folk på flugt

Udenlandske medier har opdaget, at den danske regering vil beslaglægge værdigenstande fra flygtninge

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Udlandet har opdaget, hvordan »Danmark over de seneste måneder har ført en temmelig hård linje over for flygtninge«.

Det skriver Washington Post, der er et af de mange især amerikanske medier, der interesserer sig for dansk flygtningepolitik for tiden.

Først var der annoncerne i de libanesiske aviser, der advarede flygtninge om at komme til Danmark. »Og nu diskuterer landet et nyt og endnu mere ekstremt tiltag«, skriver Washington Post om regeringens forslag om at konfiskere værdigenstande fra flygtninge, der kommer til Danmark, for at finansiere en del af deres ophold.

Et forslag, der giver påmindelser om Nazityskland, skriver avisen.

»Ideen om at beslaglægge smykker fra folk på flugt har en særlig bitter klang i Europa, hvor nazisterne konfiskerede store mængder af guld og andre værdier fra jøder og andre«.

I overskriften til Independents udgave af historien skriver den britiske avis »Flygtningekrise: Danmark vil tage smykker og kontanter fra asylansøgere«. Også det anerkendte amerikanske nyhedsmagasin TIME bringer historien.

Jeg kan se, at nogle udenlandske medier harcelerer over, at vi i fremtiden kan inddrage asylansøgeres værdigenstande og...

Opslået af Inger Støjberg på 17. december 2015

Et nyt lavpunkt for Danmark

Forslaget er et blandt regeringens 34 bebudede stramninger på flygtninge- og asylområdet. I praksis betyder det, at beløb over 3.000 kroner, som asylansøgere har på sig, vil blive beslaglagt. Ting som ure og mobiltelefoner, der er med til at vedligeholde en vis form for levestandard hos folk på flugt, er dog undtaget fra forslaget. Det samme er vielsesringe - så længe deres værdi ikke overstiger en vis grænse. Forslaget gælder både folk, der allerede er her, og folk, der måtte komme hertil i fremtiden.

I en blog på avisen Huffington Posts hjemmeside kaldes forslaget »et nyt lavpunkt«, mens det amerikanske medie Vox også har bemærket den danske debat. Vox citerer justitsminister Søren Pind (V), der forsøger at forklare, i hvilke tilfælde reglerne skal gælde.

»Vi taler om en situation, hvor en mand kommer gående med en kuffert fuld af diamanter og samtidig søger ly i Danmark. Det er sgu da kun rimeligt«, sagde ministeren, da han var på besøg i DR-programmet 'Vi ses hos Clement'.

Det mener The Daily Beast nu ikke.

»Rimeligt, måske i samme mærkelige verden, hvor tyveri er i orden«, hedder det i en artikel på det store online-medie.

»Som om flygtninge havde brug for flere grunde til ikke at slå sig ned i Danmark, efter landet bragte sine 'bliv væk'-annoncer i arabiske aviser i sommer«.

Er det en joke?

På Twitter er nyhedshistorien om den danske stramning blevet flittigt delt - blandt andet af skuespillerinden Mia Farrow og en række udenlandske journalister. Doug Saunders, der skriver klummer om international politik for The Globe and Mail, linker til artiklen og skriver som kommentar »og ja, det er sandt«.

Han er ikke den eneste, der troede, at der måtte være tale om en joke.

Også Vox' chefredaktør Ezra Klein, der har knap en million følgere på Twitter, er chokeret. Så meget at han har delt historien to gange; først med teksten »Det her er chokerende« og senest med teksten »Skam jer, Danmark«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

På Facebook har integrationsminister Inger Støjberg (V) forsvaret forslaget, efter udlandet har vist sig temmelig forarget over det.

»Det er der nu ingen grund til at kritisere«, mener ministeren. De samme regler gælder nemlig i Danmark; således kan man kræve, at folk på kontanthjælp, der har værdier over 10.000 kroner, skal sælge dem, hvis de vil beholde deres understøttelse.

Martin Lidegaard: Danmarks omdømme er på spil

De to situationer kan dog ikke sammenlignes, mener tidligere udenrigsminister og nuværende udenrigsordfører Martin Lidegaard (R). Flygtninge har nemlig »ingenting i verden« og »ingen garanti for at blive«, siger han til TV 2. Derfor er det »noget barskt og uværdigt at rippe dem for det, de kommer med«. Samtidig er ministeren bekymret over det billede, som den hårde kurs over for folk på flugt tegner af Danmark i udlandet.

»Det kan skade os, vores omdømme og vores erhvervsliv«, siger han til TV 2.

Regeringens forslag om at give politiet mulighed for at undersøge, om en asylansøger har penge eller andre værdier med, har opbakning fra de borgerlige partier og Socialdemokraterne.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden