Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

kontrol. Forsvarets elitesoldater ses her øve sig i en fingeret gidselaktion. Skal de bruges i internationale konflikter, skal der være klare linjer, hvis de for eksempel skal tage krigsfanger, mener de radikale.
Foto: Mads Nissen (Arkivfoto)

kontrol. Forsvarets elitesoldater ses her øve sig i en fingeret gidselaktion. Skal de bruges i internationale konflikter, skal der være klare linjer, hvis de for eksempel skal tage krigsfanger, mener de radikale.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

R: Der skal være klare retningslinjer for dansk indsats i Syrien

Regeringen på vej med forslag om militær indsats i Syrien. De radikale vil sikre rene linjer om krigsfanger og en evaluering.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danske soldater må ikke blive fanget i et juridisk ingenmandsland uden klare retningslinjer fra København for, hvordan de skal behandle krigsfanger, mener de radikale med henvisning til den danske håndtering af krigsfanger i Irak fra 2003 til 2007.

Derfor møder udenrigsordfører Martin Lidegaard (R) frem til de kommende konsultationer med udenrigsminister Kristian Jensen (V) om den lovede danske militære indsats mod IS i Syrien med et krav om, at spørgsmålet om behandling af eventuelle krigsfanger er fuldt afklaret.

I et brev til udenrigsministeren skriver Lidegaard, at der skal være et »klart folkeretsligt grundlag for dansk deltagelse«, og peger desuden på to andre vigtige ting i forhandlingerne om et dansk bidrag.

Det drejer sig om, at der på forhånd skal være et klart defineret mål for indsatsen, så det bagefter kan vurderes, om det blev opfyldt. Samtidig skal partierne bag en kommende militær indsats i Syrien løbende holdes orienteret, ikke bare om hvordan det går militært, men også om den politiske udvikling, forsøget på at bremse tilstrømningen af krigere til IS i Syrien og endelig arbejdet med at kvæle bevægelsen økonomisk.

»Der er en tilbøjelighed til at overfokusere på det militære, men det er ikke nok. Derfor skal den del af indsatsen sættes ind i den større sammenhæng. Hvis det militære skal give mening, så skal der tegne sig et mål og en plan for, hvad der skal ske på de andre felter. Syrien er også et politisk inferno«, siger Martin Lidegaard.

Efter terrorangrebene i Paris lovede regeringen, at den vil se positivt på, hvordan den danske militære indsats mod IS i Irak kan udvides til også at gælde IS i Syrien. En række forskellige militære muligheder fra transportfly, F-16-kampfly til danske specialsoldater indsat inde i Syrien med opgaver som indsamling af efterretninger og udpegning af bombemål blev nævnt i den forbindelse. Bliver der tale om indsættelse af jægerkorpset og frømandskorpset på landjorden, så kan der opstå situationer med tilfangetagelser.

Vi kan ikke være bekendt over for hverken soldaterne eller eventuelle fanger, at der ikke er klarhed over deres beføjelser

»Og vi kan ikke være bekendt over for hverken soldaterne eller eventuelle fanger, at der ikke er klarhed over deres beføjelser, hvis det sker«, siger Martin Lidegaard. Hvis den bebudede såkaldte militærmanual ikke er færdigskrevet, før Folketinget skal tage stilling til danske styrker i Syrien, så skal der som minimum være klare retningslinjer for operationen, mener han.

I forhold til ønsket om en evaluering af en dansk indsats, så er der ikke nogen tradition for, at hverken små eller store danske militære bidrag i internationale operationer gennem de sidste 15 år efterfølgende er blevet vurderet bagefter.

DANSK FOLKEPARTI

»Det har indtil nu været utrolig ømtåleligt. Det burde være helt naturligt, at effekten af indsatsen bagefter bliver vurderet politisk«, siger Martin Lidegaard.

Før jul var der politiske sonderinger om indholdet af et bidrag til krigen mod IS i Syrien. De vil fortsætte efter nytår, samtidig med at Danmark undersøger, hvilke militære bidrag koalitionen vil være interesseret i. Typisk foregår der en nøje forventningsafstemning både mellem Folketingets partier og regeringen og mellem regeringen og USA, så Danmark ikke kommer i en situation, hvor regeringen må sige nej til et ønske fra den amerikanskledede koalition.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden