Trods stærk uenighed om Syrien har Rusland og Saudi-Arabien opretholdt relativt gode forbindelser. Her den saudiske forsvarsminister, prins Muhammed, på besøg i den russiske sortehavsby Sotji i oktober.
Foto: Alexei Nikolsky/AP

Trods stærk uenighed om Syrien har Rusland og Saudi-Arabien opretholdt relativt gode forbindelser. Her den saudiske forsvarsminister, prins Muhammed, på besøg i den russiske sortehavsby Sotji i oktober.

Internationalt

Rusland vil mægle mellem Iran og Saudi-Arabien

Overraskende blide toner over for Saudi-Arabien fra Moskva, der fremstår som bedste bud på en mægler i konflikten ved Den Persiske Bugt.

Internationalt

Den eskalerende diplomatiske konflikt mellem Saudi-Arabien og Iran synes at ligge lige til højrebenet for Rusland, der har relativt gode forbindelser med begge parter og samtidig ønsker at øge sin globale indflydelse.

»Vi har altid været for en tilnærmelse mellem Teheran og Riyadh, og vi har bekræftet, at vi kunne spille en mæglerrolle, hvis begge parter finder det påkrævet. Vi ville gøre dette med stor glæde«, siger en unavngiven repræsentant for Ruslands udenrigsministerium til nyhedsbureauet Interfax.

Skulle det lykkes Rusland at mægle i konflikten, vil det være en diplomatisk triumf. Alene med forsøget understreger Moskva, at man stræber efter en balanceret position i Mellemøsten. Og selv hvis bestræbelserne mislykkes, og det ender med en regulær krig mellem Saudi-Arabien og Iran, vil Rusland formentlig opleve en positiv sideeffekt i form af højere oliepriser.

Moskva ønsker balance

I Syrien har Rusland allieret sig med ’shia-aksen’ bestående af Bashar al-Assads regime, Hizbollah-militsen i Libanon, Iran og til dels Irak. Men Moskva har ingen interesse i at blive opfattet som aktør i en sekterisk konflikt, og derfor har man forsøgt at opretholde gode relationer med sunni-arabiske lande som Egypten og Saudi-Arabien – og tidligere også med Tyrkiet, om end det forhold er på frysepunktet efter Tyrkiets nedskydning af en russisk jagerbomber i november.

Den opsigtsvækkende afstraffelse i Saudi-Arabien viser, at man forsøger at etablere ikke så meget en anti-IS som en anti-shiitisk koalition.

Saudi-Arabiens forsvarsminister, prins Mohammed, besøgte Rusland flere gange i 2015, og der har været mange forlydender om, at også kong Salman ville besøge landet.

»Det saudiske pendul-diplomati viser, at Rusland som en pragmatisk aktør kan få en rolle som mægler. Ruslands muligheder er bedre end USAs, eftersom USA ikke kan nå iranerne, samtidig med at kong Salman har markeret en mere uafhængig politik i forhold til USA«, siger Sergej Strokan, udenrigspolitisk analytiker på den russiske avis Kommersant.

Ingen officiel kritik af Saudi-Arabien

Da Saudi-Arabien i december lancerede en ny ’islamisk alliance mod terror’ ved siden af de to koalitioner, der anføres af henholdsvis USA og Rusland, blev det af kommentatorer i Moskva betegnet som et skridt vendt mod Iran og dermed indirekte mod Rusland. Præsident Vladimir Putin var imidlertid påfaldende afdæmpet, da han på sit årlige pressemøde blev bedt om at kommentere det saudiske initiativ.

»Vi end ikke tænker, at denne alliance kan være vendt mod Rusland«, pointerede Putin 17. december.

Tilsvarende indeholdt en officiel kommentar fra det russiske udenrigsministerium mandag eftermiddag ingen fordømmelse af lørdagens henrettelser i Saudi-Arabien, men derimod en pointering af, at værtslande – underforstået Iran – har pligt til at beskytte ambassader.

Videre opfordrede ministeriet alle parter til at undgå en optrapning af konflikten og gentog, at Rusland er parat til at mægle.

'Eurasisk fatwa' fra russisk ideolog

Moskva synes dog at have givet sin mening til kende halvofficielt i form af kommentarer fra Aleksej Pusjkov, der er formand for parlamentets udenrigsudvalg og normalt tæt på den officielle linje.

»Den opsigtsvækkende afstraffelse i Saudi-Arabien viser, at man forsøger at etablere ikke så meget en anti-IS som en anti-shiitisk koalition«, skrev Pusjkov på Twitter mandag formiddag.

LÆS ARTIKEL

På den ’patriotiske’ yderfløj går ideologen Aleksandr Dugin betydeligt længere med krav om fuld solidaritet med shiitterne som »ikke alene en geopolitisk nødvendighed, men baseret på dybe spirituelle rødder«.

»Det saudiske, pro-amerikanske regime bør tilintetgøres. Dette er en eurasisk fatwa«, lyder det på Facebook fra Dugin, som dog p.t. synes meget langt fra magtens cirkler i Moskva.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce