Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Åbenlyst. Det var tæt ved hovedbanegården i Køln, at op mod 1.000 mænd nytårsnat begik seksuelle masseovergreb på en gruppe kvinder.
Foto: Oliver Berg/dpa/AP/Oliver Berg/picture-alliance/dpa

Åbenlyst. Det var tæt ved hovedbanegården i Køln, at op mod 1.000 mænd nytårsnat begik seksuelle masseovergreb på en gruppe kvinder.

Internationalt

Masseoverfald på tyske kvinder nytårsnat

Mænd af arabisk eller nordafrikansk udseende stod bag overgreb i Køln og Hamborg

Internationalt

Mens raketterne strøg til himmels for at byde det nye år velkommen, udbrød der tumult mellem tusinder af mennesker på den centrale plads i Køln mellem byens kendte domkirke og hovedbanegården. En forsamling af unge mænd, der ifølge vidneberetninger var af arabisk eller nordafrikansk udseende, begyndte at smide fyrværkeri ind mellem de fejrende tyskere. Og derpå fulgte regulære rædsler for op imod 100 kvinder på pladsen i røgen og forvirringen fra fyrværkeriet.

LÆS OGSÅ

»Der fandt et stort antal seksuelle overgreb sted her - på en voldsom måde. Kvinder blev overgramset og overfaldet. Det tilføjer helt nye dimensioner til forbrydelser«, forklarede politichef Wolfgang Albers, politiet i Køln, på et pressemøde mandag aften. Han tilføjede, at en enkelt af de foreløbig 90 kvinder, der har anmeldt de ubehagelige oplevelser nytårsnat, er blevet udsat for en form for voldtægt.

Skete også i Hamborg

Efter at nyheden om de heftige nytårsepisoder i Køln har spredt sig til hele landet, har den fået selskab af lignende beretninger fra unge kvinder i Hamborgs berømte forlystelseskvarter St. Pauli. På eller omkring Reeperbahn blev en halv snes unge kvinder omringet, overgramset og bestjålet af grupper af unge mænd med indvandrerbaggrund. Ligesom i Køln stjal mændene punge og mobiltelefoner fra deres ofre.

»Vi kender metoden fra lommetyverier, hvor man også omringer sine ofre og stjæler fra dem. Men det, der skete nytårsaften, er højest usædvanligt«, siger en talsmand fra politiet i Hamborg til Süddeutsche Zeitung. Andre peger på, at overfaldene minder meget om dem, der fandt sted i blandt andet under oprøret i Kairo i 2011, hvor kvindelige journalister blev omringet og udsat for seksuelle overgreb inde i de store menneskemængder.

I Hamborg var der ifølge de kvinder, som har anmeldt overfaldene, mellem 20 og 40 gerningsmænd, mens man i Køln taler om mellem 500 og 1.000 mænd i den store gruppe.

Justitsminister kræver straffe

De voldsomme hændelser, der både er dokumenteret af talrige øjenvidner i begge byer og optaget på mobiltelefoner, har oprørt og rystet Tyskland. Justitsminister Heiko Mass kræver på sin Twitterprofil, at »de modbydelige overgreb på kvinder ikke vil blive accepteret. Alle gerningsmænd må straffes konsekvent i retssystemet«.

De massive overgreb med talrige gerningsmænd falder lige ned i den ophedede og følsomme tyske debat om flygtninge og indvandrere. Landet tog sidste år imod over en million flygtninge og forventer en tilstrømning af nogenlunde samme størelse i år.

LÆS OGSÅ

Det har atter fået partiet CSU, der sammen med Angela Merkels CDU udgør den borgerlige del af den brede regerlngskoalition, til at kræve, at der indføres en grænse for, hvor mange asylansøgere Tyskland kan tage ind per år. Ifølge CSU-formanden Horst Seehofer, der også er ministerpræsident i delstaten Bayern, går grænsen ved 200.000. Men forbundskansler Angela Merkel har hidtil pure afvist at sætte en øvre grænse.

Kom igennem censuren

På de sociale medier og det amerikanske netmedie Huffington Post beskyldes politiet i Køln og landsækkende medier nu for at nedtone ovegrebene nytårsnat for at beskytte flygtninge og indvandrere.

LÆS OGSÅ

»Det er fascinerende at se, at begivenhederne i Køln nytårsaften klarede at komme igennem mediernes censur«, lyder en sarkastisk kommentar på Twitter, hvor andre frygtede, at begivenhederne vil gøre livet sværere for asylansøgere i Tyskland.

»Det gør mig trist, at de flygtninge, der har brug for beskyttelse, vil blive mødt med had på grund af Køln. Vi er nødt til at kunne se forskellen«, skriver profilen Fraulein German Angst på Twitter, hvor emnerne #Köln and #aufschrei har skabt stor debat. Også blandt politikere.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Nu er grænsen nået

Steffan Bilger, der er medlem af det tyske parlament for CDU, skriver på Twitter, at episoderne i Køln og Hamborg må føre til, at Tyskland reducerer antallet af flygtninge.

»Det kan ikke fortsætte sådan her. Vi har øjeblikkelig brug for: reduktion af flygtninge, sikre grænser, flere deportationer og sikker håndhævelse af loven«.

Skribenten Anabel Schunke, der arbejder for den tyske del af Huffington Post, har direkte beskyldt politiet for at tilbageholde informationer fra nytårsnat.

Politiet i både Køln og Hamborg opfordrer kvinder, der har oplevet ubehageligheder nytårsnat, til at komme frem, så man kan få et samlet overblik over episoderne. Borgmester i Køln Henriette Reker holder i dag krisemøde med politiet og andre myndigheder i byen for at sikre ro og orden. Henriette Reker, der selv blev stukket ned med kniv af en højreekstrem gerningsmand i de sidste dage af sin valgkamp for borgmesterembedet i efteråret, lod på forhånd gennem sin talsmand vide, at:

»Borgmesteren kan og vil ikke acceptere, at der udvikler sig en lovløs zone her«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce