Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Terror. Det er et år siden, Hayat Boumeddiene (t.v.) flygtede fra Frankrig, hvor hendes mand Amedy Coulibaly dræbte flere mennesker  i et jødisk supermarked i Paris.
Foto: AP (arkiv)

Terror. Det er et år siden, Hayat Boumeddiene (t.v.) flygtede fra Frankrig, hvor hendes mand Amedy Coulibaly dræbte flere mennesker i et jødisk supermarked i Paris.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Portræt: For et år siden forsvandt Frankrigs mest eftersøgte terrorenke fra radaren

Hun var radikaliseret, fik våbentræning og var gift med en af terroristerne bag Charlie Hedbo-angrebet. Men hun formåede at flygte til Syrien på dagen, hun blev enke. Nu har Hayat Boumeddiene angiveligt sluttet sig til IS.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De franske myndigheder formoder, hun lige nu befinder sig i sted i Syrien.

Men ellers er der ikke meget, man har kunnet opsnappe om den 27-årige Hayat Boumeddiene, siden hun flygtede fra Frankrig for et år siden.

Hun er af franske medier blevet døbt som 'Den mest eftersøgte kvinde i landet'. Ikke uden grund. Hayat Boumeddiene menes at være en terrorist, som kan forbindes til angrebene i Paris sidste år, hvor to bevæbnede mænd myrdede løs i satiremagasinet Charlie Hedbos redaktionslokaler.

Det er et år siden, den aktion kostede 12 mennesker livet. Derudover mistede flere livet, da en bekendt af de to gerningsmænd forskansede sig i et jødisk supermarked med en gruppe gidsler. Gerningsmanden, Amedy Coulibaly, dræbte – foruden den politibetjent, han mejede ned dagen forinden – fire gidsler den dag.

I dag er det præcis et år siden, at Hayat Boumeddiene krydsede grænsen til Syrien, efter hun få dage forinden havde sagt farvel til Amedy Coulibaly. De blev begge meldt efterlyst af politiet samme dag.

Amedy Coulibaly var nemlig hendes mand.

Farlig og bevæbnet

Historien om Hayat Boumeddiene er ellers en historie om en kvinde med algerisk baggrund, som fik ændret sit efternavn, fordi hun gerne ville hedde noget mere fransk-klingende. Omkring seks år gamle billeder af hende viser også en ung kvinde på en strand, hvor hun står frisindet og i bikini på en badeferie og omfavner Amedy Coulibaly i solskinnet.

Smilende.

Men Hayat Boumeddiene blev sur på verdenen.

Amedy Coulibaly og de bekendtskaber, han førte med sig, spillede en afgørende rolle. I dag advarer myndighederne om, at hvis man møder Hayat Boumeddiene, så er hun sandsynligvis »farlig og bevæbnet«.

Ville ikke tage afstand fra al-Qaeda

Hayat Boumeddiene mødte Amedy Coulibaly, mens hun arbejde som kassedame i et lokalt supermarked i det sydøstlige Paris.

Hun blev dog fyret fra sit job, da hun pludselig begyndte at insistere på at gå iklædt totalt tildækket og i en top-til-tå-niqap. Hun nægtede at tage andet tøj på. Det var i 2009 – det var samme år, som Hayat Boumeddiene og Amedy Coulibaly blev gift. Dog ikke i officiel forstand, da de forkastede den franske lovgivning på området og i stedet valgte at lade sig via under en slags religiøs ceremoni, som ikke er anerkendt af myndighederne.

Året efter blev Hayat Boumeddiene afhørt af fransk politi, fordi hendes nye ægtemand havde været involveret i et forpurret forsøg på at få terroristen Smain Ait Ali Belkacem, der stod bag et bombeangreb i Paris i 1995, befriet fra fængslet. Her fortalte hun betjentene, at hun havde »hengivet« sig til Amedy Coulibaly.

Hun ventede da også fire år på ham, da han selv kom i fængsel for væbnet røveri. Det gjorde ikke det store indtryk på Hayat Boumeddiene. Men det gjorde det, hun havde læst i hendes nyligt erhvervede og religiøse bøger. De fik hende til at blive kritisk over for »massakren på de uskyldige« de steder, hvor USA har bombefly i luften.

Palæstina, Irak, Tjetjenien, Afghanistan, opremsede Hayat Boumeddiene over for betjentene tilbage i 2010, da hun egentlig skulle afhøres om sin mand, men fik talt sig brandvarm.

»Hvem er de sande terrorister?« benyttede Hayat Boumeddiene lejligheden til at spørge betjentene. I samme forbindelse nægtede hun i øvrigt også at tage afstand fra angreb begået af terrorbevægelsen al-Qaeda. Og da hun blev spurgt ind til sharia-lovgivning, fortalte hun, at hun var af den overbevisning, at den burde gælde på verdensplan.

»Sharia er Guds lov, så jeg mener, at det var bedst, hvis den blev indført«, svarede hun.

Respektfulde af normale naboer

Hvis ikke Hayat Boumeddiene på det her tidspunkt selv var blevet radikaliseret, så blev hun i hvert fald en del af en omgangskreds, der var.

Det nygifte pars naboer i Bagneux – en fattig forstad til Paris, som de flyttede til efter deres uofficielle vielse – betegnede dem ellers som »stille«, »respektfulde« og »normale«. Naboerne nævnte også det unge pars badeferie i Malaysia, hvor bikinibilledet af Hayat Boumeddiene stammer fra, da de senere blev interviewet af aviser og skulle sætte ord på, hvorfor de på ingen måder kunne fatte, at Hayat Boumeddiene og Amedy Coulibaly var nogle, som kunne betegnes som terrorister.

Men det unge par var i mange år i tæt kontakt med Chérif og Saïd Kouachi, de to brødre, der endte med at storme Charlie Hedbo-redaktionen og dræbe satiretegnere og journalister som selverklæret hævn over profeten Mohammed. Blandt andet viser telefonudskrifter, at Hayat Boumeddiene talte med Chérifs kone mere end 500 gange bare i 2014.

Hayat og Amedy besøgte også flere gange den terrordømte Djamel Beghal i hans hus, hvor han havde husarrest efter en endt fængselsstraf for hans planer om at angribe den amerikanske ambassade i Paris.

Ikke kun hævder Djamel Beghal selv at havde besøgt terrorlederen Osama Bin Laden. Det er også velkendt, at Chérif Kouachi betragtede ham som hans mentor, efter de stødte på hinanden i forbindelse med deres tid i fængslet. Og det var også i fængslet, at Hayats mand mødte Djamel Beghal, som godt nok sad i isolationscelle, men alligevel formåede at kommunikere med Amedy Coulibaly, der sad i en celle på etagen lige under ham.

Hayat og Amedy besøgte angiveligt Djamel Beghal på samme tid, som Kouachi-brødrene var på besøg. Det var flere år før, at de førte et terrorangreb ud i verden, men da betjente i forbindelse med en efterforskning af en anden sag spurgte Hayat Boumeddiene, hvad hun lavede i selskab med Djamel Beghal og brødreparret, svarede hun:

»Vi tog derover for at træne i at skyde med armbrøst«.

Et billede af Hayat Boumeddiene fra besøget har da også i tiden efter Charlie Hedbo-angrebet fundet vej til de internationale mediers spalter.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hun står i en skov. Og med sin armbrøst sigter hun lige ind i kameraets linse, mens hun alvorligt stirrer med skudretningen gennem den sprække i hendes niqab, der afslører, at hendes øjenbryn er alvorligt vendt nedad mod skovbunden.

Ikke kun en landsdel, men en verden er til forskel fra det bikinibillede af Hayat Boumeddiene, som blev taget år forinden på badeferien med hendes mand. Nu var hun tydeligt vred. Ifølge Coulibalys advokat endte hun som faktisk den mest radikaliserede af de to.

Krydsede grænsen til Syrien og blev enke

Hayat Boumeddiene flygtede.

Fem dage før, hendes mand stormede et jødisk supermarked, fløj hun fra Madrid til Tyrkiet, hvor et overvågningsbillede i Istanbul Lufthavn fangede hende. Men det lykkedes aldrig for myndighederne at gøre det samme. Da hun blev meldt efterlyst, var det for sent. Det skete 8. januar for et år siden – den samme dag, som hun angiveligt krydsede grænsen til Syrien. Dagen efter stormede politiet supermarkedet, hvor hendes mand havde forskanset sig. 9. januar blev Hayat Boumeddiene enke.

På sin rejse købte hun også en mobiltelefon og et simkort. Det sidste telefonopkald, myndighederne opsnappede, kom angiveligt fra den syriske grænseby Tel Abyad 10. januar. Og så forsvandt hun fra myndighedernes radar.

En video, som terrorbevægelsen Islamisk Stat har bragt på nettet, har dog siden bekræftet efterforskerne i, at hun sandsynligvis er i Syrien.

I videoen, som kom online i februar måned, ses en gruppe af seks maskerede IS-krigere, som tungt bevæbnede, i kampuniformer og fransktalende hylder angrebene i Paris. Optagelsen hedder 'Spræng Frankrig i luften 2', og i videoen ses udover de seks mænd en kvinde. Myndighederne mistænker hende for at være Hayat Boumeddiene, der kigger ud gennem sprækken i sin maskering.

Også i februar hævdede magasinet Dar al-Islam at have interviewet enken til sit februar-nummer, hvor et billede af Eiffeltårnet er bragt på forsiden med overskriften 'Må Allah forbande Frankrig'. Det hævdes i interviewet, at hun befinder sig i IS-kontrolleret område i enten Irak eller Syrien. Og her forklarer hun også, hvordan hendes mand brændte for at rejse til det erklærede kalifat for at kæmpe:

»Hans hjerte brændte med et ønske om at slutte sig til sine brødre og kæmpe mod fjender af Allah og kalifatet. Hans øjne funklede, hver gang han så Islamisk Stat-videoer, og han plejede at sige 'du må ikke vise mig dem', fordi han fik lyst til at tage af sted med det samme«, skulle hun angiveligt have sagt.

FOTO

Det har dog ikke været muligt for de franske myndigheder at bekræfte, hvorvidt magasinet reelt har talt med Hayat Boumeddiene, som de citerer for at opfordre til »at være stærke støtter bag deres mænd, brødre, fædre og sønner« og »gøre ting let for dem«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Aner ikke om hun er død«

Hayat Boumeddienes far henvendte sig selv til politiet få timer efter, han så billedet af sin datter i nyhederne for et år siden. Han blev afhørt, ikke anholdt, og han blev ifølge nogle bekendte efterladt af politiet sin lejlighed i Paris-forstaden Villiers-sur-Marne grædende. Med en låst hoveddør og en deaktiveret telefonforbindelse. Naboer fortalte efterfølgende, at man siden har kunnet høre ham hulke inde i den lille lejlighed, hvor Hayat Boumeddiene engang også boede og voksede op sammen med sin familie. Indtil moren altså pludseligt døde, da hun var otte. Og indtil faren, som kæmpede med tabet og opdragelsen af sine syv børn, måtte erkende, at det nok var bedst, Hayat Boumeddiene blev sendt i familiepleje. Angiveligt kom hun tit i slåskamp – blandt andre med en socialarbejder og en kvindelig politibetjent.

»Jeg aner ikke, om hun er død eller i live«, skulle naboerne angiveligt have hørt ham sige inde ved siden af.

Det gør myndighederne reelt heller ikke. Men man har en formodning om det sidste.

Kilder: The Guardian, The Independent, The Telegraph, Daily Mail, Le Monde, BBC og CNN

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden