ANGREB. Turister flygter fra bombeangrebet mod Taba i 2004 - en af de mange terroraktioner, der var rettet mod besøgende.
Foto: ARIEL SCHALIT/AP

ANGREB. Turister flygter fra bombeangrebet mod Taba i 2004 - en af de mange terroraktioner, der var rettet mod besøgende.

Internationalt

Terroraktioner mod turister har i årevis plaget Egypten

Gennem de seneste år har en række blodige angreb haft landets besøgende som mål.

Internationalt

Udenlandske turister i Egyptens feriebyer langs Rødehavet har flere gange de seneste år været mål for terrorangreb.

Så sent som i går blev nogle turister beskudt ved en bus nær pyramiderne i Giza. Og bombesprængningen i slutningen af oktober af et russisk charterfly på vej hjem fra lufthavnen i Sharm el-Sheik, hvor 223 omkom, har sat sine spor.

Det har fået rejsebureauer til at indstille turene til badedestinationen, hvor de manglende turistindtægter koster lokalbefolkningen dyrt.

Sidste års episoder

I september sidste år mistede to mexicanske turister livet, da deres bilkonvoj blev beskudt af sikkerhedstyrker, der antog dem for at være militante jihadister.

I juni eksploderede en bilbombe nær et af Luxors berømte templer, som er yndede mål for landets turister. Gerningsmænd forsøgte at trænge ind i området, der bevogtes af sikkerhedsstyrker, men blev afvist, inden de fik ram på nogen af turisterne.

Flere blodige terroraktioner

Men fænomenet er ikke nyt i landet, hvor flere voldsomme terroraktioner de seneste år har ramt de mennesker, der tager på ferie til Egypten.

  • Den 24. april 2006 blev over 90 dræbt og mange flere såret, da tre kraftige bomber blev sprængt i Dahab. Målene var blandt andet et turiststrøg og en restaurant.
  • Den 23. juli 2005 blev 67 turister ofre for en række bombeattentater, der ramte hoteller og en cafe i Sharm el-Sheik. Den første bombe bestod af omkring 300 kilo sprængstof, der var i en bil, som blev detoneret lige ud for byens gamle marked. Senere fulgte endnu en bilbombe ved et luksushotel og en bombe ved Naama Bay.
  • Den 7. oktober 2004 ramte en række eksplosioner et Hilton-hotel i Taba, der delvist kollapsede, og to andre feriedestinationer, hvor 33 mennesker blev dræbt og op mod 150 blev såret.
  • Den 17. november 1997 gik seks terrorister i gang med at dræbe turister ved Luxor, hvor de slog i alt 62 mennesker ihjel, heraf fire egyptere inde i Hatshepsuts Tempel, hvor ofrene blev enten skudt eller fik hovederne skåret af.

De mange angreb er et stort problem for landet, hvor netop turismeindtægterne udgør en vægtig del af indtægterne. Spørgsmålet er nu, om dagens angreb får flere til at fravælge de egyptiske feriebyer.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce